Nieuws26.01.2023

Kunnen we de Doomsday Clock nog achteruit zetten?


De doemdagklok heeft nog nooit zo dichtbij 00:00 uur gestaan. Het is weliswaar maar 10 seconden dichterbij dan vorig jaar, 90 seconden voor middernacht is bepaald geen luxe. Wat die 00:00 betekent? Wereldwijde catastrofe. Maar waar we eigenlijk naar moeten kijken is niet hoe slecht het gaat, maar of we er nog iets aan kunnen doen om het beter te maken.

Doomsday Clock

De reden dat de doemsdagklok nog dichterbij die klokslag twaalf uur staat, dat is vooral de oorlog in Oekraïne. Wetenschappers denken dat hierdoor de kans op een nucleaire oorlog toeneemt en het is een feit dat nucleaire oorlogsvoering vrij desastreus is voor de mensheid. Het Science and Security Board bepaald sinds 1947 op basis van de toekomstblik van wetenschappers (waaronder Nobelprijswinnaars, zelfs Albert Einstein is erbij betrokken geweest) in hoeverre we verkeerd bezig zijn met de aarde en de mensheid an sich. Vooral de indirecte dreiging van Rusland om kernwapens te gebruiken zorgt voor meer seconden richting 00:00 uur. “Of het nu met opzet is of een fout, het is een verschrikkelijk risico.”

Klimaatverandering is naast nucleair gevaar een van de redenen dat die wijzers zo gevaarlijk dichtbij 00:00 staan. Ook de pandemie, de ontwikkeling van gevaarlijke technologie (of potentieel gevaarlijke technologie) en nepnieuws dragen eraan bij. Ooit stond de klok op zeventien minuten voor twaalf, maar de laatste jaren gaan die wijzers in rap tempo.

Klimaatverandering

Tegelijkertijd zijn er ook geluiden om helemaal te stoppen met die Doomsday Clock. Het is ooit begonnen door mensen die bij het Manhattan Project betrokken waren, het project dat heel belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van kernbommen. In 1947 stond hij op zeven minuten tot middernacht. Het was dus vooral begonnen als een soort nucleaire-dreigingsmeter. Later kwamen daar steeds meer andere dingen bij, zoals klimaatverandering en nepnieuws. Veel mensen hebben daar moeite mee. Ze willen dat de klok niet zoveel verschillende doelen heeft, omdat ze niet vergelijkbaar zijn. Volgens tegenstanders wordt de wereld veel gevaarlijker neergezet dan hij werkelijk is en zetten het weg als publiciteitsstunt.

Dat laatste is zeker waar: het is een manier om weer even met elkaar te praten over hoe we vinden dat we ervoor staan. Echter maken zoveel onderwerpen die niet zoveel met elkaar te maken hebben het ook minder meetbaar. Focus je alleen op nucleaire dreiging, dan weet je ongeveer hoeveel nucleaire wapens er zijn en in hoeverre mensen er ook echt plannen mee hebben, maar klimaatverandering: dat meet je niet. Op zich is daar iets voor te zeggen, maar het is tegelijkertijd wel een goede boodschap: zoveel wetenschappers die zich zorgen maken over dit soort problematiek: ook al is het niet meetbaar, het zal zeker invloed hebben op de schade die we aan de mensheid en de aarde toebrengen.

Wat kun je zelf doen?

Een andere reden dat mensen hem weg willen hebben, dat is dat ze denken dat hij niet meer kan worden teruggedraaid. Zou het oplossen van de oorlog in Oekraïne zorgen dat de klok weer achteruit gaat? Dat is helemaal niet zo’n gek idee. Na de koude oorlog is de Doemsdagklok op zijn meest positieve tijdstip gezet ooit… Het is dus niet ongelijk. Tegelijkertijd zijn er ook veel andere dingen die mensen zelf kunnen doen om die Doomsday Clock te beïnvloeden.

Ten eerste moet je weten wat er misgaat om te zorgen dat het beter kan gaan. Oké, aan die nucleaire oorlog die kan gebeuren, daar heb je waarschijnlijk weinig invloed op, maar klimaatverandering wel degelijk. We kunnen zorgen dat we minder vaak de auto pakken en vaker de fiets, of minder vaak met het vliegtuig weggaan, maar op vakantie gaan op rij-afstand. Stoppen met roken, stoppen met overconsumeren, stoppen met het verspillen van eten: het zijn allemaal zaken die zorgen dat we onze aarde iets beter achterlaten. Ook belangrijk: reken andere mensen er niet op af. Iedereen maakt zijn keuzes in wat zij doet om klimaatverandering te bestrijden. Je kunt niet alles doen: alle kleine beetjes helpen.

Kijk ook als je gaat stemmen hoe bepaalde politieke partijen denken over klimaatverandering, maar ook over oorlogvoering. Op die manier kun je -zeer indirect, maar toch- die doemsdagklok beïnvloeden. Baat het niet, dan schaadt het niet. Tenminste, dat is te hopen. Het zal ons niets verbazen als die klok volgend jaar gewoon weer naar voren gaat.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af