Nieuws03.06.2022

Het rommelt bij Tesla


Musk wil 10 procent personeel ontslaan en eist aanwezigheid op kantoor

Het stinkend rijke ongeleide projectiel, aka Elon Musk, is de afgelopen dagen weer flink op dreef. Hoewel hij eerder vandaag nog tweette dat de Optimus huishoudrobot mogelijk eind september al ‘in levenden lijve’ te zien zal zijn op de tweede AI-Day van het bedrijf, is Musk ook op oorlogspad binnen de gelederen van het bedrijf.

Mogelijk 10.000 ontslagen

Reuters heeft een interne email onder ogen gekregen waarin Musk stelt dat hij van plan is om 10 procent van het personeel te ontslaan. De reden? Elon heeft een slecht voorgevoel over de staat van de economie. Ofwel, hij verwacht dat de wereld de komende jaren een economische crisis te wachten staat.

Op dit moment heeft Tesla zo’n 100.000 mensen in dienst. Dit zou dus betekenen dat het bedrijf de komende periode van zo’n 10.000 mensen afscheid gaat nemen. Daarnaast wordt ook een personeelsstop ingesteld. Hoe lang die gaat duren is niet bekend. In dezelfde mail stelt Musk ook dat hij nog steeds inzet op de verdere uitbreiding van Tesla, onder andere door acquisities. Zijn meest recente aankoop, Twitter, staat intussen al een tijdje in de koelkast vanwege onenigheid over de cijfers.

Niet op kantoor werken? Dan werk je niet meer bij Tesla!

Een deel van de ontslagen die Musk in het vooruitzicht stelt zullen dat volgens de miljardair mogelijk aan zichzelf te wijten hebben. Hoe? Nou, Musk wil dat iedereen vanaf nu weer gewoon op kantoor werkt. Het ‘thuiswerken’ moet verleden tijd worden. Elon gaat zelfs zover door te roepen dat iemand die niet op kantoor werkt in principe ontslag genomen heeft.

“Iedereen die op afstand wil werken, moet minimaal (en dan bedoel ik ook écht minimaal) 40 uur per week op kantoor zijn of Tesla verlaten. Dit is minder dan we van fabrieksarbeiders vragen… Als je niet komt opdagen, gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen”, aldus Musk. Met andere woorden, thuiswerken mag nog steeds, mits je ook 40 uur op kantoor werkt. Niet bepaald een vriendelijk personeelsbeleid.

Maar dat is nog niet alles. Musk eist ook dat medewerkers voortaan op het kantoor werken waar ook hun verantwoordelijkheden liggen. “Bovendien moet het ‘kantoor’ een Tesla-hoofdkantoor zijn, geen afgelegen filiaal dat geen verband houdt met de taken. Bijvoorbeeld, als je verantwoordelijk bent voor het personeelsbeleid van de Fremont-fabriek, dan kan je werkplek niet op een andere locatie liggen.”

Er kunnen, als Elon dat goedkeurt, nog wel uitzonderingen op de ‘kantoorregel’ gemaakt worden. Bijvoorbeeld voor externe partijen die niet naar een Tesla kantoor kunnen komen, of personeelsleden voor wie het onmogelijk is om fysiek op kantoor aanwezig te zijn.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland