E-mail18.03.2015

10 tips die je Gmail-gebruik makkelijker maken


Van onbekende shortcuts tot verzonden mails ongedaan maken

Gmail is al jaren een van de grootste e-maildiensten ter wereld. Sinds 2004 is Gmail in de lucht en er zijn nog steeds een aantal functies die we niet weten van de dienst. Daarom dit lijstje met tien feitjes die je Gmail-gebruik makkelijker maken.

1. Ben je op zoek naar een bepaalde
foto of een groot document? Maar je hebt geen idee meer hoe de mail heette en van wie het kwam. Of je wilt je mailbox opschonen door grote bestanden te verwijderen. Kijk dan eens naar deze tip. Als je in de zoekbalk bijvoorbeeld ‘larger_than:12m’ zoekt krijg je alle mails die een bijlage hebben die groter zijn dan 12 MB. Let wel op dat je het in het Engels doet anders werkt het niet ;).

larger_than
larger_than

2. Je krijgt weleens van die mailtjes waarin staat wat je moet doen en wat je zeker niet moet vergeten. Alleen dan komt het toch nog weleens voor dat je ze alsnog vergeet. Met deze tip vergeet je het voortaan niet meer. Je kunt mails met een taak namelijk in twee klikken toevoegen aan je
takenlijstje. Klik in een mailtje op ‘meer’ en daarna ’toevoegen aan taken’ en de taak is toegevoegd!

takenlijst
takenlijst

3. Bij Gmail-adressen maakt het niet uit of er een punt tussen staat of niet. Dus s.jansen of sjansen maakt geen enkel verschil uit. Als je toch een nieuw emailadres voor jezelf wilt aanmaken kun je het beste nummers of een extra letter toevoegen aan je nieuwe e-mailadres.

4. Je verstuurt vast weleens
per ongeluk een mailtje. Het moest naar iemand anders of pas later verstuurd worden. Maar je drukt toch per ongeluk op verzenden. Met een specifieke instellingen kun je ervoor zorgen dat je mailtjes terughaalt die al verzonden zijn. Als je bij instellingen naar het tabblad Labs gaat kun je instellen dat je je verzonden berichten kunt terughalen. Als je te snel op verzenden hebt geklikt kun je dat alleen de eerste seconden ongedaan maken.

verzenden ongedaan maken
verzenden ongedaan maken

5. Als je in je Gmail-account zit kun je links bij Postvak In op
Kringen klikken. Hiermee kun je gemakkelijk je mail archiveren die over een bepaald onderwerp gaat of van een bepaalde groep mensen afkomt.

6. Je e-mail sorteren doe je gemakkelijk door sterren toe te voegen aan je mailtjes. Iedere ster heeft zijn eigen waarde of betekenis. Dus zoek je hele belangrijke mails of wil je de minder belangrijke weggooien? Dan is dit ideaal!

7. E-mails kun je ook sorteren in verschillende mappen, school werk, sport en etcetera. In verschillende mappen al je mail sorteren houdt het overzichtelijk en gemakkelijk voor jezelf.

8. Er is in Gmail ook een speciale offline-modus. Als je deze aan hebt staan kun je toch aan de slag met al ontvangen mails en kun je gemakkelijk mails opstellen. Zo kun je altijd bij je mail als je even geen internetverbinding hebt.

9. Wanneer je wilt weten welke mails je hebt ontvangen op een bepaalde datum. Kun je zoeken op ‘after:2013/03/18’ bijvoorbeeld, zo krijg je alle mails die je na die datum hebt ontvangen. ‘before:2013/03/08’ werkt ook als je mails voor een datum moet hebben.

before2013:03:18
before2013:03:18

10. De
shortcuts via je toetsenbord, ze bestaan ook in Gmail! Druk tegelijkertijd ctrl+enter en je verstuurt een bericht. R is om te antwoorden en type een vraagteken voor de complete lijst met shortcuts.

shortcuts gmail
shortcuts gmail
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Gmail

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online

Het coronavirus heeft ons veel narigheid gebracht, maar ook de prettige bijkomstigheid dat je wat meer kunt thuiswerken. Voel je je een beetje ziek, dan hoef je je niet meteen ziek te melden, want je kunt gewoon thuiswer...

Online03.04.2024

Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen

Google gaat Google-accounts verwijderen. Het gaat om accounts die al meer dan twee jaar niet zijn gebruikt. Daarmee wordt bedoeld: er is al meer dan twee jaar geen inlog op geweest en niet iets mee gegoogeld of een video...

Online28.11.2023

​Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen

​Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing

Europa is nog steeds druk doende met de Digital Markets Act (DMA), die inmiddels sinds mei van kracht is. De EU heeft nu bekendgemaakt welke diensten het meest onder toezicht staan (de poortwachter). Daar missen een aant...

Online06.09.2023

​Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing

Maar Google, Microsoft en Apple gaan niet vrijuit
​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

Gmail krijgt een nieuwe functie, namelijk een verificatie voor wanneer je e-mail wil doorsturen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om email uit een bepaalde inbox automatisch laten doorsturen naar een andere box. Dus...

E-mail24.08.2023

​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

10 tips en tricks voor Gmail

Gmail heeft voor velen geen geheimen, denken ze. Deze app en browsertoepassing is veelgebruikt, maar er zijn ook heel veel handige foefjes waarmee het Gmail-leven nog beter wordt. We noemen er tien. 1. Snooze meldingen...

Online28.04.2023

10 tips en tricks voor Gmail