Je mag geen feestjes meer geven in Airbnb's

Je mag geen feestjes meer geven in Airbnb's

Vorig artikel Volgend artikel

Het is zo langzamerhand vakantitijd aan het worden en veel mensen gaan eropuit. Lekker naar een Airbnb in Marseille of wellicht eentje op Terschelling. Misschien ben je zelfs van plan om je eigen huis op Airbnb te zetten. Dat kan nu met een iets geruster hart: feestjes zijn vanaf nu namelijk definitief verboden voor mensen die via Airbnb huren.

Geen afterparty

Ga je naar een festival in het buitenland, dan hoef je er niet op te rekenen dat er een afterparty kan worden gehouden in je Airbnb-appartement. Dat is wel jammer, maar het voordeel is dat dat twee kanten op werkt: verhuur jij je woning via Airbnb, dan hoef je iets minder bang te zijn dat mensen helemaal los gaan in de plek die jij thuis noemt.

In principe is het al sinds 2020 het geval dat Airbnb’s niet mogen worden gebruikt voor feestjes. De regel komt vooral voor uit de strenge coronaregels, maar het bedrijf merkt dat hier zo goed op wordt gereageerd dat het die regel standaard maakt. Het is namelijk niet alleen een voordeel voor de verhuurder, die met schade of hoge schoonmaakkosten (of -tijd) blijft zitten.

Bezorgde en bezwaarde buren

Vaak is die helemaal niet thuis en hebben juist buren last van bijvoorbeeld harde muziek tot diep in de nacht of geschreeuw. Je zit het aan de tweets door dit artikel heen: dat is zeker niet een probleem dat zich alleen in de Verenigde Staten voordoet.

Wel is het nogal moeilijk om te bedenken wat een feestje is. Hoe veel mensen? Hoe veel decibellen? Tot hoe laat? Airbnb’s verbod draait om ‘verstorende feestjes en evenementen’, waarbij vooral feestjes waarvoor een open uitnodiging bestaat (denk aan Project X). Ook is het het type feestje waarbij er klachten komen van de buren, aldus Airbnb.

Feestjes

Het valt over het algemeen wel mee hoe vaak het echt uit de hand loopt, maar dat heeft er ook mee te maken hoe flexibel de buren zich opstellen, hoe vaak iemand Airbnb-huurders in huis heeft, enzovoort. Er zijn in totaal 6.600 mensen die geen account meer mogen aanmaken op Airbnb omdat zij zich niet aan de ban op feestjes hebben gehouden. Airbnb heeft 150 miljoen gebruikers, dus dat is een druppel op een gloeiende plaat.

Tegelijkertijd zijn er vaak wel veel mensen betrokken bij zo’n situatie. De huurder, de feestgangers en de buren. Bovendien kan het flink uit de hand lopen. In 2019 stierven er vijf mensen die op een Halloween-feestje kwamen waar meer dan 100 mensen waren uitgenodigd, waar een schietpartij plaatsvond.

Party house

Gelukkig loopt dat in Nederland niet zo’n vaart, maar je kunt je voorstellen dat het als buren erg vervelend is om elke keer geschreeuw tot in de late uurtjes te horen van mensen die niet eens je buren zijn. Naast dat sommige mensen ook vrezen dat er bijvoorbeeld brand kan ontstaan die overslaat, zeker in Amsterdam waar feestjes van toeristen regelmatig gepaard gaan met drugsgebruik.

Reden dus om ermee te stoppen, aldus Airbnb. Als je nu op Airbnb zoekt naar een ‘party house’ of een ‘event—friendly’ verblijfplaats, dan krijg je van de website 0 op het rekest. Het is niet alleen maar verbieden, want tegelijkertijd heeft Airbnb ook een regel versoepeld. Namelijk die om maximaal 16 personen in een Airbnb te laten verblijven. Die maximum is er nu af, waardoor je met een veel grotere groep kunt boeken. Handig voor groepsaccomodaties en grote families.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...