Doorbraak kernfusie-research van maanlanding-achtige proporties

Doorbraak kernfusie-research van maanlanding-achtige proporties

Vorig artikel Volgend artikel

Het is een grote dag voor de wereld: de Amerikanen zou het gelukt zijn om door kernfusie veel meer energie op te wekken dan ooit tevoren. Het probleem met kernfusie is dat er ook veel energie in moet worden gestopt, maar dat zou mede door deze uitvinding verleden tijd zijn.


Kernfusie

De doorbraak komt vanuit het Amerikaanse DOE National Laboratory en is nog niet helemaal officieel aangekondigd, maar er is al genoeg eerder duidelijk geworden. Het hoofdnieuws is dat er dus kernfusie kan plaatsvinden waarbij er minder energie wordt gebruikt dan er uiteindelijk ontstaat door de fusie en dat is groot nieuws. Dat is nog nooit eerder gelukt. Er werd door laser 2,1 megajoule energie verbruikt om 2,5 megajoule (misschien zelfs 3 megajoules) op te wekken. Dat deden de onderzoekers door een soort nepzon te maken op aarde.

Waarom dat zo goed is? En is het klimaatprobleem nu opgelost? Zeker niet. Het voordeel aan kernfusie is weliswaar dat er geen broeikasgassen vrijkomen en er bovendien zo min mogelijk kernafval ontstaat, maar de klimaatverandering is er nog steeds. Bovendien is het alleen nog een onderzoek: voor dit nog dieper onderzocht is en ook daadwerkelijk op grotere schaal kan worden toegepast, zijn we weer jaren verder, misschien wel decennia. Het is overigens geen toepassing voor in kerncentrales. Je zou denken dat daar kernfusies plaatsvinden, maar dat is niet het geval. In een kerncentrale wordt kernsplijting toegepast. Daarbij wordt een instabiele atoomkern in twee kernen gespleten, waardoor er veel energie vrijkomt. Kernfusie vlecht de boel juist steviger bij elkaar. Dat kan alleen bij extreme druk en hoge temperaturen.

Minizon

Vandaar dat er een minizon werd gemaakt: de zon heeft constant kernfusies. Er werd een cilindervormige capsule genomen van 2 millimeter, waarin deuterium en tritium werden gestopt (waterstofatomen). Dan gaan er lasers bovenop voor een fractie van een seconde. Uiteindelijk krijg je dan een minizon, omdat de boel enorm wordt samengeduwd. Met 100 miljoen graden Celsius erbij ontstaat er een kernfusie die dus meer energie teweegbrengt dan wordt ingebracht.

De onderzoekers moeten kijken of het proces van kernfusie sneller kan, want nu neemt het nog wel wat veel tijd in beslag. Als er straks kernfusiecentrales moeten komen, dan moet dat wel wat sneller gaan. Maar goed, laten we eerst horen wat de plannen precies inhouden. De persconferentie wordt vanmiddag rond de klok van 4 (Nederlandse tijd) verwacht om meer uit te leggen over deze doorbraak in de wereld van kernenergie.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...