De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
In een onderzoek naar de digitale levenskwaliteit (Digitital Quality of Life, of DQL) in 65 landen, heeft Nederland de 12e plek bemachtigd. Het onderzoek is een studie van VPN-provider Surfshark en is, volgens Surfshark, de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Nederland scoort goed op toegang tot online entertainment, wetgeving voor gegevensbescherming en de snelheid van mobiel internet. De internetprijzen in Nederland echter, laten nog wat te wensen over. Al met al komen we uit op een totaalscore van 0,7331 uit 1,0, hetgeen Nederland net buiten de top 10 doet eindigen.
Het onderzoek: Hoe wordt de Digital Quality of Life bepaald?
Surfshark stelt dat ze dit onderzoek hebben uitgevoerd, omdat de digitale kwaliteit van leven enorm verschilt over de wereld. Surfshark duidt met dit begrip op zowel de toegankelijkheid van het internet, als de kwaliteit en veiligheid, in de 65 onderzochte landen. Zodoende werden de landen beoordeeld op de volgende criteria:
- internetsnelheid (zowel mobiel als breedband)
- prijzen van internetabonnementen (zowel mobiel als breedband)
- de score van een land op basis van de ‘Global Cybersecurity Index’
- de toegang tot digitale gegevens van de overheid
- wetten omtrent databescherming van internetgebruikers
- de beschikbaarheid van online entertainment
Landen konden op al deze vlakken een score van 0 tot 1 behalen (met 4 decimalen) en zodoende komen ze ook op een totaalscore uit.
In het geval van Nederland was dit dus 0,7331, waarmee het de 12e plaatst bemachtigt. We zitten daarmee vlak onder de VS en vlak boven Israël. Voor de volledige lijst met scores van alle landen, kun je naast Surfsharks website ook het volledige onderzoeksrapport raadplegen. Hier vind je ook een uitgebreide beschrijving van de opzet van het onderzoek en van alle factoren die hierin zijn meegenomen.
Nederland laat het liggen op prijs
Hoewel Nederland goed tot zeer goed scoort op een aantal vlakken – qua mobiel internet staat Nederland bijvoorbeeld op de 5e plek wereldwijd – is het duidelijk waar we punten mislopen. Hoewel de Nederlandse internetpakketten vrij goed zijn, zijn ze ook duur: in de top 15 betalen alleen Denen meer voor het goedkoopste beschikbare breedband internetpakket. Ook onze mobiele internet abonnementen zijn zeker niet goedkoop te noemen. Qua prijzen valt duidelijk nog de grootste verbetering te behalen in Nederland. Sommige critici merken hierbij wellicht terecht op dat de lonen ook hoger liggen in Nederland dan in veel andere landen. Echter, deze factor is in het onderzoek meegenomen.
Studie gaat meer dan de helft van de wereldbevolking aan
Wat opvallend is aan de studie is op hoeveel mensen deze wel niet toepasbaar is. De studie onderzoekt dan wel ‘maar’ 65 landen, maar deze zijn wel zo uitgekozen dat ze samen meer dan 70% van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Niet alleen ‘kleine grootmachten’, zoals Nederland zijn vertegenwoordigd, maar ook enorme landen met grote plaatselijke en individuele verschillen in welvaart, zoals China en Rusland.
Kanttekeningen bij de DQL-index
Hoewel het onderzoek dus een zeer groot ‘bereik’ heeft (meer dan 70% van de wereldbevolking) en een groot aantal variabelen in beschouwing neemt, zijn er toch kanttekeningen bij te maken. Iets dat bijvoorbeeld niet is meegenomen in het onderzoek, is het internetbereik. Echter, dit is natuurlijk een zeer relevante factor. Misschien is dit iets dat minder speelt in bijvoorbeeld Nederland (vanwege de omvang en het landschap van het land). Echter, in grote landen zoals Australië, of zelfs grote landen met enorm veel mobiele internetaanbieders die allemaal verschillen qua bereik, is dit natuurlijk iets belangrijks om mee te nemen. Al met al lijkt de studie van Surfshark dus een sterk onderzoek, maar zijn er zeker nog factoren die verdere exploratie behoeven.
Dit artikel is geschreven door Nathan Daniels & David Janssen.
[Fotocredits © Chinnapong – Adobe Stock]
Verder lezen over Nederland
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Nieuws29.04.2024
Getir stopt met flitsbezorging in Nederland
Ook weg uit de UK, US en DuitslandVerder lezen over Onderzoek
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Online05.08.2024
Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven
vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositieNieuws27.05.2024