The GlenDronach 50 jaar oude single malt en de prijs wil je niet weten

The GlenDronach 50 jaar oude single malt en de prijs wil je niet weten

Vorig artikel Volgend artikel

The GlenDronach heeft een 50 Years Old Single Malt. Dit is een mijlpaal in de bijna tweehonderdjarige geschiedenis van The GlenDronach want deze 50 Years Old is de meest zeldzame whisky van de Highland Distilleerderij tot nu toe. Whisky die zo uniek is dat het leuk is om hier toch maar eens wat extra aandacht aan te geven. Een whisky die je waarschijnlijk ook nooit gaat proeven, maar toch..

Wat maakt deze 50 Years Old nu zo bijzonder?

Om daar antwoord op te geven moeten we even terug in de geschiedenis van The GlenDronach. Deze unieke 50 jaar oude whisky is decennialang in alle rust gerijpt in de zeldzame Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten van de Spaanse bodega’s uit Jerez in Andalusië. De vaten zijn persoonlijk geselecteerd door Master Blender Rachel Barrie.

Slechts een aantal vaten kunnen zo’n leeftijd bereiken, dat komt doordat er elk jaar 1% van de rijpende whisky verdampt. Het verdampen wordt ook wel de Angels share genoemd. Hierdoor zijn er wereldwijd, maar 198 flessen van The GlenDronach 50 Years Old beschikbaar, en slechts twee hiervan zijn in Nederland te koop.

Emotie en legendes en proza horen bij deze whisky

De zeldzame whisky wordt al meer dan een halve eeuw beschermd en gekoesterd in de traditionele pakhuizen van The GlenDronach. Ze hebben overstromingen en strenge winters in de Highlands overleefd, en werden achtervolgd door de legende van een Spaanse geest. Over die laatste sage van de Spaanse geest hebben we overigens verder niets kunnen terugvinden.

Deze whisky vertelt het verhaal van volledige toewijding en het meesterschap van de whisky-makers die hun leven, met hoogte- en dieptepunten, hebben gewijd aan het beschermen en koesteren van deze meer dan unieke Scotch Single Malt.

The GlenDronach_50_years_bottle
The GlenDronach 50 Years Old Single Malt
The GlenDronach
The GlenDronach Bottle #198
Het was bijzonder om de laatste verantwoordelijke te zijn van onze oudste whisky tot nu toe. Een whisky die van generatie op generatie is doorgegeven. Het resultaat is een handgemaakte Highland Single Malt die een verhaal vertelt van passie, waarvan The GlenDronach 50 Years Old de zeldzaamste van allemaal is
- Master Blender, Rachel Barrie

Over Spaanse eiken, zwarte kersen en donkere chocolade

Elke met de hand genummerde fles van The GlenDronach 50 Years Old wordt gepresenteerd in een luxe, echt lederen etui. Dit in combinatie met een lederen boekje met in reliëf gegraveerde details over de geschiedenis van de distilleerderij, proefnotities en het unieke vakmanschap.

The GlenDronach 50 Years Old wordt gebotteld op 43.8% ABV (alcohol by volume), en zoals het geval is voor alle The GlenDronach producten, heeft het zijn diepe kleur mettertijd op natuurlijke wijze ontwikkeld van het Spaanse eiken waarin het heeft gerust. The GlenDronach 50 Years Old is vanaf januari 2022 wereldwijd verkrijgbaar bij geselecteerde gespecialiseerde retailers.

Kenmerken: The GlenDronach 50 Years Old

Whisky liefhebbers laten zich graag verrassen door de bijzondere kenmerken die klinken als een gedicht. De onderstaande informatie over de 50 Years Old met een alcoholpercentage van 43.8% komt dan ook van de makers zelf:

Uiterlijk: Antieke mahonie kastanje

Neus: Rijpe zwarte kersen en pruimen zijn de opmaat naar een harmonie van rollend steenfruit, gentiaan en een pluim van smeulende tabak - opgelicht door zachte tonen van braam, sinaasappel en cranberry.

Smaak: Stevige ondertonen van donkere chocolade, tabak en cacao zorgen voor de voortreffelijke samenbreng van smaak. Een perfecte smaak van elegante pruimen en luxe zwarte kersen, omhuld met een strook fluwelen espresso.

En de adviesprijs, niet schrikken: 23.530 euro maar dan weet je ook wel dat er nog slechts 197 flessen over zijn. En voor wie mocht twijfelen, deze whisky hebben we zelf niet geproefd, en dat is gezien de prijs goed te begrijpen.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....