Nieuws13.12.2018

Poenie het nieuwe woord voor vagina en natuurlijk reageert social media


Sinds gisteren hebben we een alternatief voor het woord vagina. Het vrouwelijk geslachtsdeel werd namelijk geëmancipeerd. Waar we bij de mannen allerlei prachtige andere benamingen hebben zoals daar is, de piemel, ontbraken deze voor de poes van de vrouw.

Initiatiefneemster is de sidekick van het NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag, Cielke Sijben. Geïnspireerd door het televisieprogramma ‘Me Jane, You Tarzan?’ startte zij een radiocampagne. Dat gesteund werd door ‘Rutgers kenniscentrum voor seksualiteit’, om een nieuw vrouwvriendelijke ‘koosnaam’ te vinden voor de vagina. Vijftien jaar geleden hebben de Zweden een dergelijke stunt al eens bedacht. Het Zweedse alternatief is snippa. Eigenlijk zou dat ook in Nederland best een leuk woord geweest zijn, maar wij hebben een eigen winnaar, poenie. Woorden die het niet hebben gehaald zijn tummie, flamoes en yoni.

Poenie het nieuwe woord voor vagina

Volgens een bericht op NOS over dit onderwerp blijkt dat het woord niet helemaal nieuw is. En ‘op straat’, is dit van oorsprong Surinaams woord, al redelijk ingeburgerd. Natuurlijk waren er al heel wat andere synoniemen zoals: doosje, flamoes, foef, kut, mossel, muts, pantoffel, poes, preut, schede, snee, spleet en vulva. Dan is de keuze snel gemaakt want poenie klinkt aanzienlijk vriendelijker. Al weten we niet of dat ook de perceptie is in Suriname. Tja en snippa was eigenlijk ook best aardig geweest.

Waar ze in Zweden er zelfs een campagne tegen aan hebben gegooid om snippa te promoten, twijfelen wij nog wel of dat in Nederland ook gaat gebeuren. Cielke haar actie is in ieder geval een succes en poenie klinkt heel wat vriendelijker. Of iedereen daar zo ook over denkt, lezen we natuurlijk op sociale media. En natuurlijk barst zo’n onderwerp weer los op Twitter. Lees maar mee.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf