Opnieuw een recordkwartaal voor Apple

Opnieuw een recordkwartaal voor Apple

iPhone blijft de onbetwiste cashcow

Vorig artikel Volgend artikel

Gisteren rapporteerde Samsung al nieuwe recordcijfers. Vandaag, of eigenlijk afgelopen avond, was Apple aan de beurt. Ook die tech-gigant blijkt een recordkwartaal achter de rug te hebben. Nu zijn de laatste drie maanden van een kalenderjaar voor gadget fabrikanten natuurlijk traditioneel de besten van het jaar. Echter, gezien al het gedoe rondom, nog steeds, corona, chiptekorten en logistieke problemen, is het op z’n minst opmerkelijk dat bedrijven als Samsung en Apple vrolijk verder groeien. Je zou je bijna gaan afvragen welke omzetten en winsten deze giganten behaald zouden hebben als al die problemen en randzaken niet speelden.

Geen windeieren

Hoe dan ook, Apple heeft in het laatste kwartaal van 2021 – fiscaal in de VS is dat het eerste kwartaal van 2022 – een omzet van 123.9 miljard dollar geboekt. Vergeleken met een jaar eerder een stijging van zo’n 11 procent. Volgens CEO Tim Cook zijn die goede cijfers mede mogelijk gemaakt omdat Apple momenteel beschikt over haar meest innovatieve product-lineup ooit. Mooie woorden, maar innovatie bij Apple betekent vaak niet hetzelfde als innovatie in het algemeen. Daar heb ik mijn zegje al eens over gedaan. Enfin, dit terzijde. Het legt Apple bepaald geen windeieren.

Ook de nettowinst viel in het laatste kwartaal van 2021 hoger uit. Percentueel steeg de winst bovendien meer dan de omzet. Apple boekte een netto resultaat van 34,6 miljard doller, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder.

iPad-FB
De iPad is eigenlijk het enige Apple product dat niet meedeelt in de almaar stijgende omzet en winst van de tech-gigant.

iPhone blijft de cashcow, iPad verliest

Van de totaalomzet kwam ruim de helft (58%), ofwel 71,6 miljard dollar, voor rekening van de iPhone. Daarmee blijft Apple’s smartphone de onbetwiste cashcow van het bedrijf. Vergeleken met een jaar eerder steeg de omzet uit iPhones met iets meer dan 9 procent. Dit in tegenstelling tot de iPad verkopen. De omzet uit de tablet-sales daalde van 8,4 miljard dollar in Q4 2020 naar 7,2 miljard in het afgelopen kwartaal.

Na de iPhone haalt Apple de meeste omzet uit diensten (App Store, Apple Music, TV, etc). In deze kwartaalcijfers goed voor 19,5 miljard dollar, bijna 24% meer dan vorig jaar.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...