Nieuws20.01.2023

Google schrapt 12.000 banen


Het gaat de tech wereld al een tijdje niet alleen meer voor de wind. Elon Musk riep enkele maanden geleden al dat hij zich druk maakt over de economische toekomst. Dat was nog vóór de definitieve overname van Twitter, waar hij sindsdien de helft van het personeel naar huis gestuurd heeft. Ook bij Meta en Amazon zijn de eerste ontslagrondes al aangekondigd en/of in volle gang. Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft vandaag bekend gemaakt dat het een substantieel deel van haar personeelsbestand gaat schrappen.

Google personeelsbestand krimpt met zes procent

In totaal gaat het om zo’n zes procent van het totale personeelsbestand, ofwel ongeveer 12.000 banen. Alphabet zegt dat het de afgelopen jaren personeel geworven heeft in de veronderstelling, en verwachting, dat het economisch goed, en beter, zou (blijven) gaan. Die verwachtingen zijn, onder andere door de geopolitieke situatie in de wereld, naar beneden bijgesteld.

Het nieuws van de ontslagronde, is door de CEO van Google in een open brief aan het personeel wereldkundig gemaakt. Sundar Pichai stelt daarin: “Ik heb moeilijk nieuws te melden. We hebben besloten ons personeelsbestand met ongeveer 12.000 functies in te krimpen. We hebben al een aparte e-mail gestuurd naar werknemers in de VS die getroffen zijn. In andere landen duurt dit proces langer vanwege lokale wetten en praktijken. De afgelopen twee jaar hebben we periodes van dramatische groei meegemaakt. Om die groei te evenaren en te stimuleren, hebben we mensen aangenomen voor een andere economische realiteit dan die waarmee we vandaag worden geconfronteerd.”

Google heeft een sociaal plan voor de Amerikaanse medewerkers opgesteld. Zij krijgen onder andere minimaal 16 weken salaris doorbetaald, plus twee weken voor elk dienstjaar. Daarnaast worden resterende vakantiedagen en bonussen (over 2022) ook gewoon uitbetaald en kunnen alle getroffen werknemers nog zes maanden gebruik maken van de ziektekostenverzekering van het bedrijf. Daarnaast helpt Google ook mee bij het zoeken naar nieuwe banen.

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks deze moeilijke beslissing heeft Pichai nog het volste vertrouwen in de toekomst van Google. Dat is natuurlijk een standaard CEO kreet. Hij kan moeilijk iets anders zeggen. Bovendien zal Google niet zo snel ‘omvallen’. Daarvoor is het bedrijf nog veel te groot en te machtig. Ze zijn misschien, in alle euforie van de economische groei van de afgelopen jaren, iets te snel doorgegroeid.

“Ik heb vertrouwen in de enorme kans die voor ons ligt dankzij de kracht van onze missie, de waarde van onze producten en diensten en onze vroege investeringen in AI. Om het volledig vast te leggen, moeten we moeilijke keuzes maken. Daarom hebben we een grondige evaluatie uitgevoerd van alle productgebieden en functies om ervoor te zorgen dat onze mensen en rollen zijn afgestemd op onze hoogste prioriteiten als bedrijf. De rollen die we elimineren, weerspiegelen de uitkomst van die beoordeling. Ze doorkruisen Alphabet, productgebieden, functies, niveaus en regio’s”, aldus Pichai.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Google

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter