Nieuws04.10.2021

Vulkanisch spektakel op het Canarische eiland La Palma wordt groter en heftiger


Kijk live mee met de vulkaanuitbarsting in Cumbra Vieja

De uitbarsting van de Cumbre Vieja vulkaan op La Palma duurt al meer dan twee weken en het ziet er niet naar uit dat de vulkaan op korte termijn tot rust komt. Sterker nog, nadat zondag de noordzijde van de Cumbre Vieja deels instortte spuwt de vulkaan meer lava uit dan ooit en is de uitbarsting ook een stuk heftiger geworden.

De afgelopen vijftien dagen heeft al zo’n 400 hectare land bedekt en bijna 1.000 gebouwen verzwolgen.

En als je dan onderstaande foto ziet, genomen vanuit de ruimte, dan lijkt de omvang van de uitbarsting en de verwoesting een stuk minder heftig dan in werkelijkheid het geval is. De live video’s laten echter duidelijk zien dat de uitbarsting nog altijd volop doorgaat, en steeds heftiger wordt.

Oorspronkelijk bericht: Gisteren (19 september) tegen het eind van de middag barstte op het Canarische eiland La Palma een vulkaan in het gebied Cumbre Vieja uit haar voegen. Wat aanvankelijk nog leek op een kleine ‘vulkanische oprisping’ is inmiddels toch echt verworden tot een flinke uitbarsting. Inmiddels zijn al diverse gebouwen door de lava verwoest en duizenden omwonenden in het gebied geëvacueerd. En, geheel in lijn met de mediatrends van de ‘roaring twenties’ van de 21e eeuw, is er een livestream waar je de uitbarsting op de voet kunt volgen.

Gebied al wekenlang onrustig

Het was tot gisteren meer dan 50 jaar geleden dat deze vulkaan zich roerde. Toch kwam de uitbarsting niet geheel onverwacht. De afgelopen weken was de bodem in Cumbre Vieja al onrustig. De uitbarsting volgde kort nadat een aardschok met een kracht van 3.8 op de schaal van richter het eiland, en een verslaggeefster van TVE, opschudde.

Op Twitter zijn nog tientallen video’s van de uitbarsting en lavastromen die inmiddels dus ook al de eerste gebouwen en huizen vernield hebben te zien. De brandweer is wel uitgerukt, maar kan tegen het lavageweld natuurlijk niet veel uitrichten, helaas.

Vliegverkeer nog niet gehinderd

Op dit moment is nog niets bekend over het vliegverkeer naar de Canarische Eilanden. De vluchten van en naar Tenerife vertrekken vandaag, zowel vanuit Schiphol als Eindhoven, vooralsnog volgens schema. De eerste vlucht, vanaf Schiphol, die via La Palma vliegt staat pas overmorgen gepland. Ook die gaat vooralsnog gewoon door. Hetzelfde geldt voor vluchten naar Tenerife en La Palma die vandaag en de komende dagen vanaf Frankfurt en Düsseldorf vertrekken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Reizen

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels