Nieuws05.06.2020

Goed nieuws vrijdag: Grootste Maya-bouwwerk ooit ontdekt en meer Brooklyn 99 op Netflix


Het is weer vrijdag en dus zijn we er weer met goed nieuws! Deze week lees je onder andere meer over de ontdekking van een Maya-monument in Mexico, een bionisch oog waardoor blinden weer kunnen zien en een seizoen 6 van Brooklyn Nine-Nine op Netflix. Wist je trouwens al dat de musea sinds 1 juni weer open zijn? Wie een museumjaarkaart heeft kan er voorlopig nog van profiteren. Daarover ook meer deze week. Enjoy en verspreid het goede nieuws!

Grootste en oudste Maya-monument gevonden

Weer een mooie archeologische vondst in deze bijzondere tijden: in Tabasco (Mexico) is het grootste Maya-monument gevonden dat we tot nu toe hebben gezien. Het is wel 3.000 jaar oud. Het ligt onder een stuk land met wat bewoning en is zo groot, dat het maar moeilijk is voor te stellen. Dank Lidar-technologie kon het toch worden ontdekt. Het is wel 1,4 kilometer lang en 10 tot 15 meter hoog. Er is tussen de 3,2 miljoen en 4,3 miljoen kuub aan klei en aarde nodig geweest om het in elkaar te zetten. Yes, dat is meer dan voor de piramides. Men denkt dat het een soort rituele plek was. Erg bijzonder, want juist omdat het zo oud is, leert het ons dat de Maya’s dus veel eerder begonnen samen te werken aan deze grote werken dan eerder werd gedacht.

maya
maya

Brooklyn Nine-Nine seizoen 6 staat eindelijk op Netflix

Vanaf vandaag staat seizoen 6 van Brooklyn Nine-Nine eindelijk op Netflix. We hebben lang moeten wachten op een nieuw seizoen van de hitserie, maar nu is het gelukkig zover. We gaan eindelijk zien hoe het Jake en Amy vergaat als getrouwd stel en zien hoe Captain Holt in een depressie belandt. We kunnen niet wachten om hieraan te beginnen, zeker met dit regenachtige weer. Naast Brooklyn Nine-Nine staat vanaf vandaag ook een nieuw seizoen van Queer Eye op Netflix en het laatste seizoen van 13 Reasons Why. Die regenachtige dagen komen we dus wel door.

Goed nieuws voor Museumjaarkaarthouders

Als je een Museumjaarkaart hebt (lekker bezig!), dan heb je als het goed is een e-mail ontvangen met goed nieuws. De organisatie heeft besloten om voor alle maanden dat je geen bezoek kon brengen aan musea, de kaart te verlengen. Je hoeft daar niets voor te doen en in de mail staat wat je nieuwe einddatum is. En om te zorgen dat je nog langer plezier kunt hebben van je culturele jaarkaart, krijg je ook nog eens 2 weken extra cadeau. En wij hebben alvast een mooi museumstuk voor je: een zeer retro commercial voor deze culturele kaart:

Subway komt met broodje van 1,5 meter

The Friendlong is de naam van het nieuwste broodje van Subway. Een broodje van 1,5 meter is natuurlijk een mooie inhaker op de afstand die we moeten houden tot elkaar. Het bestaat uit vijf delen (subs), die je ook verschillend kunt beleggen. Ideaal dus om met een groep vrienden van te eten. Onze collega’s van Eatly hebben The Friendlong al uitgeprobeerd en kunnen je verzekeren dat je wel wat vrienden nodig hebt om alles op te krijgen.

<em>The Friendlong van Subway<\/em>
The Friendlong van Subway

Een bionisch oog waardoor blinden weer kunnen zien?

Goed nieuws wordt al tijden compleet overschaduwd door alles wat er nu speelt in de wereld. Zo misten we bijna het nieuws, gepubliceerd in tijdschrift Nature, dat wetenschappers heel ver zijn met de ontwikkeling van een bionisch oog. Robotica-ingenieurs hopen dat het binnen 5 jaar beschikbaar is en het zou zelfs het zicht kunnen herstellen voor blinden.

Het bionische oog is geïnspireerd op het menselijke netvlies en biedt hoop aan honderden miljoenen mensen te wereld die hun gezichtsvermogen zijn verloren. Dit nieuwe oog bootst de koepelvormige vorm van het menselijke netvlies na, dat de focus verscherpt en de verspreiding van licht vermindert wanneer het door tien miljoen fotoreceptieve cellen per vierkante centimeter gaat. Een mooie ontwikkeling dus!

Bonami SpelComputer Museum is groter geworden

De museumcollectie van het Bonami SpelComputer Museum is de afgelopen tijd flink uitgebreid. Iets dat je nu kunt bekijken in het bijzondere museum, dat sinds 1 juni weer geopend is. De medewerkers van het Zwolse museum zijn erg blij dat ze na 10 weken weer aan de slag kunnen. Uiteraard wel in een iets aangepaste situatie, om rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Maar er is dus wel extra veel om mensen een heerlijk nostalgisch gevoel mee te geven: de expositieruimte is vergroot met 200 m3 en dat betekent meer dan 600 (!) extra museumitems. Zo kun je er een Radio Shack TRS-80 microcomputer vinden en de eerste versie van de 3D-bril van de MB Vectrex is ook aanwezig. Wij zijn vooral benieuwd naar de Atari Jukebox, die ook is toegevoegd aan het aanbod van het museum.

Verder lezen over Netflix

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

Baby Reindeer is totaal niet wat je denkt dat het is. Als je al kunt bedenken wat het is. Deze serie biedt een bijzonder inkijkje in het leven van een slachtoffer, zonder dat het alleen maar drama is.

Entertainment19.04.2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Bodkin belooft een betere Only Murders in the Building te worden

Only Murders in the Building is een enorm charmante serie, maar misschien is die wel iets te charmant. De Disney+-serie (die stiekem van Hulu is) vertelt een verhaal over drie mensen die in hetzelfde gebouw wonen en een...

Entertainment02.04.2024

Bodkin belooft een betere Only Murders in the Building te worden

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

​Netflix weekend-kijktip: 3 Body Problem komt heel dichtbij

Het is lang gehyped en nu staat het op Netflix: 3 Body Problem, een serie gebaseerd op de roman van Liu Cixin: de zeer succesvolle roman van deze Chinese schrijver. Dat is echter niet de enige reden waarom er zo naar wer...

Entertainment22.03.2024

​Netflix weekend-kijktip: 3 Body Problem komt heel dichtbij