​Of de boodschap binnenkomt of niet: Seaspiracy is steengoed

​Of de boodschap binnenkomt of niet: Seaspiracy is steengoed

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag is het in Indonesië dag van de vissers (Hari Nelayan Nasional). Die wordt echter op sommige plekken waarschijnlijk wat minder uitbundig gevierd dan de jaren daarvoor. De reden? Seaspiracy. De Netflix-documentaire heeft de wereld aardig opgeschud, hoewel er ook de nodige kritiek is op de meeslepende optekening over plastic, visserij en de oceaan.

Ali Tabrizi

Wanneer je Seaspiracy op Netflix kijkt, gemaakt door Ali Tabrizi, dan zal je ongetwijfeld opvallen dat deze documentaire meer is dan gewoon een vertelling over de voors en tegens bij een bepaalde kwestie. Deze docu zet een keertje niet de grote multinationals tegenover de goede doelen. Tabrizi schroomt namelijk niet om juist de goede doelen even flink te kakken te zetten. De NGO’s zijn daar niet al te blij mee, omdat ze menen te zijn misleid.

Seaspiracy

Hoe het ook zij: aan de hand van cijfers en voorbeelden laat Tabrizi zien dat de strijd tegen plastic rietjes om mee te drinken slechts een druppel op een gloeiende plaat is en dat er iets veel groters is wat problemen geeft in de oceaan: vissersnetten. Het klinkt misschien alsof vissers die slechts af en toe per ongeluk laten zwerven, maar dat probleem blijkt veel groter. Erger nog: dat probleem blijkt een grote blinde vlek van goede doelen. Soms met een reden…

Of je de grote boodschap van Seaspiracy nu wilt horen of niet, de documentaire zet je hoogstwaarschijnlijk aan het denken voor je je hoofd achterover gooit voor een haring, je je vorkje in een knapperig stuk kibbeling prikt of je weer iets niet-vegetarisch van kapitein Iglo uit je airfryer vist. Is visserij wel oke? Zelfs als het duurzaam wordt gedaan? Dat is waar Seaspiracy uiteindelijk vooral om draait en waarin de documentaire je uitdaagt om eens wat langer over na te denken.

Cowspiracy

De docu is gemaakt door de mensen achter Cowspiracy, dat ook veel mensen een ander idee gaven over een industrie. Toen was het vlees, nu is het vis. Het mooie is dat zelfs als je niet denkt dat vissen gevoel hebben of dat elke vis die je in je mond stopt een gevaar is voor de populatie van de zee, er genoeg andere redenen worden aangedragen om stil te staan bij wat je nu precies in je mond stopt. Het zijn namelijk niet alleen vissen die hierdoor worden beïnvloed: het zijn je kinderen, het zijn mensen die als slaven worden behandeld en het is de gezondheid van de oceaan.

De anderhalf uur durende documentaire schuwt hierbij bloederige, gewelddadige beelden niet, dus we raden je niet aan deze te kijken tijdens het eten. Wat de documentaire daarbij wel goed doet, is niet per se beginnen met een soort vegan-hipster-levensstijl-verhaal. De maker zet zichzelf neer als een vrij gewone man die zich simpelweg een vraag stelt. Het is daardoor geen enorm belerende documentaire geworden, maar eentje die nog wel ruimte laat om zelf te bepalen waar jij je goed bij voelt.

Uit de context getrokken

Zelfs als de dingen die de mensen achter de keurmerken zeggen uit hun context zijn getrokken, dan nog staat deze documentaire als een huis. Er worden genoeg cijfers en interessante animaties gebruikt om het verhaal over de bühne te krijgen. Dat je ook in twijfel kunt trekken of alle cijfers exact kloppen, uiteraard. Je weet niet of de oceaan echt leeg zal zijn in 2048 als we doorgaan zoals we nu met de oceaan omgaan.

Het is echter ook niet een compleet uit de lucht gegrepen aantal: alles is uiteindelijk terug te vinden. Terwijl ze in Indonesië vandaag dus stil staan bij de belangrijke rol die vissers spelen in hun financiële bijdrage aan het land, twijfelen tegelijkertijd misschien wel meer mensen dan ooit of de rol van de visser uiteindelijk wel echt zo positief is.

Beeldbron: 4361694

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies