Ongevaccineerd personeel Bayer krijgt ‘eigen’ kantine

Ongevaccineerd personeel Bayer krijgt ‘eigen’ kantine

Zijn ongevaccineerden de nieuwe rokers?

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland is, nu de coronacijfers weer fors stijgen, veel discussie over nieuwe maatregelen en het ‘proefballonnetje’ om verschil te maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde personen. In Duitsland heeft chemieconcern, en farmaceut, Bayer vandaag besloten dat het bedrijf personeel dat tegen COVID-19 gevaccineerd, of ervan genezen is, tijdens de pauze te scheiden van de ongevaccineerden.

De nieuwe rokers?

Personeel dat zich niet heeft laten vaccineren, of zich daar niet over uit wil laten, moet haar lunch in een aparte kantine gaan nuttigen. Feitelijk is het een afgesloten ruimte binnen de bestaande kantine. Het lijkt dus een beetje op de rookruimtes van enkele jaren geleden, toen rokers en niet-rokers van elkaar gescheiden werden.

Daarbij komt dat zij zich in die ruimte ook aan de bekende corona maatregelen moeten houden: mondkapjes plicht, afstand houden en achter tussenschotten zitten. Maatregelen die voor de gevaccineerde en genezen personeelsleden in hun kantine niet gelden. Op dit moment lopen binnen het concern verschillenden pilots om te zien of de oplossing met ‘gescheiden’ kantines praktisch haalbaar is.

Kantine-a
Samen lunchen mag bij Bayer straks wellicht alleen nog maar als je tegen COVID-19) gevaccineerd (of ervan genezen) bent.

Werken met alleen gevaccineerden

Zoals verwacht zijn de reacties zowel heftig als begripvol. Bayer verdedigt haar beleid met de mededeling dat het bedrijf steeds vaker ziet dat personeel vrijwillig al de scheiding tussen gevaccineerden en ongevaccineerden regelt. Daarmee doelt Bayer op de mogelijkheid voor personeel om samen met uitsluitend gevaccineerden (of genezen collega’s) op één kantoor of in één lab werken. In die gevallen hoeden de betreffende medewerkers zich niet aan de geldende corona maatregelen te houden.

Bayer is overigens niet het enige bedrijf dat een scheiding tussen gevaccineerde en ongevaccineerde medewerkers overweegt. Ook energiebedrijf Eon en reisorganisatie Alltours overweegt vergelijkbare stappen te nemen.

De Rheinische Post, die het nieuws van Bayer vandaag naar buiten bracht, vroeg een dozijn bedrijven in het Ruhrgebied, waaronder ook Vodafone, naar hun plannen rondom eventuele interne corona maatregelen. Daaruit kwam naar voren dat de meeste organisaties vooral het thuiswerken weer meer willen stimuleren, nu ook in Duitsland de besmettingscijfers weer oplopen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...