Nieuws18.04.2020

Er komt gewoon een dag dat we mondkapjes gaan dragen


de mode-industrie maakt zich op voor Corona-fashion

De maatregelen rond het coronavirus zorgen voor veel verdeeldheid. Niet alleen in ons land, maar over de gehele wereld. We zijn het nauwelijks met elkaar eens. Slimme apps staan in de spotlight. Ieder land gaat wel zelf het wiel uitvinden en Apple en Google worden niet vertrouwd. En dat in het high-tech tijdperk waar telecomproviders misschien meer weten over jouw gedrag dan Apple ooit kan bedenken.

Ook naar het ultieme geneesmiddel of een vaccin wordt keihard gezocht. Gelukkig maar. De Franse arts Didier Raoult meent het medicijn tegen covid-19 te hebben gevonden: chloroquine. Trump en Bolsonaro waren al overtuigd, inmiddels ook de Franse president Emmanuel Macron. Bill Gates bouwt ondertussen zeven fabrieken. Het is niet eenvoudig om uit de letterlijk duizenden berichten helder te krijgen wat waar is, hoe dingen zijn en wie je nog kunt geloven.

Moeten we nu mondkapjes wel of niet gaan dragen?

Een actuele discussie is die van mondkapjes, gezichtsmaskers of hoe we ze ook willen noemen. Moet je ze nu wel of niet gaan dragen? En welke soort? En moeten we niet alle goedgekeurde exemplaren onmiddellijk inleveren aan de zorg en de medische wereld? Dat moeten we inderdaad, en daar zijn we het gelukkig met z’n allen over eens. Maar hoe zit het met de ‘gewone burger’, die op 1.5 meter? Geef je hem een app (zie boven) of een polshorloge met een signaalfunctie die je waarschuwt als je te dichtbij komt of toch maar een mondkapje?

Voor zo’n horloge kun je van alles bedenken, maar voor die mondkapjes weten we het niet. Het RIVM (Jaap van Dissel) zegt: niet dragen. De overheid zegt: niet dragen. Ondertussen adviseert de Duitse regering inwoners een mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer, en ook in België wordt een advies overwogen.

Ook onze coronaleermeester Jaap van Dissel maakt het daarna weer vloeibaar omdat het dragen van een mondkapje volgens hem wel nuttig kan zijn bij de manier (exitstrategie) waarop Nederland uit de crisis wil komen. Als je alle meningen bij elkaar optelt en deelt door 100 is dit de uitkomst: we gaan op enig moment in een aantal gevallen wel degelijk mondkapjes dragen.

Zara, H&M en Prada produceren voor medisch personeel

Er komt dus een moment dat mondkapjes aka gezichtsmaskers in de winkels komen te liggen, de vraag is nu alleen nog wanneer en in welke vorm. Grote modemerken laten zich nu vooral van hun goede kant zien. Van Zara, H&M en Prada is bekend dat zij hun fabrieken gebruiken om benodigdheden uitsluitend voor medisch personeel te produceren. Minder kapitaalkrachtige merken hebben één-op-één-initiatieven waarbij voor elk verkocht masker of mondkapje de marges worden gebruikt om maskers te maken of aan te schaffen voor werknemers in de zorg.

Kwestie van tijd

Ergens zal er een omkeerpunt komen dat de zorg verlost is van de tekorten nu er massaal wordt gewerkt aan de productie voor zorg en medisch personeel. Zodra voorraden weer op orde zijn en ziekenhuizen en anderen ruime voorraden hebben zullen we zien dat mondkapjes en gezichtsmaskers de weg gaan vinden naar het grote publiek. Als straks de economie weer op gang gaat komen is de kans zeer groot dat ook wij van uit de overheid worden aangeraden een mondkapje te gaan dragen. Vooral ter bescherming van jezelf. Net als dat nu al in veel landen wordt geadviseerd.

Het is overigens aanvullend op alles wat we al doen. Het 1.5 meter afstand houden, in quarantaine als je ziek wordt en vooral handen blijven wassen wordt niet vervangen door het gaan dragen van gezichtsmasker. Misschien gaat dat wel nooit meer weg. En tussen als die berichten staat dan ergens dat het gebruik voor kinderen weer wordt afgeraden.

Update: In Duitsland wordt het verplicht om mondkapjes te dragen

We zijn 4 dagen later. In bijna heel Duitsland wordt het verplicht om mondkapjes te dragen. Met name op de meeste openbare plekken waaronder winkels en openbaar vervoer. Inmiddels zijn al vijftien deelstaten akkoord met de nieuwe maatregelen. Alleen in de deelstaat Bremen is het nog niet verplicht maar wordt het wel aangeraden.

Naast omgebouwde BH’s duikt de mode-industrie er straks vol op

Inmiddels zijn er echt honderden video’s te vinden via social media waarin te zien is hoe je zelf een mondmasker kunt maken. Deze zijn wasbaar en voorzien van stukjes stofzuigerzak en koffiefilters. De creativiteit viert hoogtij. En als er straks 7 miljard mensen potentieel moeten worden voorzien van een mondkapje duikt de industrie daar vol op. Winnaar is de mode-industrie die helemaal los kan gaan. Bij Zeeman en de Action ga je ‘cheap ones’ vinden. Maar geloof maar dat ook de grote fashion-merken hier met mondkapjes gaan komen met prijzen die door het dak gaan. En dat alles is slechts een kwestie van tijd. De vraag is nu alleen nog wanneer onze premier met het advies gaat komen.

Hoe maak je een mondkapje van een BH

In de categorie noeste huisvlijt zijn er inmiddels veel video’s te vinden waarin je kunt zien hoe je van een BH een mondmasker kunt maken. Advies over de juiste cupmaat is er niet maar veel moeite kost het niet. Het idee is overigens niet van nu want vijf jaar geleden verschenen er ook al filmpjes op YouTube met voorbeelden.

In de autosport overigens niet zo verbazend
In de autosport overigens niet zo verbazend

Mondkapjes op Instagram

Mondkapjes op Twitter

Op Twitter is “Face Mask Fashion” inmiddels een topic aan het worden. Wie op deze term zoekt kan zien hoe het inmiddels in alle landen de mensen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Het is echt nog maar een kwestie van tijd voordat modemerken dit breed gaan omarmen.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein