Inkt voor printers bijna net zo duur als goud

Inkt voor printers bijna net zo duur als goud

Voor de prijs per milliliter kun je een hele exclusieve whisky kopen

Vorig artikel Volgend artikel

Printers worden steeds minder vaak gebruikt. We zijn ons immers steeds bewuster van duurzaam omgaan met de aardse middelen en dus proberen veel mensen, maar ook bedrijven, het gebruik van papier te beperken. De meeste post wordt al digitaal (per mail) verstuurd en ook het uitprinten van tickets, verslagen en andere documenten gebeurt tegenwoordig veel minder vaak dan een of twee decennia geleden. Maar

Printers kosten bijna niks…

Voor wie nog wel eens iets moet uitprinten, is het goede nieuws al vele jaren dat printers, zeker die voor thuis of klein zakelijk gebruik, steeds goedkoper worden. Uhhmmm… dat wil zeggen, voor de aanschaf van de printer hoef je niet meer diep in de buidel te tasten. Dat geldt niet voor de printerinkt. Maar dat is eigenlijk ook al heel lang bekend.

Een printer voor klein zakelijk gebruik, zoals de HP Officejet 8022 e, koop je al voor 120 euro. Een printer voor thuis, zoals de Canon Pixma TS5150, heb je al voor rond de 50 euro. Een avondje met z’n tweeën uit eten of naar de bioscoop is tegenwoordig vaak al duurder dan respectievelijk een HP printer voor kantoor of een Canon printertje voor thuis.

… maar de inktprijs gaat door het dak

Maar dan komt het. Zo’n printer heeft ook inkt nodig. In het VK heeft Which? uitgezocht wat nu duurder is: printerinkt of een exclusieve whisky. Het resultaat was bijzonder, en dus hebben wij dat ook maar eens gedaan voor Nederland.

Omdat inktcartridges per milliliter ‘gevuld’ worden, hebben we de prijs van een heel exclusieve whisky, goud en zilver omgerekend naar wat die kosten als je ze per milliliter zou afnemen. Bij de kosten van de inkt zijn we uitgegaan van de prijzen van originele cartridges van HP en Canon.

Een fles 18 jaar oude MacAllen Double Cask van 70cl kost in Nederland 399 euro. Dat is dus 57 cent per milliliter. Een combipack met vier cartridges (zwart en de drie kleuren) voor de Canon Pixma TS5150 kost hier 97 euro. Daarvoor krijg je dan vier inktcartridges met elk 11.7 ml inkt. Ofwel, per milliliter betaal je 207 cent. Bijna vier keer zo veel als je voor een milliliter van die exclusieve whisky.

MacAllen-Vintage1988
Als je 700 milliliter HP-inkt voor je OfficeJet 8022 koopt, dan heb je daarvoor meer betaald dan voor deze fles Vintage MacAllen whisky uit 1988.

Bijna even duur als goud

En het kan nog erger. Een standaard combipack (4 cartridges) voor de hierboven genoemde HP printer, kost weliswaar maar 51 euro, maar daar zit veel minder inkt in. In totaal maar 17,08 ml. Per milliliter betaal je daarvoor dus 298 cent. Dat is net iets meer dan een dubbeltje minder dan wat je voor een milliliter goud zou betalen. Daarvoor betaal je nu, uitgaande van de goudprijs van 26 november, namelijk 310 cent. Als goud per milliliter te koop zou zijn natuurlijk.

Kortom, als je een whisky zou willen kopen die qua prijs per milliliter te vergelijken is met die van printerinkt, dan mag je op zoek gaan naar een flesje van tussen de 1450 en 2100 euro. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een prachtige 40 jaar oude GlenAllachie of een 18 jaar oude vintage 1988 MacAllen.

Het goede nieuws is natuurlijk dat er genoeg aanbieders zijn van zogenoemde 'compatible' inktcartridges. Zo kun je al gauw 30 tot 50 procent besparen. Dan betaal je per milliliter nog altijd een fors bedrag overigens. Zelf vullen kan ook, en dat is nog veel goedkoper, maar dat kan nogal een zootje worden, ook in de printer zelf. Uit ervaring weet ik dat je vaak met spuitjes moet werken en dat gaat niet altijd zonder te knoeien.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...