Nieuws28.10.2020

Algoritmes bepalen wat jij online ziet en doet


En zijn een gevaar voor het verspreiden van nepnieuws

Algoritmes bepalen voor een groot deel hoe je naar de wereld kijkt. Dat klinkt misschien vergezocht, maar bij alles wat je online doet heb je ermee te maken. Jouw profiel en zoekgedrag hebben heel veel invloed op wat je ziet. Dat is zowel een zegen als een gevaar. We leggen nog even uit hoe dat werkt.

Verspreiden nepnieuws door algoritmes

Algoritmes zijn reuze handig om ons te leiden naar informatie die wij interessant vinden. Dat is fijn, want op die manier filtert het de dingen uit die waarin we toch geen interesse hebben. Hoeven we daar ook niet naar te kijken. Toch moeten we ons realiseren dat er dus ook veel informatie is die we niet zien. En we alleen te zien krijgen wat ons interesseert. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker wanneer het gaat om de verspreiding van nepnieuws.

Arjen Lubach liet ons een paar weken geleden al zien hoe dat werkt. Als we eenmaal nepnieuws hebben gelezen dan blijft het ons op de een of andere manier namelijk vinden. En we weten inmiddels hoe dat werkt. Je gaat er vanzelf in mee als dit de enige informatie is die jouw kant op komt.

Gevaar voor verkiezingen

Discussies over algoritmes zijn dankzij Lubach weer volop opgelaaid. Bedenk ook eens welke enorme invloed algoritmes hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarover we nu dagelijks schrijven. Maar ook in ons eigen land heeft het inmiddels de aandacht van de politiek. Zo is er vandaag door regeringspartijen D66 en CDA een motie ingediend om onderzoek uit te laten voeren naar desinformatie en digitale inmenging. Zij maken zich, terecht, zorgen over het groeiende probleem van nepnieuws dat vooral via social media wordt verspreid. Daarom willen ze dat er een breed onderzoek wordt gedaan naar algoritmes op platformen als YouTube en Facebook.

Je kunt misschien wel raden waarom dat juist nu actueel is. Begin volgend jaar staan de verkiezingen op de agenda. “Het beschermen van onze verkiezingen tegen ongewenste (digitale) inmenging is van groot belang voor onze democratie, zo lezen we in de brief aan minister Ollongren.

Grote techbedrijven

De politiek spreekt dus vooral de grote techbedrijven aan. En dat is begrijpelijk. Want zij bepalen immers onze algoritmes. Nogmaals: dat is niet alleen maar slecht. Het is een slimme manier om ons zo lang mogelijk op een platform te houden. Handig voor de techreuzen inderdaad, maar vergeet niet de andere partijen die ervan profiteren. Dat zijn ook lokale winkels en restaurants die adverteren op social media. En omdat jij in de buurt woont zie je rond etenstijd dat zij een heel fijn afhaalmenu hebben. Precies waar je op dat moment behoefte aan hebt. Of je hebt gezocht op onverwoestbare panty’s en krijgt meteen een aanbieding voor een panty-abonnement. Ik ben daar soms gevoelig voor en jij ook. Maar dat is dus niet per se erg. Een deel van onze economie draait erop.

Algoritmes verbieden?

Algoritmes verbieden is onmogelijk en onlogisch. Want niemand zit te wachten op allerlei informatie die voor ons niet interessant is. Zonder algoritmes ben je veel minder vaak online te vinden. Maar je doet dan ook minder aankopen, wat gevolgen heeft voor veel ondernemers die afhankelijk zijn van de techreuzen. Want jij wil helemaal geen advertentie zien voor een restaurant in Groningen als je in Utrecht woont. Of aanbiedingen voor babyspullen als je een puber bent.

Het onderzoek moet dus meer duidelijkheid gaan geven, maar regelgeving blijft lastig. Algoritmes zijn er niet voor niks, maar kennen veel gevaren. En daar moeten we voor oppassen. We hopen dat de politiek niet alleen kijkt naar de voordelen voor techreuzen. Zij zijn namelijk lang niet de enige partijen die profijt hebben van algoritmes. Een kant-en-klare oplossing is niet echt voorhanden, misschien dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de huidige crisis ons weer wat wijzer maken.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Neurotechnologie

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

Call of Duty-maker wil games maken voor Neuralink

Bobby Kotick ziet het helemaal zitten. De grote man achter Activision Blizzard heeft gezegd dat hij graag games wil maken voor Neuralink. Dat betekent dat het weer op een heel andere manier moet gaan nadenken over gaming...

Technology11.10.2023

Call of Duty-maker wil games maken voor Neuralink

Neuralink wants you: zoekt testpersonen voor breinimplantaat

Je zou door alle communicatie rondom X/Twitter bijna vergeten dat Elon Musk aan het hoofd staat van meer bedrijven. We noemen een SpaceX, een Tesla, maar ook: Neuralink. Neuralink horen we niet heel vaak iets van, maar a...

Technology20.09.2023

Neuralink wants you: zoekt testpersonen voor breinimplantaat

Neuralink mag op mensen worden getest

Neuralink mag op mensen gaan testen. De technologie waarbij een chip bij het brein wordt geplaatst dat vervolgens hersengolven uitleest en omzet in acties is volop op dieren getest (waaronder varkens en apen), maar nu kl...

Technology26.05.2023

Neuralink mag op mensen worden getest

Een nieuw tijdperk breekt aan

Verder lezen over Social Network

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Soms zijn we als mensheid enorm dom, maar gelukkig ook regelmatig enorm creatief. En vooral dat laatste zien we graag voorbij komen, bijvoorbeeld in de Deze Week Viral.

Social Media13.04.2024

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Verder lezen over Technology

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld t...

Technology07.03.2024

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Het was schattig en irritant tegelijk. Het was speelgoed, maar ook een verplichting. Het was zelfs op sommige basisscholen verboden. Op andere basisscholen moest je hem tijdens de les in je laatje doen, maar soms hoorde...

Gadgets04.03.2024

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Veeleisende sleutelhangers