Mobile17.09.2021

De innovatie is uit de smartphone, behalve bij Apple?


Apple recyclet vooral 'oude' innovaties

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Apple presenteerde haar nieuwe iPhone collectie. Een strak geregisseerde modeshow waarbij de fabrikant niets aan het toeval overliet. Door corona was het de tweede keer dat het traditionele klapvee niet in de zaal kon zitten. Dus moest het enthousiasme dit keer komen van de verschillende experts en product managers die door Tim Cook, elk op hun eigen expertise, erbij gesleept werden. Goed getrainde medewerkers of dito geïnstrueerde acteurs? Wie de keynote, die gelukkig niet al te lang duurde, gezien heeft, weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

iPhone 13 zou onder ‘Jobs’ de iPhone 12S zijn geworden

Intussen heeft de iPhone 13 al heel wat kritiek van experts te verduren gehad. Het toestel zou te weinig vernieuwend of innoverend zijn. Toegegeven, de iPhone 13 zou enkele jaren geleden, en zeker onder leiding van Steve Jobs, waarschijnlijk gewoon als iPhone 12S geïntroduceerd het daglicht gezien hebben. Een incrementele update van een bestaand model, met een iets betere processor en camera, maar niet meer dan dat.

Wie net als ik al wat langer in dit wereldje rondloopt kan beamen dat de echte innovatie al geruime tijd uit de smartphone ontwikkeling verdwenen is. Jaren geleden, toen smartphones allemaal al lang grote zwarte schermen geworden waren, vroeg ik mij al vaker af wat ze nu nog meer in die toestellen zouden kunnen stoppen om de nieuwe modellen telkens weer ‘spannend’ te maken. Wielen eronder wellicht? Nonsens, maar het geeft aan dat fabrikanten duidelijk al veel langer met deze uitdaging worstelen.

De flip-phone re-invented?

Samsung en Huawei probeerden het de afgelopen jaren onder ander met opvouwbare toestellen. Helaas blijken die een stuk kanslozer, mede dankzij de exorbitante prijskaartjes en het gebrek aan een killer-app of usecase, dan toen Motorola bijna 20(!) jaar geleden de eerste RAZR lanceerde. In een tijd dat de clamshell toestellen, zoals flip-phones destijds vaak genoemd werden, eigenlijk al op hun retour waren.

Het was overigens ook datzelfde Motorola die vele jaren eerder al de clamshell populair maakte. Met dank aan de Tricorder uit Star Trek, want dat was toch vooral waar de eerste Motorola Star Tac veel van weg had, en niet alleen kwa naam. Maar goed, ik dwaal en beetje af van de iPhone 13.

Feit is dat fabrikanten worstelen met de voortdurende vraag en wens van consumenten, maar niet in de laatste plaats ook van de fabrikanten zelf, naar betere, innovatievere gebruiksvriendelijke producten.

Zou dat het zijn? Apple is z\u00f3 milieubewust dat ze zelfs innovaties recyclen?
Zou dat het zijn? Apple is zó milieubewust dat ze zelfs innovaties recyclen?

Apple recyclet innovaties

Apple pakt die uitdaging iets anders aan dan de concurrentie. Geen opvouwbare of anderszins vreemd gevormde designs. Nee, Apple recycled innovaties die jaren geleden door de concurrentie al in smartphones verwerkt werden en wekt daarbij met veel enthousiasme de indruk alsof zij, Apple dus, iets geweldig nieuws introduceren. Zo ook bij de introductie van de iPhone 13. Ik haal er een voorbeeld uit waar ik mij, om verschillende reden, bijzonder aan gestoord heb. Of nee, eigenlijk moest ik er wel om lachen.

Ineens was het er. De iPhone 13 kan foto’s en video met bokeh-effecten produceren. Serieus? Dat konden de Huawei en Samsung smartphones een jaar of vijf geleden ook al. Apple dikte de presentatie van, zoals zij dat noemen ‘Cinematic Video’ vervolgens lekker dik aan en hoppa, het was een Apple innovatie. Daarvoor werden een Oscar winnende Hollywood regisseur en een beroemde cineast uit Tinseltown gestrikt. Zij toonden hoe je met de iPhone 13 Pro Max een Hollywood actie-thriller kunt filmen. En spraken vervolgens vol lof over het feit dat de triple-camera van de iPhone 13 Pro net zo goed was als de apparatuur die zij normaal gebruiken.

Serieus? Denk je nu werkelijk dat er ook maar één filmmaker is die met een glibberig toestel dat om de haverklap uit je handen glijdt en een 12 megapixel camera heeft een serieuze bioscoopfilm gaat maken? Hou toch alsjeblieft op zeg. Wie denkt Apple wel niet dat wij zijn? Voor mij had het veel weg van het filmpje waarin Nokia enkele jaren geleden de videostabilisatie mode van de Pureview demonstreerde. Alleen was bij Apple de échte Hollywood camera niet in een reflectie van een voorbijrijdend busje te zien. Maar ik heb de Apple film ook nog niet heel gedetailleerd, op een groot scherm, bekeken. Dat kon ik niet opbrengen. Was te moe van alle enthousiast gerecyclede nieuwe innovaties. Tsja, dat is natuurlijk ook een beetje mijn eigen schuld. Na 25 jaar mobiele telefoons ‘verzamelen’ heb je alles wel zo ongeveer, al twee keer, de revue zien passeren.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Apple wil met zijn oordopjes mensen helpen die lijden aan tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Het wil het doen met de veroorzaker ervan.

Gadgets29.05.2024

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Verder lezen over Innovatie

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

Verder lezen over iPhone

10 dingen waar je Apple Siri heel handig voor kunt gebruiken

Wist je bijvoorbeeld dat je deze 10 handige dingen kunt doen met Apple’s Siri? Misschien ken je er velen al, maar is dit net even die reminder om het toch eens een weekje wat vaker te gebruiken en te zien of het je misschien toch bevalt.

Mobile14.06.2024

10 dingen waar je Apple Siri heel handig voor kunt gebruiken

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis