Nieuws19.02.2020

SpaceX stuurt mensen op vakantie naar de baan om de aarde


Waarom naar de Malediven gaan, als je ook naar Orbit kan? De baan om de aarde is op dit moment alleen het terrein van ruimte-organisaties, maar als het aan SpaceX ligt dan gaan eind 2021 al burgers die kant op.

Space Adventures

Er kunnen in totaal vijf aardbewoners naar de hoge baan om de aarde en het is ook echt de bedoeling dat ze heel aarde rond gaan. Ze zweven straks op ongeveer 1.000 kilometer hoger. Dat is ongeveer twee tot drie keer hoger dan het International Space Station. Samen met Space Adventures heeft het een samenwerking aan te gaan om dat avontuur ook daadwerkelijk op poten te zetten. Space Adventures heeft vaker dit soort spannende reizen georganiseerd. Zo heeft het bijvoorbeeld reizen georganiseerd naar het International Space Station via de Soyuz-raket van Rusland.

Maar ja, de vraag is natuurlijk wat zo’n retourticket kost. Daar wil Space Adventures helaas nog niets over zeggen. Ook zullen de ruimtetoeristen zich waarschijnlijk moeten voorbereiden zoals astronauten ook doen, maar daarover doet Space Adventures ook geen uitspraken. In ieder geval vliegt het gezelschap straks in een voor mensen goedgekeurde versie van het Dragon ruimtevaartuig van SpaceX.

SpaceX

SpaceX is op zijn beurt al jaren druk doende met de nieuwe versie van de Dragon. Het heeft namelijk met NASA een samenwerking om astronauten van en naar het ruimtestation ISS te brengen. Dat is nieuw, want eerder bracht het met de Dragon alleen leveringen van objecten, dus om het ruimtevaartuig ook geschikt te maken voor mensen, dat kost tijd. Het heeft ook nog een ander project om zich druk om te maken, want het is nog steeds van plan om de Japanse miljonair Yusaku Maezawa rond de maan te laten gaan.

Virgin Galactic en Blue Origin zijn ook bezig met ruimtetoerisme. Virgin en Blue Origin willen vanaf later dit jaar mensen vooral in de ruimte brengen om de gewichtsloosheid te ervaren. Hiervan is de ticketprijs wel bekend: zo’n 200.000 euro. Ondertussen gaat ook de race rondom Mars onverminderd door. Het is de vraag of SpaceX’s samenwerking met NASA daarin juist zal helpen, of dat het teveel afgeleid is om zich nog te storten op die spannende plannen rondom de rode planeet.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA