Online28.04.2023

10 tips en tricks voor Gmail


Gmail heeft voor velen geen geheimen, denken ze. Deze app en browsertoepassing is veelgebruikt, maar er zijn ook heel veel handige foefjes waarmee het Gmail-leven nog beter wordt. We noemen er tien.

1. Snooze meldingen

Soms wil je gewoon even niet gestoord worden. In Gmail kun je bepaalde mails even tijdelijk in de ijskast zetten, zodat je er op een later moment alsnog iets mee kunt doen. Zeker handig voor mensen die graag een lege mailbox hebben, want de mail verdwijnt weer even en komt dan op het moment dat je het hebt ingesteld terug in je inbox (wil je hem in de tussentijd toch lezen, dan kun je hem vinden in de Snooze-map). Je snoozet een mail door rechts naast de mail op het klokje te klikken en een tijd in te stellen.

2. Een verzonden e-mail ongedaan maken

Het is heel gênant als je een email stuurt en per ongeluk het verkeerde mailadres gebruikt. Gelukkig kun je je mail met Gmail nog terughalen, zonder dat de ontvanger daarvan op de hoogte wordt gesteld. Je kunt aanzetten hoe lang de mail na het drukken op verzenden nog blijft ‘hangen’: je kunt dat voor alle mails instellen voor een maximum van 30 seconden. Ga hiervoor naar de Instellingen en ga dan naar de algemene instellingen, waar je de optie vindt onder de informatie over de hoeveelheid mail per pagina.

3. E-mails plannen voor latere verzending

Je kunt wel om 3 uur ‘s nachts aan het werk zijn, maar veel mensen zullen het dan toch niet heel fijn vinden om bliepjes op hun telefoon te horen van jouw verzonden mail. Of je wordt de volgende dag opgebeld door die collega die vraagt of het wel goed gaat dat je zo laat nog zit te werken. In Gmail kun je e-mails inroosteren voor verzending op een later moment. Je doet dat door op het pijltje naar beneden te klikken dat naast de verzenden-knop staat als je een mail hebt opgesteld. Je krijgt dan de keuze uit morgenochtend, morgenmiddag, maandagochtend en de optie om je eigen datum en tijd te kiezen.

4. Slimme shortcuts uit je hoofd leren

Control-C Control-V je heel vaak? Wil je eigenlijk wel meer van die handige toetsencombinaties leren? Gmail heeft er ook heel veel. Zo kun je door Shift en Escape te drukken meteen naar het hoofdscherm gaan, of kun je met Control en K een linkje toevoegen. Een andere optie is Control, Shift en 7 voor een genummerde lijst.

5. Een mail meteen in je kalender zetten

Het voordeel aan een Google-account is dat je ook meteen toegang hebt tot een kalender. Nu worden concerten en vliegreisjes vaak automatisch al in de kalender gezet, maar wist je dat je mails ook zelf in de kalender kunt zetten? Dat doe je door bovenin de mail naar de drie puntjes te gaan en dan te kiezen voor Afspraak maken. Dan opent automatisch de agenda met daarin de titel en inhoud van de mail.

6. Gmail offline gebruiken

Omdat Gmail veelal in de webbrowser wordt gebruikt denken veel mensen dat je er altijd voor online moet zijn. Dat hoeft echter helemaal niet. Je kunt Gmail ook offline gebruiken. Hiervoor ga je naar de Instellingen en dan ‘offline’, je kunt dan een vinkje aanzetten en dat is alles wat je hoeft te doen. Je kunt vanzelf instellingen hoe je het synchroniseren van mail wil aanpakken enzovoort.

7. Het uiterlijk van de mailbox aanpassen

Gmail heeft een vrij minimalistisch uiterlijk en voor veel mensen werkt dat goed, maar je kunt ook een andere achtergrond kiezen. Gmail biedt verschillende ‘thema’s’ en daarin zitten zelfs thema’s die veranderen op basis van hoe laat het is op de plek waar je op dat moment bent. Ze zijn er met mooie bloemenfoto’s, maar ook cartooneske poppetjes. Ga naar de instellingen en klik om thema’s om dit in te stellen.

8. Een uitgeklede versie gebruiken

Stel je bent op vakantie en je wil niet te veel data verbruiken, of je bent op een hotelwifi die heel slecht is, waardoor je eigenlijk gewoon een heel standaard, simpele versie van Gmail wil laden om toch even dat werkmailtje te versturen. Je kunt deze link gebruiken om Gmail in HTML-versie te gebruiken dat wat minder data kost.

9. Desktopmeldingen aanzetten

Er zijn mensen die aangeven dat ze Outlook prefereren boven Gmail, omdat je dan van die handige meldingen op je laptop krijgt, ook als je in een ander programma zit. Wist je dat dat helemaal geen voordeeltje is van Outlook alleen? In Gmail kun je het ook aanzetten. Je gaat naar instellingen en dan vind je op de eerste pagina meteen desktopmeldingen.

10. Email uit een ander account ontvangen

Als je naar de Instellingen van Gmail gaat, dan kun je via accounts zorgen dat je bijvoorbeeld de mail die is verstuurd naar je eigen site ook in je Gmail wordt ingeladen. Handig, want dat scheelt je weer zo’n semi-slecht mailprogramma van je webhost te gebruiken. Je kunt ook de email versturen vanuit dat adres, terwijl je eigenlijk bent ingelogd op je andere adres. Handig!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Gmail

Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online

Het coronavirus heeft ons veel narigheid gebracht, maar ook de prettige bijkomstigheid dat je wat meer kunt thuiswerken. Voel je je een beetje ziek, dan hoef je je niet meteen ziek te melden, want je kunt gewoon thuiswer...

Online03.04.2024

Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen

Google gaat Google-accounts verwijderen. Het gaat om accounts die al meer dan twee jaar niet zijn gebruikt. Daarmee wordt bedoeld: er is al meer dan twee jaar geen inlog op geweest en niet iets mee gegoogeld of een video...

Online28.11.2023

​Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen

​Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing

Europa is nog steeds druk doende met de Digital Markets Act (DMA), die inmiddels sinds mei van kracht is. De EU heeft nu bekendgemaakt welke diensten het meest onder toezicht staan (de poortwachter). Daar missen een aant...

Online06.09.2023

​Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing

Maar Google, Microsoft en Apple gaan niet vrijuit
​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

Gmail krijgt een nieuwe functie, namelijk een verificatie voor wanneer je e-mail wil doorsturen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om email uit een bepaalde inbox automatisch laten doorsturen naar een andere box. Dus...

E-mail24.08.2023

​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

​5 nieuwe KPI’s voor jouw e-mail marketing strategie

We zaten er al een tijdje op te wachten maar de eerste resultaten zijn binnen. De nieuwe privacy feature MPP van Apple heeft heel wat teweeg gebracht in de e-mail marketing wereld. Sinds de lancering van de privacy featu...

E-mail05.04.2023

​5 nieuwe KPI’s voor jouw e-mail marketing strategie

​5 tips om Gmail nog handiger te gebruiken

We hebben het als het om communicatie gaat vaak vooral over WhatsApp, Snapchat en andere social media, maar nog steeds maken we dagelijks ook nog heel veel gebruik van Gmail. Voor nieuwsbrieven van webshops, voor werkopd...

Online31.07.2022

​5 tips om Gmail nog handiger te gebruiken

50 jaar e-mail: van ecard naar webshopbevestiging

Vroeger stuurde je elkaar weleens een ecard: dat was dan heel speciaal. Tegenwoordig tag je elkaar in een meme op Facebook. E-mail is al 50 jaar onder ons en ondanks social media is dit stokoude online kanaal nog lang ni...

E-mail06.10.2021

50 jaar e-mail: van ecard naar webshopbevestiging

Verder lezen over Google

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app