Nieuws04.07.2021

Wegwerpplastic is sinds 3 juli verboden: wat is het alternatief?


Wegwerpplastic vervuilt het milieu ernstig en daarom is het sinds gisteren zelfs verboden in de EU. In fases nemen we afscheid van onder andere plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes. Hiermee zetten we in Europa en mooie stap om de plasticsoep in de oceaan te verkleinen. Plastic maakt van zeeën en kustlijnen en vuilnisbelt en is slecht voor zeedieren. Ook wij krijgen trouwens plastic binnen via de voedselketen. De Europese Unie heeft daarom besloten om wegwerpplastic te verbieden en producenten ervan moeten meebetalen aan afvalverwerking. Langzaamaan moet het vervuilende plastic gaan verdwijnen uit ons leven.

In wat voor bakje zit je patat vanaf nu?

Voor ons zijn plastic wegwerpproducten heel normale gebruiksvoorwerpen. Dat ontdek je al snel waneer je kijkt naar het verbod. Plastic watten- en roerstaafjes, bestek en voedsel- en drankverpakkingen van piepschuim bijvoorbeeld. Maar ook plastic bakjes voor afhaaleten mogen niet meer worden gemaakt. Je patatje krijg je voortaan dus niet meer in het bekende witte plastic bakje geserveerd. Ook het bekende vorkje ontbreekt en wordt vervangen door een alternatief. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld rietjes en ballonstokjes. De Europese richtlijn wordt de Single Use Plastic-richtlijn (SUP) genoemd. Bestaande voorraden mogen nog worden opgemaakt.

Wat is het alternatief?

Wegwerpplastic mag dus niet meer, dus gaan producenten op zoek naar een alternatief. Onder andere bamboe, hout, papier en metaal worden nu gebruikt. Vooral met de kartonnen lepels en papieren rietjes zijn consumenten minder gelukkig. De smaak die het afgeeft is nogal intens volgens gebruikers. Bovendien weten we allemaal dat papieren rietjes intens vervelend zijn, maar zolang er nog geen goed alternatief voor is zijn ze een stuk minder vervuilend dan plastic. Vind je ze echt afschuwelijk? Dan kun je zelf bijvoorbeeld herbruikbare rietjes van glas kopen om thuis te gebruiken.

De komende jaren wordt het gebrek van plastic verpakkingen nog verder teruggebracht. Er komen in 2022 waarschuwingen op verpakkingen van onder andere filtersigaretten, maandverband en hygiënedoekjes te staan.

Statiegeld op plastic flesjes

We zijn al gewend aan statiegeld op grote flessen frisdrank en sinds 1 juli zit dit ook op kleine plastic flesjes. Dit moet ervoor zorgen dat minder van deze flesjes uiteindelijk als zwerfafval in de natuur terechtkomen. Ze kunnen prima hergebruikt worden, dus betaal je 15 cent statiegeld. Die krijg je na inlevering terug, zoals je gewend bent met grotere flessen. Je kunt ze inleveren bij supermarkten, bemande treinstations, grote tankstations en sommige sportclubs en scholen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Duurzaamheid

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De kosten die de overheid heeft aan de salderingsregeling zijn 665 miljoen euro per jaar. In de Tweede Kamer werd er daarom al gekozen voor een afschaffing van de regeling.

Technology11.12.2024

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Ben jij ook alweer op zoek naar leuke cadeaus voor de feestdagen? Het vinden van een cadeau dat zowel origineel als passend is, kan best een uitdaging zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom. Deze cadeaus zijn veelzijdig en gegarandeerd een succes!

Lifestyle09.12.2024

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?