Nieuws29.09.2021

‘Ask for Angela’ is code voor seksueel overschrijdend gedrag in de horeca


Als je op een terras of in een restaurant zit en je hoort iemand aan het personeel vragen of ze Angela willen roepen, dan is de kans groot dat die persoon seksueel wordt lastiggevallen. Deze (niet zo) geheime code is een aantal jaar geleden in het leven geroepen in Engeland. Daar is‘Ask for Angela’ inmiddels een bekend fenomeen. Het is een manier om personeel van een café of restaurant duidelijk te maken dat je wordt lastiggevallen, zonder meteen ‘help’ te hoeven roepen. Om ervoor te zorgen dat de code ook in Nederland bekender wordt roept de Arnhemse burgemeester Marcouch op om dit vooral in de horeca extra aandacht te geven.

In Londen is het horecapersoneel er inmiddels mee bekend:

Oproep aan ‘meisjes van Arnhem’

Op Instagram deed Ahmed Marcouch een oproep nu het uitgaansleven in de stad weer op gang komt. Hij hoopt dat de codespreuk algemeen bekend wordt en ook nieuw horecapersoneel weet dat dit een hulpvraag is. Wanneer je dit meldt aan het (bar)personeel, is het de bedoeling dat er een portier wordt opgeroepen die de belager(s) uit de tent gooit. Hij hoopt trouwens ook dat er veel vaker aangifte wordt gedaan van seksueel overschrijdend gedrag. De burgemeester is hierin vrij fel, we zijn benieuwd of andere burgemeesters zijn oproep volgen.

Ask for Angela in Nederland

Overigens denk ik dat het niet alleen voor ‘meisjes’ geldt, maar zeker ook voor volwassen vrouwen. En vast ook voor een aantal mannen. Seksuele intimidatie is aan de orde van de dag, niet alleen bij minderjarigen. ‘Ask for Angela’ kende ik nog niet en in mijn omgeving hadden andere vrouwen daar ook nog niet eerder over gehoord. De vraag is natuurlijk wat er gebeurt als iedereen de code kent. Een landelijke campagne zou hierbij kunnen helpen, maar de belager weet dan ook dat je via een omweg om hulp vraagt.

Angela is fictief personeelslid

In 2016 werd de campagne Ask for Angela gestart om mensen te beschermen tegen seksueel geweld. Het is een codewoord om horecapersoneel duidelijk te maken dat ze zich in een ongemakkelijke of gevaarlijke situatie bevinden. Wanneer dit gebeurt vraagt iemand dus of ‘Angela’ er ook is, een fictief personeelslid. Het personeel helpt degene met de hulpvraag om veilig thuis te komen of op een andere manier. Mocht je je afvragen waarom is gekozen voor de naam Angela. De Britse Angela Compton werd in 2012 misbruikt en vermoord door haar eigen man. Omdat de naam ook ‘boodschapper van God’ of ‘engel’ betekent, is ervoor gekozen om Angela te gebruiken in de campagne.

We zijn benieuwd of burgemeester Marcouch hiermee een voorzet heeft gegeven om ook in Nederland meer aandacht te besteden aan Call for Angela.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.