DC Business28.01.2019

Data Privacy Day 2019


Elf toptips over hoe je je kunt beschermen

Vandaag is het wereldwijd Data Privacy Day! En om hierbij even wat langer stil te staan, geven de beveiligingsexperts van Sophos de beste tips het online beschermen van je privacy. Hoewel het belangrijk is om deze speciale dag met elkaar te vieren, is security-expert Paul Ducklin van mening elke dag als Data Privacy Day te beschouwen. Om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent tegen alle vormen van digicrime, raadt Sophos iedereen ten sterkste aan een beveiligingspakket te installeren. Er zijn er vele waaronder Sophos Home (die ook nog eens gratis is).

Hieronder elf securitytips die we je graag op deze dag meegeven. Lees ze niet alleen maar kom ook in actie: het is allemaal voor je eigen veiligheid!

Schakel multi-factor authenticatie (MFA) in – Benedict Jones
Aangezien cybercriminaliteit het merendeel van fraudegerelateerde incidenten vormt, raden we iedereen aan om multi-factor authenticatie toe te passen. Met ‘MFA’ wordt een extra beveiligingslaag toegevoegd tegen iemand die probeert toegang te krijgen tot jouw persoonlijke account.

“Gebruik een webcam cover” – Victoria Townsley
Hackers zijn heel praktisch en kennen de klappen van de zweep om toegang tot jouw webcam te krijgen. Houd jezelf beschermd en door een webcamschuifje te gebruiken die je webcamlens afschermt. Remember Big Brother!

“Gebruik complexe toegangscodes” – Alice Duckett
Het zijn niet alleen wachtwoorden voor e-mailadressen en sociale mediakanalen die veilig moeten zijn: zorg voor complexe wachtwoorden bij de login op laptop en smartphone (en verander deze geregeld). Idealiter omvat de toegangscode van je smartphone ten minste zes cijfers.

“Wees je bewust van welke apps je gebruikt” – Matt Boddy
Controleer altijd de rechten die een app vraagt voordat je deze downloadt. Het is ook belangrijk om apps te verwijderen die je niet meer gebruikt.

“Weet wat je deelt op sociale media” – Anna Brading
Controleer privacy-instellingen op sociale media. Zorg ervoor dat je weet wie jouw berichten kan zien en vergrendel accounts zo veel mogelijk.

“Controleer je digitale tatoeage” – James Burchell
Het gaat niet alleen om wat je online publiceert, het is belangrijk om bewust te zijn van wat je online gebruikt. Heb je oude sociale media of e-mailaccounts die je niet (meer) gebruikt? Verwijder ze – liever nog gisteren dan vandaag.

“Stuur geen gevoelige gegevens per e-mail” – Rajeev Kapur
Wees voorzichtig met welke informatie je per e-mail verzendt. Stel jezelf de vraag: “Zouden er problemen kunnen ontstaan als iemand onverhoopt toegang tot deze informatie krijgt?”

“Gebruik wachtwoorden niet opnieuw” – Mark Stockley
De eenvoudigste upgrade die je kunt maken naar een persoonlijke veiligheid is om unieke wachtwoorden te hebben voor alles wat je gebruikt.

“Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media” – Herb Weaver
Persoonlijke informatie (geboortedatum, adres, etc.) levert cybercriminelen bruikbare informatie op over jou. Leuk dat je op Facebook deelt dat je gaat duiken in Egypte, maar de kans bestaat dat criminelen tijdens jouw tijd in het water gebruiken om in je huis rond te snuffelen (en dat is best vervelend thuiskomen).

“Houd je software up-to-date” – Rawan Missouri
Houd software op alle apparaten up-to-date. Werkt patchfouten bij waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken. Wanneer je niets bijwerkt, word je kwetsbaar voor aanvallen.

En ten slotte:

“Eigenlijk is elke dag Data Privacy Day” – Paul Ducklin
Vandaag is het officieel Data Privacy Day, maar onthoud dat het morgen ook Data Privacy Day is, en de dag erna. En daarna. En daarna.

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024