Nieuws13.10.2021

​Zijn onze lichamen wel klaar voor de opwarming van de aarde?


Je kent dat vast wel, dan is het bij ons lente en lopen mensen in rokjes, maar zie je in Amsterdam toeristen lopen met winterjassen en mutsen. Als je lijf eenmaal gewend is aan een bepaald klimaat en een bepaalde temperatuur, dan is het niet makkelijk om te wennen aan iets totaal anders. Hoe moet dat nou straks als de aarde nog verder opwarmt?

Heet weer

Er zijn mensen die onderzoek doen naar wat een verhoging van de buitentemperatuur doet met het lijf. Dat is bijvoorbeeld goed te onderzoeken op atleten. Oliver Gibson is zo iemand. Hij doet onder andere onderzoek naar hoe atleten zorgen dat hun lijf gekoeld blijft in warme temperaturen. We weten wel dat een lichaam dat in een goede conditie verkeert ook beter is in koel blijven, maar Oli denkt dat dat ook van toepassing kan zijn op heet weer door klimaatverandering. Juist voor mensen die geen topatleten zijn.

Train je lijf op hitte

Oli meent dat we niet op onze lauweren kunnen blijven rusten, maar dat we in actie moeten komen. De warmte komt eraan, laten we zorgen dat onze lichamen hier ook op voorbereid zijn. Zo gaan er hopelijk minder mensen dood bij een hittegolf. Oli gelooft dat iedereen zich kan aanpassen aan hitte, zelfs oudjes. Al na vijf dagen sporten en in een heet bad zitten zag Oli in zijn onderzoek dat het lijf zich begon aan te passen. De standaard lichaamstemperatuur kan zomaar 0,5 graden lager worden.

Een belangrijke rol in het koelen van het lichaam, dat is zweet. Heel fijn is het niet, maar als je snel gaat zweten betekent het dat je het erg warm hebt. Zorg dus dat je veel water drinkt (niet te koud) om je vocht weer aan te vullen. Je kunt dat trouwens niet alleen zien aan je zweetproductie: eerst zie je dat er meer bloed door je lijf gaat, waardoor je rood wordt en dan begin je te zweten. In principe koelt zweet pas zodra het van je huid af is. Het gedeelte onder die zweetdruppel wordt dan koeler en dus ook het bloed dat daar op dat moment stroomt.

Zweten is weten

Het koelere bloed gaat door je lijf en koelt je ook van binnen. Het gaat dus veel verder dan alleen het koelen van je rode, warme huid. Kortom, je hebt er wel baat bij dat je cardiovasculaire systeem goed werkt. Oftewel: je hart moet lekker doorkloppen en meer bloed is beter dan minder. Niet voor niets wordt je afgeraden om te sporten op dezelfde dag als je hebt bloed gegeven. Je voelt je slap, omdat je lijf het even moet doen met wat minder van dat levenselixer.

Even terug naar die klimaatverandering, want wat heeft die met sporten te maken? Wel, je kunt je lichaam er wat beter op instellen dat het heter wordt, door jezelf regelmatig bloot te stellen aan meer hitte. Sporten is daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook een warm bad nemen. Je kunt jezelf trainen om te gaan met de hitte. Check als je gaat sporten bijvoorbeeld hoe je hartslag ervoor staat en in hoeverre je begint te zweten. Zeker als je bijvoorbeeld een week dezelfde sportroutine doet in een warmere omgeving, dan moet je echt al vooruitgang zien in hoe je lichaam omgaat met de hitte. Natuurlijk loopt het allemaal niet zo’n vaart bij klimaatverandering, maar één ding is zeker: stilzitten en blijven wachten tot het je overkomt is sowieso geen goed idee.

Fotocredits: Uxdbox

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Verder lezen over Sport

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze zomer staat in het teken van verschillende sportevenementen zoals het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Naast dat het ons als samenleving druk bezighoudt, houdt de Tour de France in het bijzonder ook het merkenrecht bezig. De organisatie heeft namelijk oppositie ingesteld tegen de merkregistratie ‘TOUR DE X’ op grond van haar eigen merk ‘TOUR DE FRANCE’. Hoe het EU Gerecht (hierna: het Gerecht) hierover oordeelde, lees je in deze blog.

Online22.07.2024

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Het is aftellen naar de Olympische Spelen in Parijs. Dat betekent dat als je geen tickets hebt je de Olympische Spelen gaat volgen op televisie. Dit zijn enkele fantastische sporters om in de gaten te houden.

Nieuws18.07.2024

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Over zo'n drie weken gaan de Olympische Spelen in Parijs van start, en het is de eerste keer dat de Olympische Spelen te zien zijn op HBO Max. Dat is de enige plek waar álles van de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Entertainment03.07.2024

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

Alle klanten van Ziggo kunnen het EK voetbal vanaf de eerste wedstrijd op 14 juni in Ultra-HD (UHD) zien. Gedurende het toernooi geeft de provider namelijk NPO 1 UHD door op kanaal 999. UHD geeft een intensere kijkervaring dan HD. Bij dezelfde resolutie (minimaal 1080p) geeft het beeld een rijker contrast en groter kleurenpalet.

Entertainment06.06.2024

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

de aftrap van een lange sportzomer
DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23