Nieuws27.05.2020

Zaterdagavond – omhoog kijken: Elon Musks Crew Dragon vliegt voorbij


Met het blote oog te zien

De ruimterace blijft toch een interessant onderwerp. Gaan we inderdaad ooit naar Mars? Kunnen we als toerist naar de Maan? En: welk bedrijf zal de race winnen. De nogal aanwezige Elon Musk wil dat met zijn SpaceX maar al te graag. Zo cirkelen straks twee Amerikaanse astronauten rondom de wereld. Je kunt ze zien. Zaterdagavond, boven Nederland.

Het was de bedoeling dat het ruimtevaartuig op woensdagavond werd gelanceerd. De livestream was al gestart, maar helaas: op het allerlaatste moment gooide het weer roet in het eten. Gevolg: de brandstof moest uit de Crew Dragon worden gepompt, zodat de astronauten veilig en wel konden uitstappen. Waarschijnlijk nog vol adrenaline. Zaterdagavond wederom die spanning dus. En nu maar hopen dat het weer meezit bij de nieuwe poging.

Crew Dragon

De Crew Dragon van SpaceX zal 22 minuten nadat hij vanaf Cape Canaveral (Florida) is gelanceerd langs Nederland gaan. Dat is naar verwachting rond 5 voor 11. Gelukkig is de zon op dat moment al een uurtje onder, waardoor het gevaarte goed te zien moet zijn. Kijk om hem te zien in zuidelijke richting. Het is natuurlijk maar een stipje, waardoor je misschien denkt dat je een ster ziet, maar het is zeker de moeite waard om zaterdagavond even naar buiten te gaan. Gewoon met het blote oog kijken: een telescoop is niet nodig.

De Crew Dragon beweegt zich daarna weer snel in oostelijke richting, want het is de bedoeling dat hij eindigt bij het ISS (International Space Station). Een spannende lancering, want het is voor het eerst in negen jaar dat er een Amerikaanse ruimtevlucht met mensen aan boord wordt gelanceerd. De laatste keer was in 2011 toen NASA zijn Space Shuttle lanceerde. Bijzonder ook, dat het ditmaal niet een staatsbedrijf is, maar een commercieel bedrijf.

Tom Cruise

Als alles goed gaat, dan is de kans dichterbij voor acteur Tom Cruise om de ruimte in te gaan. De Hollywoodster zou heel graag een film opnemen in het ISS. Er zijn talloze films die zich op een ruimtestation afspelen, maar nooit werden die ook daadwerkelijk in de ruimte gefilmd. Cruise ziet dat wel zitten. NASA en SpaceX hebben er ook wel oren naar, want het is een mooi visitekaartje voor de enorme kennis en kunde die gepaard gaan met alles wat met space te maken heeft.

Het kan nog wel even duren, want de eerste privépersonen gaan via een Crew Dragon naar het ISS in 2021 of 2022. Een ticket kopen? Dat kost je 50 miljoen dollar en een heleboel tijd. Het is niet bepaald een reisje zoals met het vliegtuig, je moet in een geweldige conditie zijn. Je moet dus aardig wat tests en trainingen doorstaan voor je die ruimte in mag.

SpaceX

We schreven al eerder over de ruimterace die de gemoederen bezighoudt. Inmiddels heeft Elon Musk al een flinke streep voor, als tenminste de lancering voorspoedig verloopt. Uiteraard is er volop getest en zijn de astronauten klaargemaakt voor alle G-krachten die op ze zal drukken, maar het blijft natuurlijk een spannende situatie. Extra mooi dus als dat geweldige gevaarte zaterdagnacht over ons land scheert. Wij zien misschien slechts een stipje, maar eigenlijk is het een grootse gebeurtenis.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte

Eten in het donker al gedaan? Een drie-sterren-restaurant geprobeerd? Als je op zoek bent naar een nieuwe, grensverleggende manier van dineren, dan hoef je niet verder te zoeken. Je kunt straks namelijk op grote hoogten...

Technology19.03.2024

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte