Lifestyle30.08.2020

10 verrassende gezondheidsvoordelen van whisky


Als je diep genoeg graaft, kun je voor vrijwel alles wel een studie vinden die uitlegt waarom je iets wel of niet meer of minder zou moeten eten of drinken. Eerder hebben we bijvoorbeeld onderzocht of gin-tonic kan helpen bij hooikoorts. In dit artikel duiken we in de potentiële heilzame effecten die whisky kan hebben op je lichaam.

Veel van deze vragen en oude verhalen vinden hun oorsprong in het feit dat sommige dranken en cocktails in het verleden als medicinaal werden beschouwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nog steeds overleveringen zijn waarin wordt beweerd dat bepaalde dranken gezondheidsvoordelen bieden. Dit geldt ook voor whisky, en we hebben een lijst samengesteld met 10 gezondheidsvoordelen, ondersteund door studies.

Laten we echter gelijk beginnen met een belangrijke opmerking: geniet, maar drink met mate. Dit artikel is geen uitnodiging om onbeperkt naar de fles te grijpen. De gezondheidsvoordelen gelden alleen bij de juiste hoeveelheid en intervallen.

1. Verkoudheid

Whisky kan helpen bij een verkoudheid, een tip die lijkt te zijn ontsnapt uit het kruidenkastje van grootmoeder. De ingrediënten van whisky komen overeen met drankjes en tabletten die je in de drogisterij kunt vinden voor een verkoudheid. Het fungeert ook als een decongestivum, waardoor bloedvaten verwijden. Gecombineerd met kruidenthee, citroen en honing kan dit een effectief mengsel zijn om bijvoorbeeld slijm los te maken.

2. Spijsvertering

Door de eeuwen heen wordt whisky in veel culturen gebruikt als digestief. Velen zweren erbij dat de beste manier om je eten te laten zakken na een zware maaltijd is om een shot whisky te nemen.

3. Beroerte

Diverse studies suggereren dat matige consumptie van whisky kan helpen bij het verdunnen van bloed. Door dit in de juiste verhouding op bepaalde momenten te doen, zou de kans op het krijgen van een beroerte verminderen.

4. Dementie

Indien je merkt dat na een gezellige avond borrelen de herinneringen de volgende dag vervagen, kan het verstandig zijn om met een specialist te spreken. Een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information naar de relatie tussen alcoholgebruik en het risico op dementie leverde interessante bevindingen op. Uit het onderzoek blijkt dat wekelijks 1 tot 6 drankjes drinken het laagste risico op het ontwikkelen van dementie met zich meebrengt. Naarmate de alcoholconsumptie toeneemt, stijgt ook het risico. Het onderzoek hield geen rekening met het effect van geen alcohol drinken.

5. Afvallen

Naast diverse groenten en fruit die je zonder aarzeling kunt eten om niet aan te komen, is whisky, vergelijkbaar met wodka of hard seltzers, een drank met weinig koolhydraten. De American Society for Clinical Nutrition publiceerde in 1991 zelfs een studie die suggereerde dat het matig drinken van whisky je energieniveau kan verhogen en de behoefte aan suiker kan verminderen. Hieruit kan worden afgeleid dat als je wilt afvallen, het drinken van een glas whisky mogelijk verstandiger is dan het nuttigen van een glas wijn of bier.

6. Keelpijn

Hoewel verkoudheid en keelpijn niet hetzelfde zijn, komen ze vaak samen voor. Een mix van whisky, warm water en honing vormt een smaakvolle remedie tegen keelpijn. De alcohol in de whisky fungeert als antisepticum en heeft een verdovende werking op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen. De honing creëert een beschermende laag die ervoor zorgt dat de effecten langer aanhouden.

7. Antioxidanten

Whisky herbergt een hoge concentratie antioxidanten, die in het lichaam helpen om schadelijke stoffen af te weren die anders schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Diverse onderzoeken suggereren zelfs dat Single Malt whisky meer antioxidanten bevat dan rode wijn. Hierdoor geldt voor whisky ook een deel van de heilzame eigenschappen die aan rode wijn worden toegeschreven.

8. Langer leven

Het valideren van een claim over een langer leven is altijd een uitdaging, maar in 2010 voerde de Amerikaanse Research Society on Alcoholism een onderzoek uit naar de invloed van alcohol op vroegtijdig overlijden. Uit het onderzoek bleek dat matige drinkers van middelbare leeftijd en oudere volwassenen een lager algemeen sterftecijfer hadden dan zware drinkers en mensen die geen alcohol drinken.

9. Diabetes

Overgewicht en de toename van het aantal diabetespatiënten vormen een aanzienlijk probleem in veel westerse landen. Hoewel het niet wordt aanbevolen voor mensen met overgewicht of diabetes om alcohol te drinken, wijzen verschillende onderzoeken uit dat matige alcoholinname op de lange termijn het lichaam kan ondersteunen bij het reguleren van insuline. Hierdoor bestaat de kans dat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vermindert. Het is echter belangrijk op te merken dat overmatig drinken het risico juist kan vergroten.

10. Anti-stress

Na een lange en hectische werk- of studieweek is het verleidelijk om te ontspannen in de kroeg of tijdens de vrijdagmiddagborrel. Dit lijkt aantrekkelijk vanwege het barbituraateffect van alcohol: het werkt kalmerend en slaapverwekkend. Na een week vol drukte en stress kan een glas whisky (of een andere alcoholische drank) dienen als een ideale manier om tot rust te komen en gemakkelijker in slaap te vallen.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots