Nieuws18.04.2020

Er komt gewoon een dag dat we mondkapjes gaan dragen


de mode-industrie maakt zich op voor Corona-fashion

De maatregelen rond het coronavirus zorgen voor veel verdeeldheid. Niet alleen in ons land, maar over de gehele wereld. We zijn het nauwelijks met elkaar eens. Slimme apps staan in de spotlight. Ieder land gaat wel zelf het wiel uitvinden en Apple en Google worden niet vertrouwd. En dat in het high-tech tijdperk waar telecomproviders misschien meer weten over jouw gedrag dan Apple ooit kan bedenken.

Ook naar het ultieme geneesmiddel of een vaccin wordt keihard gezocht. Gelukkig maar. De Franse arts Didier Raoult meent het medicijn tegen covid-19 te hebben gevonden: chloroquine. Trump en Bolsonaro waren al overtuigd, inmiddels ook de Franse president Emmanuel Macron. Bill Gates bouwt ondertussen zeven fabrieken. Het is niet eenvoudig om uit de letterlijk duizenden berichten helder te krijgen wat waar is, hoe dingen zijn en wie je nog kunt geloven.

Moeten we nu mondkapjes wel of niet gaan dragen?

Een actuele discussie is die van mondkapjes, gezichtsmaskers of hoe we ze ook willen noemen. Moet je ze nu wel of niet gaan dragen? En welke soort? En moeten we niet alle goedgekeurde exemplaren onmiddellijk inleveren aan de zorg en de medische wereld? Dat moeten we inderdaad, en daar zijn we het gelukkig met z’n allen over eens. Maar hoe zit het met de ‘gewone burger’, die op 1.5 meter? Geef je hem een app (zie boven) of een polshorloge met een signaalfunctie die je waarschuwt als je te dichtbij komt of toch maar een mondkapje?

Voor zo’n horloge kun je van alles bedenken, maar voor die mondkapjes weten we het niet. Het RIVM (Jaap van Dissel) zegt: niet dragen. De overheid zegt: niet dragen. Ondertussen adviseert de Duitse regering inwoners een mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer, en ook in België wordt een advies overwogen.

Ook onze coronaleermeester Jaap van Dissel maakt het daarna weer vloeibaar omdat het dragen van een mondkapje volgens hem wel nuttig kan zijn bij de manier (exitstrategie) waarop Nederland uit de crisis wil komen. Als je alle meningen bij elkaar optelt en deelt door 100 is dit de uitkomst: we gaan op enig moment in een aantal gevallen wel degelijk mondkapjes dragen.

Zara, H&M en Prada produceren voor medisch personeel

Er komt dus een moment dat mondkapjes aka gezichtsmaskers in de winkels komen te liggen, de vraag is nu alleen nog wanneer en in welke vorm. Grote modemerken laten zich nu vooral van hun goede kant zien. Van Zara, H&M en Prada is bekend dat zij hun fabrieken gebruiken om benodigdheden uitsluitend voor medisch personeel te produceren. Minder kapitaalkrachtige merken hebben één-op-één-initiatieven waarbij voor elk verkocht masker of mondkapje de marges worden gebruikt om maskers te maken of aan te schaffen voor werknemers in de zorg.

Kwestie van tijd

Ergens zal er een omkeerpunt komen dat de zorg verlost is van de tekorten nu er massaal wordt gewerkt aan de productie voor zorg en medisch personeel. Zodra voorraden weer op orde zijn en ziekenhuizen en anderen ruime voorraden hebben zullen we zien dat mondkapjes en gezichtsmaskers de weg gaan vinden naar het grote publiek. Als straks de economie weer op gang gaat komen is de kans zeer groot dat ook wij van uit de overheid worden aangeraden een mondkapje te gaan dragen. Vooral ter bescherming van jezelf. Net als dat nu al in veel landen wordt geadviseerd.

Het is overigens aanvullend op alles wat we al doen. Het 1.5 meter afstand houden, in quarantaine als je ziek wordt en vooral handen blijven wassen wordt niet vervangen door het gaan dragen van gezichtsmasker. Misschien gaat dat wel nooit meer weg. En tussen als die berichten staat dan ergens dat het gebruik voor kinderen weer wordt afgeraden.

Update: In Duitsland wordt het verplicht om mondkapjes te dragen

We zijn 4 dagen later. In bijna heel Duitsland wordt het verplicht om mondkapjes te dragen. Met name op de meeste openbare plekken waaronder winkels en openbaar vervoer. Inmiddels zijn al vijftien deelstaten akkoord met de nieuwe maatregelen. Alleen in de deelstaat Bremen is het nog niet verplicht maar wordt het wel aangeraden.

Naast omgebouwde BH’s duikt de mode-industrie er straks vol op

Inmiddels zijn er echt honderden video’s te vinden via social media waarin te zien is hoe je zelf een mondmasker kunt maken. Deze zijn wasbaar en voorzien van stukjes stofzuigerzak en koffiefilters. De creativiteit viert hoogtij. En als er straks 7 miljard mensen potentieel moeten worden voorzien van een mondkapje duikt de industrie daar vol op. Winnaar is de mode-industrie die helemaal los kan gaan. Bij Zeeman en de Action ga je ‘cheap ones’ vinden. Maar geloof maar dat ook de grote fashion-merken hier met mondkapjes gaan komen met prijzen die door het dak gaan. En dat alles is slechts een kwestie van tijd. De vraag is nu alleen nog wanneer onze premier met het advies gaat komen.

Hoe maak je een mondkapje van een BH

In de categorie noeste huisvlijt zijn er inmiddels veel video’s te vinden waarin je kunt zien hoe je van een BH een mondmasker kunt maken. Advies over de juiste cupmaat is er niet maar veel moeite kost het niet. Het idee is overigens niet van nu want vijf jaar geleden verschenen er ook al filmpjes op YouTube met voorbeelden.

In de autosport overigens niet zo verbazend
In de autosport overigens niet zo verbazend

Mondkapjes op Instagram

Mondkapjes op Twitter

Op Twitter is “Face Mask Fashion” inmiddels een topic aan het worden. Wie op deze term zoekt kan zien hoe het inmiddels in alle landen de mensen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Het is echt nog maar een kwestie van tijd voordat modemerken dit breed gaan omarmen.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Wetenschap

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou