Nieuws08.05.2021

Hoe eerlijk zijn Fairtrade producten eigenlijk echt?


Eerlijke handel of een marketingtruc?

Overal is een dag voor en ook voor eerlijke handel. Het is vandaag namelijk World Fair Trade Day. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Maar hoe eerlijk zijn de producten met zo’n logo? Help je op die manier echt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden zodat zij rechtvaardig worden behandeld en eerlijk beloond? Steeds meer producenten blijken helemaal niet zo Fairtrade te zijn. En hoe zit het ook alweer met Tony’s Chocolonely? Het chocolademerk dat altijd hoog van de toren blaast over misstanden in de cacao-industrie werd onlangs zelf van de lijst voor slaafvrij chocolade gehaald.

Wat is Fairtrade?

Wanneer je een product koopt met het Fairtrade logo, kun je er in principe vanuit gaan dat de kopers van de producten een eerlijke minimumprijs moeten betalen aan de boeren waar zij het inkopen. Op de website van Fairtrade Nederland lezen we dat ze helpen om kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Daardoor kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. Het keurmerk is dus een garantie voor een eerlijke behandeling van de boeren waar het product vandaan komt. En er komen steeds meer producten op de Nederlandse markt met het keurmerk. In vijf jaar tijd is het aanbod van Fairtrade producten verdubbeld. Dat is in principe natuurlijk een goede ontwikkeling, maar het keurmerk is ook een marketingmiddel.

Eerlijke handel of een marketingtruc?

We hebben meer dan 10.000 producten in Nederland met een Fairtrade certificering. De grootste productcategorieën zijn koffie, cacao en thee. Volgens onderzoeksbureau GfK is het aantal Nederlandse huishoudens dat Fairtrade producten koopt in 2020 gestegen naar 90%. Het is goed dat er steeds meer aandacht is voor eerlijke handel. En van alle keurmerken stelt Fairtrade de hoogste eisen aan productieomstandigheden en prijzen, aldus Oxfam Novib.

Het label wordt internationaal gebruikt, in ons land is Max Havelaar de stichting die bepaalt welke producten het Fairtrade-logo mogen dragen. De producten moeten voldoen aan een aantal eisen, waardoor je zeker weet dat boeren eerlijk worden betaald en er toezicht is op de handel. Het is dus geen marketingtruc, maar wel een marketingmiddel. En daar is in principe niets mis mee.

Oxfam Novib wil mensenleed uit de Nederlandse supermarkten halen. Daarom doen ze sinds 2018 jaarlijks onderzoek naar het voorkomen van uitbuiting in de productieketens.

Hoe eerlijk zijn de producten in de supermarkt echt?

Elke supermarkt wil jou als klant, daarom boksen ze tegen elkaar op. Met stuntprijzen en interessante acties word je naar de winkel gelokt. Oxfam Novib wil dat alle supermarkten duurzame supermarkten worden. En dat de makers van jouw eten niet de prijs betalen voor de prijzenoorlogen tussen supermarkten. Dat is een mooi streven en precies waar Fairtrade voor staat. Want wist je dat een gemiddeld pakje thee € 1,16 kost en daarvan 97 cent naar de supermarkt en handelaar gaat en 3 cent naar de arbeiders op de theeplantage in India? Het zou eerlijk zijn als de mensen die ons eten maken zelf ook genoeg geld hebben om te kunnen eten.

Oxfam is in 2018 de wereldwijde campagne Behind the Barcodes gestart om het lot van miljoenen voedselproducenten en kwetsbare arbeiders in ontwikkelingslanden te verbeteren. Ze doen jaarlijks onderzoek om te bepalen wat de vijf grootste Nederlandse supermarkten doen om te voorkomen dat uitbuiting in ons eten terecht komt. En spreken hen aan op hun verantwoordelijkheden. Dit is hoe de vijf grootste supermarkten scoren:

<em>Bron: Oxfam Novib<\/em>
Bron: Oxfam Novib

Wanneer je een product koopt met het Fairtrade-label, kun je ervan uitgaan dat het op een eerlijke manier is geproduceerd en uitbuiting wordt voorkomen. Helaas zijn nog veel producten in de supermarkt niet Fairtrade. Lees het onderzoek over Behind the Barcodes hier. Meer weten over Fairtrade Nederland en het keurmerk? Bekijk hier wanneer een product het keurmerk mag dragen. En lees hier de verklaring van Tony’s Chocolonely over slaafvrij chocolade.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Duurzaam

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Volgens de nieuwste gegevens van de Sustainable Brand Index heeft het vertrouwen van Nederlanders in de duurzaamheid van bedrijven inmiddels een dieptepunt bereikt. In het onderzoek scoort Tony Chocolonely wederom als de...

Marketing16.03.2024

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Tony Chocolonely nog steeds op één
​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels