Nieuws23.11.2023

​Waarom luchtvervuiling in Afrika ook een probleem is voor ons


Hongkong, Delhi: ze zijn allebei bekend als steden die kampen met veel luchtvervuiling. Smog blijft er soms lang hangen en de lucht die mensen er inademen is schadelijk voor de longen. Echter is luchtvervuiling niet alleen iets van grote steden: zelfs een plek met overwegend veel natuur zoals Nigeria kampt ermee. En als zij er last van hebben, dan wij ook.

Fijnstof

Het grootste probleem met luchtvervuiling is fijnstof. Geen haartjes die je in het zonlicht ziet dwarrelen, maar kleine stofdeeltjes die allemaal maximaal 10 micrometer zijn. Het zijn onzichtbare deeltjes die bestaan uit stikstofoxiden, ammoniak en zwaveldioxide, maar bijvoorbeeld ook koolstof. Het zijn geen dingen die je graag in de buurt van je longen of überhaupt je lijf wil hebben. Fijnstof is niet te voorkomen, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het advies voor wat qua fijnstof nog gezond wordt geacht 15 µg/m³.

In Afrika ademen veel mensen lucht in die vijf tot tien keer zoveel bevat: exorbitant hoog, omdat er steeds meer industrialisatie is op dit continent. Tel daar ook nog een groeiende bevolking bij op en je weet dat het waarschijnlijk niet snel zal verbeteren: integendeel. Bovendien is Afrika ook een blinde vlek als het gaat om hulp op het gebied van luchtkwaliteit. Enerzijds omdat er andere grote problemen spelen, maar waarschijnlijk ook omdat mensen bij Afrika die associatie minder hebben, met zijn grote overdaad aan natuur. Slechts 0,01 procent van het wereldwijde geld dat wordt besteed om luchtvervuiling te verminderen eindigt in Afrika.

Schoner, moderner, minder schadelijk

Enorm schadelijk, want de hele wereld is nodig om Afrika te helpen. En daarbij helpt het ook niet alleen Afrika, maar zichzelf. In Nature schrijven wetenschappers van University Cambridge dat de luchtkwaliteit onder andere zo slecht is omdat er oude vervoersmiddelen uit Europa worden geïmporteerd, er steenkoolwinning plaatsvindt, er vaak fossiele brandstoffen worden gebruikt voor bijvoorbeeld verlichting en koken en dat het oppompen van olie ook zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. En die slechte kwaliteit draagt eraan bij dat klimaatdoelen niet gehaald worden. Die crisis blijft.

Is het geen hopeloze zaak? Eenmaal in de lucht, is in de lucht, zou je denken. Maar er zijn zeker mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk aan schonere energie gebruiken, zoals zonne-energie en windenergie, investeren in betere wegen en beter openbaar vervoer, bestrijding van het verbranden van afval, meer informatie en mogelijkheden om te recyclen en meer duurzame technologie gebruiken. Dit kan allemaal bijdragen aan een schonere lucht waardoor minder mensen ziek worden. En de mensen die ziek worden, zijn vaak arme mensen. Zij ademen de meeste slechte lucht in en krijgen dus ook de meeste gezondheidsproblemen: die ze helemaal niet kunnen verhelpen omdat ze de middelen niet hebben.

Meest vervuilde landen ter wereld

Het is niet makkelijk. Maar het is iets wat de hele wereld aangaat. Niet alleen omdat we bepaalde afspraken willen kunnen halen, maar omdat er mensen doodgaan: in 2019 was luchtvervuiling de op een na grootste doodsoorzaak in Afrika. In de top 10 meest vervuilde landen ter wereld staan 5 Afrikaanse landen. Dit is iets wat we wereldwijd moeten aanpakken om te zorgen dat de luchtkwaliteit wereldwijd beter wordt en mensen niet hoeven te sterven door iets cruciaals als de lucht die ze inademen.

Gelukkig weten we door technologische ontwikkelingen verbeterslagen te maken, en zullen er hopelijk op den duur dus ook minder vervuilende voertuigen richting Afrika gaan, maar er is nu actie nodig: we kunnen niet afwachten dat iedereen straks in een elektrische auto rijdt. Dit is een wereldwijd probleem dat niet alleen kwalijk is voor mensen, maar ook voor dieren, en daardoor dus dubbel zoveel voor mensen. En zoals de wetenschappers zeggen: alleen door het wereldwijd aan te pakken, kan een continent als Afrika worden geholpen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af