Entertainment04.01.2018

Rotten, corruptie in de voedselindustrie, niet geschikt voor mensen met een zwakke maag


Morgen start de indrukwekkende documentaire-reeks Rotten over corruptie binnen de voedselindustrie. Food is hot, maar waar het eerst ging om de lekkerste recepten en gezond eten gaat het tegenwoordig ook over de schaduwkant van de voedselindustrie. Daar waar je als normale mensen geen weet van hebt. Je kunt maar beter niet alles weten wat er in je voedsel zit anders kun je straks niets meer eten. Zo’n zin uitgesproken door slimme mensen. Dat is waar het vandaag om gaat. Wat weten we werkelijk over ons dagelijks eten. De herkomst, hoe vers is het, is het gemanipuleerd, zitten er stoffen die ongezond zijn voor ons? Het antwoord moeten we schuldig blijven, we hebben geen flauw idee.

In de 6-delige reeks over de globale voedingsindustrie krijg je een inzicht in wat er zich werkelijk afspeelt. Waarschijnlijk zullen na het zien van deze serie wederom mensen hun eetgewoontes (drastisch) gaan aanpassen. Als we even teruggaan in de tijd komen we bij de film Cowspiracy en de vorig jaar gelanceerde What the health, twee documentaires die beide ingaan op het eten vlees en de impact van vee-industrie op het milieu. What te health kreeg veel kritiek en zou zeer onzorgvuldig zijn gemonteerd. Slechte journalistiek werd het genoemd maar ondanks de kritieken groeit het aantal mensen die volledig ‘vegan’ wel.

Het gevaar van de eerder verschenen documentaires is dat we soms alles aannemen wat we zien. Dat gaat veel te ver, het is belangrijk dat we zelf ook al deze informatie leren filteren en dat is zeker niet makkelijk. De serie Rotten is geproduceerd door Zero Point Zero, het moederbedrijf van Food Republic (en de makers van Wasted).

Wat Rotten ons echt gaat brengen moeten we afwachten. Vanaf morgen gaan we het zien en wie weet ontstaat er zo maar een discussie over de inhoud van deze documentaire reeks en kun je reacties verwachten van ‘believers’ en ‘non believers’. Zeker is dat voedselindustrie zal moeten reageren waardoor de complexiteit en juistheid van informatie over ons voedsel alleen maar zal toenemen. Nieuws en nep-nieuws zie het maar te onderscheiden. Een ding is zeker, we gaan kijken.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots