Internationale Consumentendag: 'Samen tegen plasticvervuiling!'

Internationale Consumentendag: 'Samen tegen plasticvervuiling!'

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag is het Internationale Consumentendag. De dag dat we stilstaan bij consumptiekeuzes en consumentengedrag. Het is tegelijkertijd ook 'World Consumer Rights Day' (Werelddag van de Rechten van de Consument).

De eerste Werelddag van de Rechten van de Consument werd gehouden op 15 maart 1983. Twee jaar later werden de Rechten van de Consument door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties overgenomen.

Plasticvervuiling

Ieder jaar is er een thema om op in te zoomen. Op deze Werelddag van de Rechten van de Consument zullen consumenten zich verenigen om plasticvervuiling aan te pakken.

Jaarlijkse dag om je te laten horen

Consumentenorganisaties gebruiken deze dag om consumenten bewust te maken van de basisrechten die elke consument heeft. Verrassend weinig mensen weten wat hun rechten zijn bij de aankoop van bijvoorbeeld kleding, daarnaast vragen zij ook aandacht voor het milieubewust consumeren.

Er is een speciale internationale ledenorganisatie. De Consumers International. Voor ons land is uiteraard de Consumentenbond lid van deze organisatie. De Consumers International heeft 200 leden in 100 landen.

Plastic verontreiniging aanpakken

Consumers International heeft deze dag aangepakt om aandacht te vragen voor de plastic verontreiniging.

"We worden momenteel geconfronteerd met een wereldwijde crisis van plasticvervuiling. Hoewel plastic in het dagelijks leven een zeer nuttig materiaal kan zijn, zijn onze consumptie en productie van plastic onhoudbaar geworden", staat er op de website.

Volgens de organisatie 'zal de stroom van plastic materialen in de oceaan tegen 2040 verdrievoudigen als er geen grote innovaties en veranderingen in beleid en gedrag plaatsvinden'. Zij komen tot deze conclusie door verschillende onderzoeken te interpreteren.

"Dit is een cruciaal moment om plasticvervuiling onder de aandacht te brengen, aan te pakken en aan te pakken, aangezien de wereldwijde COVID-19-pandemie bijdraagt aan de opkomst van plastic voor eenmalig gebruik, waaronder gezichtsmaskers, handschoenen en voedselverpakkingen.

[foto: Joshua Rawson-Harris on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...