Na onze introductie op Dutch Cowboys eerder deze week als start-up van de maand zijn we er nu weer, maar dan vanaf Eurosonic / Noorderslag (hét congres voor de Europese muziekindustrie!). Vandaag presenteerde Buma / Stemra het nieuwe licentiemodel voor digitaal muziekgebruik. Antal de Waij (manager digital & crossmedia bij Buma / Stemra) sprak een uur lang over auteursrecht en internet.
De presentatie begon met een overzicht van websites die op verschillende manieren muziek gebruiken. Voorbeelden die aan bod kwamen, waren o.a. Airtist, Last.fm, Fabchannel, Sellaband, Tony Player en zelfs ‘adult’ sites. Buma / Stemra heeft al deze voorbeelden gebruikt om te komen tot het nieuwe licentiehuis. Dit model geldt in ieder geval in 2009. Volgens de Waij blijft het model echter in ontwikkeling en bekijken ze gedurende het jaar of het model in 2010 op deze manier gehandhaafd blijft.
De auteurswet stamt uit 1912, maar volgens de Waij houdt dit niet in dat deze genegeerd mag worden of dat deze niet meer zou deugen. Huidige web 2.0 ontwikkelingen zorgen er echter voor dat auteursrechten op een andere manier gerespecteerd moeten worden. Volgens de Waij roepen gebruikers terecht om vernieuwing van het auteursrecht. Helaas loopt de regulering achter. De mening van Buma / Stemra is dat er momenteel geen maximale flexibiliteit is met betrekking tot het auteursrecht, maar dat geeft volgens de Waij niet het recht om je er aan te onttrekken.
Initiatieven die flexibel met copyright omgaan zijn bijvoorbeeld ‘I’ve got beats’ en ‘Tribe of noise’. Volgens Buma / Stemra is hierbij de vraag of deze flexibele markt de rechten van de creatieve makers van het werk beschermt. Bij het ontwikkelen van het nieuwe licentiehuis hebben ze geprobeerd een balans te zoeken tussen het beschermen van de muziekindustrie en de ‘do it yourself media’ zoals YouTube.
Over het licentiehuis zelf is al veel geschreven, onder andere hier en hier. De schematische weergave van het model is te zien in de bovenstaande afbeelding.
Tijdens het vragenrondje kwamen nog een aantal interessante vragen aan de orde. Op de vraag hoeveel procent van de huidige sociale netwerken in Nederland aan Buma / Stemra afdragen is het antwoord duidelijk: geen enkele. Grote internationale partijen zoals Google en YouTube zijn hier een uitzondering op. Buma / Stemra is echter met veel Nederlandse partijen in gesprek om de afdracht te bespreken.
Voor het nieuwe model geldt dat voor streaming een tarief gerekend wordt van maximaal 10% van de omzet die behaald is met het werk. Voor webcasting (podcasts en linear streaming is dit maximaal 13%). In het huidige licentiehuis is secundaire openbaarmaking (het embedden van video’s op blogs en sites) nog niet meegenomen. Aan dit model wordt nu gewerkt en meer hierover wordt bekend in februari. Een feit is dat commerciële websites moeten gaan betalen voor deze openbaarmaking.
Verder lezen over Auteursrechten
Nieuws21.08.2024
Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?
Online22.07.2024
Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’
Online17.05.2024
Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk
Entertainment12.02.2024
Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod
Technology21.12.2023
Auteursrecht en AI – de stand van zaken
Mobile24.11.2023
Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af
Online21.08.2023
Amerikaanse rechter: AI-kunst kan geen copyright krijgen
Gadgets27.05.2023
Google schendt Sonos-patent: boete van 32,5 miljoen dollar
Verder lezen over Bumastemra
Video18.01.2013
Buma stapt naar de rechter als er niet betaald wordt voor embedden youtube video
Online11.04.2011
Staatssecretaris Teeven wil downloadverbod invoeren
Video22.12.2009
Youtube sluit deal met Buma Stemra
Media09.10.2009
Buma/Stemra ziet af van embedtarief
Media07.10.2009
Buma/Stemra persconferentie digitale tarieven (€20/youtube video)
Media02.10.2009
Bloggers moeten gaan betalen
Media03.08.2009
Veel vragen nav bekendmaking BUMA tarieven webcasts
Marketing29.09.2008