Nieuws23.02.2023

Aantal verkeersboetes steeg vorig jaar opnieuw


Vooral veel meer fietsers beboet voor telefoongebruik

Ook in 2022 hebben we met z’n allen weer meer verkeersboetes gekregen dan het jaar daarvoor. Ok, de stijging was niet heel erg groot, maar toch. Het afgelopen jaar werden in totaal 8.153.043 verkeersovertredingen geconstateerd. Dat waren er bijna 30.000 meer (1,6%) dan in 2021. Het gemiddelde boetebedrag steeg ook weer, van €81,15 in 2021 naar €84,16 in 2022. Specifiek voor snelheidsovertredingen kwam het gemiddelde boetebedrag uit op €62,88. Dat was een paar dubbeltjes lager dan het jaar daarvoor.

Fors meer ‘bellende’ fietsers betrapt

Bij de stijgers vielen vooral de ‘bellende’ fietsers en foutparkeerders op. Zo werden er bijna 60.000 meer parkeerboetes uitgedeeld. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat we in 2022 – behalve de eerste weken – geen corona lockdowns meer hadden. Alle winkels waren open en dus is het aannemelijk dat we ook weer meer met de auto de stad in gingen om te shoppen.

Het aantal fietsers dat een boete kreeg voor het gebruik van een telefoon op de fiets steeg in 2022 met ruim 16 procent naar 53.259. Een verklaring voor die stijging noemt de overheid niet, dus dat blijf gissen. Wordt er meer op gecontroleerd? Of zijn fietsers in het algemeen meer met hun telefoon bezig in het verkeer? Wie het weet mag het zeggen. Het aantal boetes voor bellende of appende automobilisten kwam in 2022 uit op ruim 177.000. Ook dat waren er flink (ruim 18.000 of 11,5%) meer dan het jaar daarvoor.

In 2022 werden ruim 244.000 boetes uitgedeeld voor rijden door rood licht.
In 2022 werden ruim 244.000 boetes uitgedeeld voor rijden door rood licht.

Snelheidsovertredingen verreweg het ‘populairst’

Populair is misschien het verkeerde woord, maar van alle ruim 8,1 miljoen verkeersboetes is het leeuwendeel uitgedeeld voor snelheidsovertredingen; 6.512.086 om precies te zijn. Vergeleken met 2021 en daling van bijna 130.000. Nederland telt inmiddels 31 wegen waar trajectcontroles actief zijn. Daar werden in 2022 in totaal iets meer dan 2 miljoen hardrijders beboet.

Opvallend is wel dat de langst bestaande, en meest besproken, trajectcontrole – die op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam – ook nog steeds de ‘best scorende’ is. Daar werden het afgelopen jaar weer meer dan 575.000 hardrijders beboet. Je zou toch zeggen dat iedereen in Nederland die trajectcontrole inmiddels wel op het netvlies heeft staan. Behoudens misschien de nieuwe automobilisten. De minst ‘rendabele’ trajectcontrole is die op de N787 tussen Eerbeek en Brummen in Gelderland. Daar werden ‘slechts’ 1.959 hardrijders gepakt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Auto

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

In de automotive industrie is de behoefte aan efficiënte en effectieve reinigingsmethoden belangrijker dan ooit. Met de voortdurende evolutie van voertuigtechnologieën en de toename van complexe componenten, biedt ultr...

Lifestyle09.04.2024

De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

Innovatieve producten voor een grondige schoonmaak
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Een auto die uit zichzelf kan rijden en beslissingen neemt op de weg is tegenwoordig al niet eens meer zo bijzonder, maar eentje die daarbij ook nog kan driften, zeker wel. Geely toont een testauto die zich goed staande...

Automotive29.03.2024

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland