ChatGPT overtuigt bij CNET nog niet

ChatGPT overtuigt bij CNET nog niet

Uitgever wil weten of AI-teksgenerator tools hun redacteuren kan ontlasten

Vorig artikel Volgend artikel

Tech media outlet CNET maakt al enkele maanden gebruik van een AI-tekstgenerator zoals ChatGPT. Dat heeft de uitgever bevestigd nadat andere media het vermoeden hadden dat een aantal opzichtige fouten in financiële artikelen de indruk wekten dat die teksten automatisch gegenereerd waren. Mogelijk door en ChatGPT-achtige AI-tool. Die conclusie werd getrokken omdat in de betreffende artikelen wel hele domme rekenfouten stonden. Fouten die zelfs een redacteur die alleen op de lagere school had leren rekenen zou ontdekken.

CNET experimenteert met AI-tekstgenerator

Nadat deze ‘blunders’ aan het licht kwamen, heeft CNET in een verklaring gesteld dat de uitgever inderdaad experimenteert met AI-tools. Daarbij wordt direct gesteld dat het niet de bedoeling is om redacteuren te vervangen door tools zoals ChatGPT. Nee, CNET wil met het experiment, dat in november 2022 al gestart is, bepalen of deze technologie de redactie kan helpen.

“Het doel: kijken of de technologie onze drukke staf van verslaggevers en redacteuren kan helpen bij hun taak om onderwerpen vanuit een 360-gradenperspectief te behandelen. Zal deze AI-engine hen efficiënt helpen bij het gebruiken van openbaar beschikbare feiten om de nuttigste inhoud te creëren, zodat ons publiek betere beslissingen kan nemen? Zal dit hen in staat stellen om nog diepgaander onderzochte verhalen, analyses, functies, test- en advieswerk te maken waar we om bekend staan?”, aldus CNET in een statement.

75 artikelen geholpen door AI

Sinds november heeft CNET naar eigen zeggen al zo’n 75 artikelen gepubliceerd waarvan de teksten deels door een AI-tool gegenereerd zijn. Volgens de uitgever zijn de betreffende artikelen allemaal door eigen redacteuren gecontroleerd voordat ze gepubliceerd werden. Dat verklaart echter niet de ‘domme’ rekenfouten in sommige van die artikelen. Al weet ik ook wel dat je soms je eigen (tik)fouten, ook na drie keer nalezen, gewoon niet meer ziet, maar dit ter zijde.

Een andere ‘klacht’ die uitgesproken werd aan het adres van CNET is dat ze niet volledig transparant waren over het gebruik, en testen, van AI-tekstgenerator tools. Dat is inmiddels aangepast. Bij de betreffende artikelen wordt nu duidelijk vermeld dat de tekst tot stand gekomen is met hulp van een AI-tool. “Dit verhaal werd mede geschreven door een AI-engine en beoordeeld, op feiten gecontroleerd en geredigeerd door onze redactie."

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...