Nieuws07.06.2019

​Waarom het niet helpt om bij te slapen in het weekend


Gebruik je het weekend om bij te slapen? Een nieuwe studie brengt helaas slecht nieuws: bijslapen in het weekend heeft geen invloed op de schade die wordt veroorzaakt door een chronisch slaaptekort.

Bijna driekwart van de Nederlanders komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht, wat uitkomt op 7,5 uur. Dat veel mensen te weinig slaap krijgen, kan verschillende oorzaken hebben:

  • Stress
  • Te veel verplichtingen op je werk
  • Hectisch leven
  • Slaapstoornissen, zoals slaapapneu

Waarom is het slecht om weinig te slapen?

Als je vrijwel iedere nacht te weinig slaap krijgt, voel je je niet alleen vermoeider, kun je je moeilijker concentreren op je werk en heb je meer kans om betrokken te raken bij een ongeval. Je hebt ook een groter risico op het krijgen van verschillende fysieke en mentale problemen. Denk aan:

  • Obesitas
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Depressie
  • Angst
  • Psychose

Als je weet wat de gevolgen kunnen zijn van een chronisch slaaptekort, heb je alle reden om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Als dat doordeweeks niet lukt, is het logisch dat je in het weekend probeert bij te tanken door uit te slapen. Hoewel er onderzoeken zijn die bevestigen dat dit goed werkt, is er nu een nieuw onderzoek dat deze stelling weerlegt.

Volgens de onderzoekers van de University of Colorado is bijslapen in het weekend niet genoeg om de schade die doordeweeks is ontstaan, terug te draaien. Bijslapen blijkt gewoonweg niet effectief genoeg om de verstoringen in je lichaam door slaaptekort tegen te gaan.

Waarom werkt bijslapen in het weekend niet?

Om te kijken of je slaaptekort kunt inhalen in het weekend, deelden de onderzoekers 36 gezonde proefpersonen in in drie groepen:

  • Eén groep lieten ze zowel doordeweeks als in het weekend 5 uur per nacht slapen
  • Een andere groep kreeg doordeweeks 5 uur slaap per nacht en in het weekend mochten ze zo lang slapen als ze wilden. Daarna volgenden nog twee nachten met 5 uur slaap.
  • De controlegroep mocht iedere nacht tot 9 uur lang slapen

Wat de onderzoekers zagen, was dat degenen die doordeweeks 5 uur slaap per nacht kregen, na het avondeten gingen snacken. Degenen die in het weekend mochten bijslapen, kregen wel minder calorieën binnen dan de proefpersonen die de hele week slechts 5 uur per nacht sliepen. Hun biologische klok bleef echter verstoord, waardoor ze na het avondeten bleven snacken en hun gewicht bleef toenemen.

Bij de groep die iedere nacht slechts vijf uur slaap kreeg, zagen de onderzoekers een lagere insulinesensitiviteit. Dat wil zeggen: hun lichaam reageerde niet meer effectief op het hormoon insuline, dat suikers uit voeding naar de cellen vervoert. Hierdoor bleef hun suikerspiegel te hoog, wat kan leiden tot diabetes type 2.

De groep die in het weekend mocht bijslapen, liet niet veel betere resultaten zien. Ook hun insulinesensitiviteit was afgenomen. Deze werd alleen maar lager toen ze na het weekend weer te weinig slaap kregen. Bij sommige mensen was deze zelfs sterker afgenomen dan bij degenen die iedere nacht te weinig sliepen.

Wat kun jij doen om aan voldoende slaap te komen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het geen zin om bij te slapen in het weekend als je doordeweeks te weinig slaap krijgt. Wat kun je wél doen om voldoende slaap te krijgen? Hier zijn een paar tips:

  • Ga ’s avonds niet meer achter de computer zitten voor je werk, maar houd de avond vrij voor ontspannende activiteiten
  • Werk rustig naar de nacht toe door je mobiel weg te leggen, het licht te dimmen en de tv een uur voor het slapengaan uit te zetten
  • Neem geen werk mee naar huis en kijk of je werkzaamheden en taken kunt delegeren
  • Let op signalen van je lichaam en ga naar bed als je moe wordt. Wacht niet tot je over je slaap heen bent
  • Kun je moeilijk in slaap komen, doe dan deze truc
  • Volg deze 10 tips om beter te slapen

Wat doe jij om aan voldoende slaap te komen? Deel het hieronder in de reacties!

Verder lezen over eHealth

Voor een frisse adem moet je wel wat doen!

Niemand zit te wachten op een vriend, vriendje, collega, kennis of broer met een slechte adem. Want, laten we eerlijk zijn, dat schrikt direct af, hoe leuk iemand verder ook is. Dus heb jij een date gehad en verloopt het latere contact alleen nog online? Dan zou jouw adem wel eens een struikelpunt kunnen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw volgende date perfect verloopt en dat je mondgezondheid aanzienlijk verbetert? Door de juiste producten te gebruiken.

Lifestyle02.09.2024

Voor een frisse adem moet je wel wat doen!

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Te veel en te hard geluid op de werkvloer kan het gehoor van je werknemers beschadigen. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbeschadiging bij je werknemers te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk om te onderzoeken op welke plekken te hard en te veel geluid is voor de werknemers.

DC Business30.08.2024

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je kunt vaak horen dat je je gehoor moet beschermen, maar wat als je het niet zozeer wil beschermen, maar juist wil verbeteren? Dat kan gewoon. Er zijn meerdere manieren om je gehoor te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld muziek of de stem van je geliefde kunt horen zoals het bedoeld is. We geven je 4 tips om je gehoor te verbeteren.

Lifestyle03.07.2024

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers