Technology10.10.2018

​Gaat Virgin Galactic​ al binnen enkele weken de ruimte in?


Dat we de aarde een beetje aan het ontgroeien zijn, moge duidelijk zijn. Na alle films en series waarin we een toekomst zien waarin de mensheid op verkenning gaat in het heelal, in combinatie met de technologie van vandaag de dag, begint het steeds meer te kriebelen. De een wil een kolonie gaan stichten op de maan. Vervoer er naar toe lijkt al geregeld. Een ander, ondermeer Mars One en ook NASA, doet dit liever gelijk op de planeet Mars.

Maar misschien moeten we gewoon rustig aan beginnen. Voor het laatst heeft er in december 1972 iemand voet gezet op de maan. Maar een tripje langs de maan lijkt wat realistischer. SpaceX maakte vorige maand de eerste ruimtetoerist voor een maanreis bekend. Als het meezit gaat Yusaku Maezawa in 2023 een ‘rondje langs de maan’ maken. Dat is nog wel een aantal jaren wachten dus. Maar niet voor iedereen.

Want volgens de Britse ondernemer Richard Branson kan men bij Virgin Galactic al binnen enkele weken, en geen maanden de ruimte gaan verkennen. Zo heeft hij laten weten in een interview met CNBC. Volgens Branson zit de eerste commerciële ruimtevlucht er dan ook snel aan te komen.

Iedereen wil de ruimte in

Branson gaf toe in een strijd te zijn verwikkeld met Jeff Bezos’ Blue Origin om als eerste een betalende passagier de ruimte in te brengen. De Britse ondernemer begon in 2004 via Virgin Galactic te investeren in de ruimtevaart en werd verondersteld in april van dit jaar zelf al een eerste reis te maken. Dat schema heeft toch wat vertraging opgelopen.

Maar de verwachtingen voor commerciële ruimtereizen zijn volgens Branson hooggespannen. “Neem een kamer met 10 mensen en 8 daarvan zullen je zeggen dat ze maar al te graag zo’n ruimtereis willen maken, indien ze er de financiële middelen voor hadden. Ik denk dat de markt voor mensen die als astronaut de ruimte willen bezoeken gigantisch is en dat we dus zoveel ruimteschepen moeten maken als daarvoor nodig is.

Prijs daalt nog flink

Tickets voor een reis met het Virgin Galactic SpaceShip Two kosten voorlopig nog 250.000 dollar, maar de verwachting is dat de prijs ergens in het volgende decennium zal dalen tot ergens rond de 40.000 of 50.000 dollar. En als alles volgens plan verloopt stuurt Branson dus zelf het schip de ruimte in met 2 piloten en 6 passagiers.

Suborbitale ruimtevlucht

In totaal hebben zo’n zeshonderd kandidaten, waaronder acteurs Leonardo di Caprio en Ashton Kutcher, zangeres Sarah Brightman en ontwerper Philippe Starck, al het kwart miljoen dollar voorschot betaald om een van de eerste suborbitale ruimtevluchten te mogen meemaken.

Daarbij bereikt het ruimtevaartuig de ruimte maar keert het terug naar aarde voordat het één omloop rond de planeet heeft uitgevoerd.

Suborbitale vluchten zijn daarom een stuk goedkoper dan orbitale vluchten, die vaak tientallen miljoenen dollar kosten omdat er meer brandstof en meer energie nodig is en ook de infrastructuur om dergelijke raketten te lanceren een vermogen kost.

Groei ruimtevaartsector

De Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch schatte vorig jaar in een rapport dat de ruimtevaartsector de komende drie decennia kan uitgroeien tot een markt van 23,5 miljard euro. Maar dat krijg je wanneer een aantal extreem rijke miljardairs zich allemaal hebben bedacht dat ze mensen de ruimte in willen sturen.

Elon Musk is met zijn met SpaceX nog vooral bezig om grote raketten te laten opstijgen én landen. Virgin Galactic’s Richard Branson is met name bezig met ruimtetoerisme. En Amazon’s Jeff Bezos zit daar met Blue Origin een beetje tussenin.

...

Verder lezen over Space

De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA

De Artemis-maanlanding gaat in 2025 niet gebeuren, maar nu ook de ‘rondrit’ in de baan rond de maan niet meer.

Technology05.12.2024

De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA

De maan lijkt weer een stukje verder weg
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier

NASA heeft een acht uur durende loop gemaakt met een haard die bestaat uit brandende raketten.

Technology29.11.2024

Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

Het is inmiddels al een tijdje wat stiller rondom de maanmissies Artemis, maar nu is het Prada-pak onthuld.

Technology21.10.2024

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

et ruimtebedrijf schoot om ongeveer half 3 vanmiddag (Nederlandse tijd) Starship met de Super Heavy de ruimte in, om de twee vervolgens uit elkaar te laten gaan, waarna Super Heavy met de twee armen werd opgevangen.

Technology13.10.2024

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go