Asjemenou?! Bekendste Nederlandse TV-leeuw keer terug

Asjemenou?! Bekendste Nederlandse TV-leeuw keer terug

Loeki de Leeuw

Vorig artikel Volgend artikel

Asjemenou?! Loeki de Leeuw is terug van weggeweest. De bekendste Nederlandse TV-leeuw keert terug op televisie. Dat werd bekend gemaakt door de baas van de STER-reclames in het radioprogramma Jan-Willem Start Op op NPO Radio.

Loeki de Leeuw is voor veel mensen een iconisch figuur. De pop was van 1972 tot 2004 op tv te zien om de reclame van de Ster op te vrolijken in korte filmpjes, die vaak aan het begin en einde van de reclameblokken te zien waren.

Loekie komt terug door petitie

Op de website van NPO Radio 2 staat dat twee jaar geleden de presentatoren (Jan-Willem Roodbeen en sidekick Jeroen Kijk in de Vegte) een petitie startten om de leeuw terug op tv te krijgen. Ze bleken destijds niet de enigen die er zo over dachten, hun petitie werd binnen een dag al meer dan 10.000 keer ondertekend. Dat resulteerde er toen in dat Loeki eenmalig terugkwam op televisie.

Petitie Breng Loeki Terug

Zo omschrijven de dj's het belang van Loeki in hun petitie: "Loeki de Leeuw moet terug bij de STER! Het leeuwtje was jarenlang dé ster van de reclameblokken op de publieke zenders. Nu, jaren na zijn afscheid, is het gemis van Loeki rond de reclameblokken nog steeds enorm. Breng Loeki Terug!" De petitie is 21.820 keer ondertekend.

Wat deed Loeki de Leeuw?

Vaak draaiden de filmpjes om Loeki's onhandigheid. Hij had nagenoeg geen tekst, maar zijn vaste kreet Asjemenou werd beroemd. In deze filmpjes speelden ook Welpie het kleine leeuwtje (alleen in de beginjaren), Piep de Muis, Roosje het leeuwinnetje, Guusje het kleine eendje en Filiep de blauwe olifant. De filmpjes werden door een team van ongeveer tien man in de Toonder Studio's gemaakt, onder wie Cor Icke.

Loeki de Leeuw komt terug!

STER-baas Frank Volmer zegt op de radio: "Om te beginnen komt Loeki terug met het EK voetbal. We hebben ook wat filmpjes voor de Olympische Spelen en de Tour du France. Dus in ieder geval met de hele sportzomer. En we zijn nu aan het praten met de NPO op welke andere momenten hij ook nog terug gaat komen."

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...