Nieuws16.06.2019

Alles wat je wil weten over de grote ruimterace


Een halve eeuw geleden was er de space race tussen de VS en Rusland. Toen draaide het allemaal om wie er toch als eerste voet zou zetten op de maan. Inmiddels zijn we in een nieuwe, zij het wat positievere, ruimterace terechtgekomen. Namelijk die om Mars.

Waar de ruimterace ooit iets was tussen twee grootmachten: twee landen, is het nu tussen techgrootmachten. En ditmaal niet twee, maar drie: SpaceX, Amazon en Virgin. Toch zijn er net als in die oude ruimterace net zulke uitgesproken kopstukken aanwezig, namelijk Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson. Alle drie willen ze het eerst naar Mars, om daar een kolonie te beginnen of grondstoffen vandaan te halen. Dit is hoe ze daar proberen te komen:

SpaceX

Om op Mars te komen, wordt er van alles getest en voorbereid door Elon Musk en zijn team. Denk bijvoorbeeld aan de satellieten die laatst boven ons land te zien waren. Enerzijds om te kijken wat er mogelijk is in de ruimte, maar ook om geld te verdienen. Hij zet raketten in om vracht naar de ruimte te krijgen, en SpaceX zal dit jaar zelfs het eerste bedrijf zijn die astronauten de ruimte in schiet.

Amazon

Hoewel Bezos vooral bekend is van Amazon, is het eigenlijk een speciaal bedrijf genaamd Blue Origin (ook van Bezos) dat zich richt op de ruimte. Zij schieten ook satellieten de lucht in om zo een betere internetverbinding aan te kunnen bieden. Maar, qua toerisme in de ruimte heeft Bezos wel andere plannen. Waar Elon Musk mensen vooral voor langere tijd de ruimte in wil schieten, is Bezos meer van het toerisme. Hij wil graag mensen voor tien minuten de ruimte in schieten, alvorens ze weer terugkeren naar aarde.

Virgin

Virgin Galactic van Branson wil dat ook doen. Er zijn al een paar tests geweest om zo mensen tijdelijk de ruimte in te schieten. Het andere bedrijf van Branson, Virgin Orbit, is bedoeld om satellieten de ruimte in te krijgen. Hoewel het er de laatste jaren op lijkt dat Branson zich vooral op dat toerisme richt in plaats van die missie naar Mars, is hijnog steeds bezig dit voor elkaar te krijgen.

Het is moeilijk te zeggen welk bedrijf verder ligt in de spacerace, want mogelijk is de één wat minder mondig over ontwikkelingen dan een ander. Musk communiceert over alles wat hij doet, terwijl Branson dat veel minder doet. Het lijkt hierdoor alsof SpaceX grotere stappen maakt en dus dichterbij komt, maar dat hoog van de toren blazen kan hem duur komen te staan als bijvoorbeeld meneer Bezos het toch eerder lukt om Mars te bereiken.

Verder lezen over Space

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder