Nieuws05.02.2024

​Commerciële ontstoppingsmiddelen slecht voor afvoer en milieu


Hersenspoeling door veelvuldig adverteren blijkt te werken!

Televisiereclames die door de jaren heen steeds opnieuw voorbij komen, lijken in staat ons collectief te hersenspoelen. Een fascinerend voorbeeld hiervan zijn de al sinds decennia voorbij komende televisiereclames van een bekend anti-kalk middel ter voorkoming van kapotte wasmachines. Behoudens misschien voor gebieden waar het water extreem hard is en voor situaties dat er veelvuldig kookwassen van 90 graden worden gedraaid, wordt er door veel experts getwijfeld over de daadwerkelijke meerwaarde van anti-kalk middelen voor wasmachines. Aan de meeste wasmiddelen zijn bovendien al de nodige kalkbindende ingrediënten toegevoegd.

Andere televisiereclames die ons collectief lijken te hebben gehersenspoeld, zijn de regelmatig voorbijkomende televisiereclames van een bekend autoruitenschadehersteller. Hierdoor denkt een groot deel van Nederland inmiddels dat je acuut actie moet ondernemen als je een sterretje in de voorruit ontdekt. Je wordt feitelijk gehersenspoeld vanuit de angst en gedachte dat sterretjes meestal tot scheuren leiden. Ook dit blijkt in de dagelijkse praktijk een stuk genuanceerder te liggen. Zelf heb ik jarenlang met 4-5 sterretjes in de vooruit van een occasion gereden die nooit een scheur zijn geworden.

Wat ik met bovenstaande voorbeelden wil illustreren, is dat als er ergens lang genoeg (televisie)reclames voor worden gemaakt, wij mensen uiteindelijk geneigd zijn het te gaan geloven. Dit werkt sterker door voor reclames die inspelen op (latent) bij ons levende angsten en die vergezeld gaan van makkelijk grijpbare rationele of wetenschappelijke argumenten. Deze ingrediënten tezamen kunnen er toe leiden dat wij na verloop van tijd collectief lijken te worden gehersenspoeld. Dit is wat sommige reclames met ons doen!

Het gebruik van commerciële ontstoppingsmiddelen is gebaseerd op hersenspoeling

Dit geldt tevens voor de te pas en te onpas op televisie verschijnende reclames voor commerciële ontstoppingsmiddelen tegen afvoerverstoppingsproblemen. Hierdoor heeft gaandeweg het collectieve idee bij veel mensen postgevat, dat commerciële ontstoppingsmiddelen hét alternatief voor relatief dure rioolontstoppingsbedrijven zijn.

Deze chemische ontstoppers zouden zogenaamd veilig zijn voor de afvoer. Dit is echter lang niet voor allemaal het geval. De meer agressieve chemische ontstoppers kunnen met name de gelijmde verbindingen tussen afvoerdelen aantasten met mogelijke afvoerlekkages als gevolg. Zeker bij terugkerend gebruik hiervan. Dan ben je uiteraard nog veel verder van huis. Daarnaast zijn veel chemische ontstoppers relatief duur en bovenal slecht voor waterzuiveringsinstallaties en het milieu.

De hersenspoeling richt zich in dit geval op jouw angst dat je een relatief duur rioolontstoppingsbedrijf moet bellen vergezeld van een wetenschappelijk geïllustreerde en schijnbaar simpele oplossing van een vloeibaar middel uit een fles. Vanuit commerciële motieven wordt er met het aanspreken van jouw angst voorbijgegaan aan het feit dat veel hardnekkige afvoerverstoppingsproblemen eenvoudig kunnen worden verholpen met heet water, soda en azijn.

Door te googlen op ‘verstopte afvoer+soda+azijn’ vind je talloze beschrijvingen van deze goedkope, veilige en milieuvriendelijke methode om afvoeren te ontstoppen.

De beste alternatieven voor commerciële ontstoppingsmiddelen

De stapsgewijze uitvoering die daarbij de beste resultaten garandeert, beschrijf ik hieronder:

I. Kijk in eerste instantie eens of het helpt om het afvoerputje en de sifon (zwanenhals) onder de wasbak of gootsteen te demonteren en schoon te maken.

II. Zo niet, probeer dan of je het verstoppingsprobleem kunt oplossen met een zgn. plopper of rubberen gootsteenontstopper. Dit is een rubber zuignap op een houten steel waarmee je een tijdelijk vacuüm kunt creëren met behulp van een laagje water. Door 10-15 maal met behulp van de rubber zuignap en een laagje water een vacuüm te trekken over de afvoeropening kun je in veel gevallen de verstopping al lostrekken, waarna deze vervolgens spontaan wordt afgevoerd door de afvoerleiding.

III. Als het ontstoppen met de plopper of rubberen gootsteenontstopper ook na 20-25 maal trekken nog niet lukt, dan kun je vervolgens beter overgaan tot het hieronder beschreven gebruik van (kokend) heet water, kristalsoda en schoonmaakazijn.

  1. gooi 2 liter kokend heet water door de afvoer van gootsteen of doucheputje;
  2. bij porseleinen wasbakken en toiletpotten volstaat heet kraanwater ivm. breukrisico;
  3. doe huishoudhandschoenen aan voordat je met kristalsoda en schoonmaakazijn werkt;
  4. los een volle kop kristalsoda op in evenveel (warm) water door goed te roeren;
  5. gooi de grotendeels opgeloste (slurry van) kristalsoda door de afvoer;
  6. gooi pas daarna (afzonderlijk) een volle kop schoonmaakazijn door de afvoer;
  7. pas op, dit gaat bruisen vanwege de CO2-ontwikkeling, daarom gezicht afwenden;
  8. laat een en ander 15-20 minuten inwerken;
  9. gooi wederom 2 liter kokend heet water door de afvoer, wederom gezicht afwenden;
  10. bij porseleinen wasbakken en toiletpotten volstaat heet kraanwater ivm. breukrisico.

Verhelpt dit in eerste instantie de afvoerverstopping nog niet, probeer het hele riedeltje dan nogmaals met de dubbele hoeveelheid kristalsoda en daarna (afzonderlijk) de dubbele hoeveelheid schoonmaakazijn! Gezicht goed afwenden en afstand houden!

IV. Hieronder twee adequate publieke bronnen die ik heb geraadpleegd voor het verhelpen van een verstopte afvoer met behulp van heet water, soda en azijn.

V. Kristalsoda is overigens dubbel zo krachtig als baking soda. Net zoals dat schoonmaakazijn dubbel zo krachtig is als gewone azijn. Los de soda liever eerst op in water dan de soda los in de afvoer of het afvoerputje te gooien. Hiermee voorkom je dat de bruisreaktie in het afvoerputje plaatsvindt in plaats van zoals beoogd bij de verstopping.

VI. Mochten bovenstaande methoden jouw afvoerverstoppingsproblemen uiteindelijk toch nog niet verhelpen, dan kun je beter een betrouwbaar rioolontstoppingsbedrijf bellen in plaats van met commerciële ontstoppingsmiddelen jouw afvoerleidingen te riskeren.

VII. Kijk tenslotte altijd goed uit voor oplichters die zich richten op bepaalde acute noodsituaties van consumenten (sleutelmakers, loodgieters, rioolontstoppers, dakdekkers). Check de legitimiteit van het rioolontstoppingsbedrijf dus via meerdere digitale of analoge bronnen. Bijvoorbeeld via internet, de telefoongids, maps/streetview, kennissen en/of via krantenartikelen. Haastige spoed is in zulke gevallen zelden goed!

[Fotocredits – deagreez © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Online Advertising

Adverteren in een podcast: hoe effectief is dat?

Advertising10.04.2024

Adverteren in een podcast: hoe effectief is dat?

Eindhoven Airport heeft in ​Techonomy een nieuwe digitale partner

Eindhoven Airport kiest voor Techonomy als nieuwe partner in digital advertising, data en performance. Na een grondige aanbestedingsprocedure koos Eindhoven Airport onlangs Techonomy als haar digitale partner voor de kom...

DC Business06.03.2024

Eindhoven Airport heeft in ​Techonomy een nieuwe digitale partner

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

​Waarom YouTube ineens een stuk trager is geworden

Er wordt steen en been geklaagd, want YouTube zou ineens een stuk langzamer zijn in sommige browsers. Er wordt daarbij vooral gesproken over Firefox. YouTube wast zijn handen echter in onschuld: het zou Firefox niet lang...

Video22.11.2023

​Waarom YouTube ineens een stuk trager is geworden

Nieuwe regels voor politieke advertenties in de EU

Over vijftien dagen mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. De dames en heren politici zijn dan ook volop bezig met campagnevoeren. Dat doen ze niet alleen in eigen persoon, maar ook met tientall...

Nieuws07.11.2023

Nieuwe regels voor politieke advertenties in de EU

Ze gelden echter nog niet voor de Nederlandse verkiezingen van 22 november
​Reclames kijken op TikTok? Je kunt het straks afkopen

TikTok komt met een nieuw abonnement. Hiermee kun je het videoplatform gebruiken zonder alle reclame te zien. Dat zorgt voor een stuk schonere ervaring, die je bovendien tijd scheelt, omdat je geen reclame meer hoeft te...

Social Media03.10.2023

​Reclames kijken op TikTok? Je kunt het straks afkopen

​‘Advertenties op Instagram binnenkort weg door abonnement’

Ben je de advertenties op Instagram helemaal zat? Of laat je je er te vaak door verleiden en wil je dat niet meer? Je kunt het waarschijnlijk binnenkort afkopen. Meta is van plan om in Europa met een abonnement te komen...

Social Media02.09.2023

​‘Advertenties op Instagram binnenkort weg door abonnement’

​TikTok toont nu ook al advertenties in de zoekresultaten

Gaat TikTok YouTube achterna? Het social media slash videoplatform is zich steeds meer aan het bezighouden met advertenties en dat blijkt ook nu weer. TikTok toont nu namelijk ook reclame in de zoekresultaten.

Social Media23.08.2023

​TikTok toont nu ook al advertenties in de zoekresultaten

Verder lezen over Reclame

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Vandaag, maandag 13 mei 2024, introduceert de Nederlandse tv-streamingdienst NLZIET een nieuw en goedkoper Basis-abonnement. Dit nieuwe abonnement kost €7,95 per maand en bevat reclame in de VOD-content van de RTL- en Talpa-zenders.

Entertainment13.05.2024

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube gaat langere reclameblokken uitproberen

Persoonlijk heb ik een hekel aan reclame, zowel op tv als online. En dan bedoel ik reclame die je steeds vaker, en langer, ‘verplicht’ bent om te kijken voordat je een programma of video start, of verder kunt kijken....

Entertainment07.09.2023

YouTube gaat langere reclameblokken uitproberen

Alleen als je op tv streamt, in ruil voor minder onderbrekingen
Generatieve AI breekt door in de reclamewereld

Grote internationale adverteerders experimenteren met generatieve AI-tools zoals ChatGPT om de kosten van de productie van reclame te drukken. Marketeers denken dat generatieve AI niet alleen de productie goedkoper kan m...

Marketing23.08.2023

Generatieve AI breekt door in de reclamewereld

Commercials maken kan 10 tot 20 keer goedkoper, zeggen marketeers
Influencers moeten kids laten meedelen in hun verdiensten

Influencers, als ze genoeg volgers en views hebben, kunnen een aardig zakcentje verdienen met hun posts en video’s op sociale netwerken en YouTube. Dat doen ze vooral ook door het promoten (of pluggen) van producten wa...

Social Media17.08.2023

Influencers moeten kids laten meedelen in hun verdiensten

De voordelen en nadelen van adblockers

YouTube heeft het het afgelopen weekend nog wat duidelijker gemaakt: adblockers worden niet geaccepteerd. Je krijgt straks geen video’s meer te zien als je gebruikmaakt van advertentieblokkerende software. Maar die sof...

Advertising14.08.2023

De voordelen en nadelen van adblockers

YouTube op TV krijgt onskipbare advertenties van 30 seconden

Waar YouTube in de browser en YouTube de app op smartphones al een tijdje het gas erop heeft waar het gaat om reclames, gaat het nu volle kracht vooruit met commerciële uitingen in de televisie-app. Er komen onskipbare...

Video18.05.2023

YouTube op TV krijgt onskipbare advertenties van 30 seconden

Hè bah

Verder lezen over Televisie

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen....

Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led