Online11.02.2011

Accept or Decline; doe je mee?


accept-or-decline-doe-je-mee.jpg
accept-or-decline-doe-je-mee.jpg

Accept or decline? Dat is de vraag die je altijd krijgt wanneer je een programma of app hebt gedownload. De meeste gebruikers klikken dan, zonder de Algemene voorwaarden te lezen, op akkoord en hebben geen flauw idee wat hier instaat. Maar waar ben je nu akkoord meegegaan en wat betekent dit voor je persoonlijke informatie?

Tijd om daar eens verandering in te brengen en wel duidelijk te maken, welke haken en ogen aan deze voorwaarden zitten. Daarom is Bright een crowdonderzoek naar gebruiksvoorwaarden gestart. Daarin worden ze bijgestaan door crowd-expert Erwin Blom en diverse juristen. Maar veel belangrijker is, dat ze jullie hulp nodig hebben.

Algemene voorwaarden blinken nou niet uit in begrijpelijkheid en zijn over het algemeen niet lekker leesbaar. Maar beseffen we eigenlijk wel, wat voor gevolgen een ‘blind’ akkoord kan hebben. Wat gebeurt er met het eigendom van jouw e-mails, foto’s, video’s, persoonlijke gegevens en documenten op je computer? Blijven die nog wel alleen van jou of geef je dat (deels) uit handen door akkoord te gaan? En wat kunnen zij allemaal met jouw informatie doen?

In het verleden is er al sprake geweest van dit soort situaties. Als je bijvoorbeeld je foto stuurde naar Skoeps, stond in de algemene voorwaarden dat je akkoord ging met het overdragen van alle intellectuele eigendomsrechten. Nog een voorbeeld is de e-mail dienst Gmail van Google. Die lagen in 2004 onder vuur, omdat in de algemene voorwaarden stond dat Google e-mails mocht scannen op sleutelwoorden om de betreffende gebruiker vervolgens doelgerichte reclame te versturen. Dat is niet echt de bedoeling van zo’n dienst.

Ook Google Talk scheen er nogal bijzondere gebruiksvoorwaarden op na te houden. In de algemene voorwaarden was te lezen dat de dienst gedetailleerde statistieken bewaarde. Er werd een lijst bijgehouden met daarop het aantal contacten, met welke mensen werd gepraat, hoe vaak bestanden werden verzonden en op welke momenten Google Talk werd gebruikt. Bij het akkoord gaan met deze voorwaarden, ging je hiermee dus ook akkoord. Maar wie besefte dat?

Daarom is het heel belangrijk dat het onderzoek van Bright goed wordt uitgevoerd, om nu eindelijk eens inzicht te krijgen in deze voorwaarden. Op deze manier moeten we ons bewuster worden van de diensten waar we gebruik van maken. De diensten waar het onderzoek zich in eerste instantie op gaat richten zijn:

  • Facebook
  • Google (Search, Gmail, YouTube, Docs, Android)
  • Apple (iTunes, MobileMe)
  • Twitter
  • Yahoo (Flickr)
  • Microsoft (Hotmail, Windows Live Messenger)
  • Hyves
  • Marktplaats
  • Paypal
  • Dropbox
  • Foursquare
  • WhatsApp
  • Skype
  • Habbo
  • Vimeo
  • Spotify
  • LinkedIn
  • Tumblr
  • Blizzard (World of Warcraft)

Deelnemen

Het is natuurlijk de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gaan meehelpen aan het onderzoek. Je gaat aandachtig de voorwaarden van een dienst doorlezen. Je krijgt dan een lijst met onderwerpen en dien je alle opmerkelijke passages te onderstrepen. Staan er dus zaken in, die mogelijk onze privacy aantasten maar ook bepalingen over garantie, aansprakelijkheid of eigendom waarvan je vermoedt dat het grote publiek dat zou willen of moeten weten dan is het de bedoeling dat je deze markeert. Al deze bevindingen worden dan nagelopen door juridische experts en alle nieuwswaardige bevindingen zullen door Bright en de mediapartners behandeld worden. Eventueel met persoonlijk commentaar van de verantwoordelijke deelnemer.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je een Google account nodig, analytisch vermogen en vrije tijd. Als je interesse hebt, kun je een mail met je volledige naam sturen naar crowd@bright.nl. De organisatie reageert vervolgens met meer details. Het onderzoek start op 18 februari en duurt ongeveer 2 weken. Naast de online berichtgeving neemt de organisatie een groot eindverslag, in het april-mei nummer van Bright Magazine, op.

In dit project wordt Bright bijgestaan door mediapartners Nrc Next, RTL Nieuws, Dutchcowboys, The Next Web en Dutch Cowgirls. Want als we met z’n allen de schouders eronder zetten, kunnen we in korte tijd veel werk verzetten.

Verder lezen over Onderzoek

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten