​Zo weet je of je groene vinkjes verdwijnen in de CoronaCheck-app

​Zo weet je of je groene vinkjes verdwijnen in de CoronaCheck-app

Vorig artikel Volgend artikel

Door de grote toename van het aantal coronagevallen, heeft de overheid besloten om de QR-codes van de mensen die nog geen boostervaccinatie hebben gehaald ongeldig te maken. Dit zou vanaf 8 februari gebeuren. Maar, hoe weet je nou wanneer je groene vinkjes gaan verdwijnen?

Coronatoegangsbewijs

In principe krijg je een melding wanneer je groene vinkjes verdwijnen (en daarmee dus ook je coronatoegangsbewijs), maar dat is geen sms of e-mail. Het is zelfs geen automatisch pushbericht. Je moet actief de app zelf openen om te kijken of je het pop-upbericht krijgt dat je vinkjes gaan verdwijnen. Ook komen er waarschuwingen op belangrijke overheidssites en bij bibliotheken om ook wat meer kwetsbare doelgroepen op de hoogte te stellen.

Vooralsnog is de Coronacheck-app de plek om te ontdekken of jij een van de half miljoen mensen bent die zijn vinkje verliest. Heb je een boostervaccinatie gehaald, dan zit je goed. Nieuwsgierig hoe je die in de app zet? Check dan ons artikel over het genereren van de QR-code voor de booster. Verlies je je vinkjes, dan is de kans groot dat je tweede vaccinatie langer dan 270 dagen geleden was. Heb je je dus pas recent voor het eerst laten vaccineren, dan hoef je niet nu al te boosteren om je vinkjes te behouden.

Ben je je vinkje kwijt?

Ben je je vinkje kwijt, dan betekent dat je je moet laten testen als je naar bioscoop wil gaan of uit eten. Net zoals mensen die helemaal niet zijn gevaccineerd. Je kunt een test regelen via testenvoortoegang.nl, want een thuistest volstaat hierbij niet.

Eerst werd gedacht dat de groene vinkjes in de corona-app al vandaag zouden vervallen, maar het Ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat dit 8 februari wordt. Als je nog niet bent geboosterd en je tweede vaccinatie was meer dan 270 dagen (ongeveer 38 weken) geleden, dan kun je dit weekend dus nog ongetest naar de bios, de kroeg of een hotel: vanaf dinsdag moet je dan wel testen. Maar check altijd de CoronaCheck-app om zeker te zijn dat je QR-code inderdaad voor entree in Nederlandse horecagelegenheden niet meer werkt.

Boosterprik

Heb je een boosterprik gehad, dan geldt op dit moment die 270 dagen nog niet. Op dit moment is de boosterprik onbeperkt geldig, wat gelijk is met de rest van de Europese landen. Uiteraard geldt -hoe en of je ook gevaccineerd bent- nog steeds het advies dat je bij klachten thuis moet blijven en moet laten testen, om zeker te stellen dat je geen corona hebt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...