Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Iedere inwoner op aarde bezit gemiddeld 86 Legoblokjes. De film: The Lego Movie voerde begin dit jaar 3 weken lang de Amerikaanse Box Office van populairste films aan. Het Deense bedrijf kende de afgelopen 10 jaar dan ook een spectaculaire groei. In 2012 werd Lego, na de overname van Hasbro, de op één na grootste speelgoedproducent ter wereld, na Mattel.
De thuisbasis van Lego is gevestigd in Billund, een dorpje in Denemarken dat zo klein is dat het bedrijf er bij gebrek aan mogelijkheden om er te overnachten zelf een hotel moest bouwen. In de voorbije 10 jaar spurtte Lego naar de top van de uiterst wispelturige en aan technologische veranderingen onderhevige speelgoedindustrie, maar in 2003-2004 was het de wanhoop nabij.
Het bedrijf was toen overgediversifieerd en dreigde te bezwijken onder een hele reeks verliesmakende productlijnen (waaronder kleren en horloges) die haast niets meer met het oorspronkelijke speelgoed te maken hadden. Lego was op weg om een lifestyle-bedrijf te worden. Een nieuwe CEO: de 35-jarige management-consultant Vig Knudstorp, die zijn opleiding bij McKinsey had genoten, maar nog nooit aan de top van een bedrijf had gestaan, bracht redding.
Knudstorp kondigde bij zijn aantreden onmiddellijk een nieuwe strategie aan. Als eerste beleidsdaad legde hij de focus opnieuw bij de kernproducten. Allerlei productlijnen (waaronder de Legopretparken) werden afgeschaft en het aantal verschillende Legostukjes in productie werd van 12.900 teruggebracht naar 7.000, met als doel een nieuwe balans tussen innovatie en traditie te vinden.
Knudstorp verlegde ook de focus van het lekker sociale ‘stimuleren van het kind in ons allen’ naar meer geld verdienen. Lego had zichzelf verloren in een kluwen van liefdadigheid en samenwerkingen gebaseerd op andermans intellectuele eigendom (Harry Potter en Star Wars, bijvoorbeeld), doch was vergeten hoe hier zelf winst aan over te houden. ‘The Lego Movie’ (een coproductie met Warner Brothers waarin Lego zelf de ster is) demonstreert de nieuwe aanpak en de effectiviteit ervan.
De firma heeft een ongelooflijk decennium achter de rug, maar de spectaculaire groei begint nu te vertragen: in 2012 steeg de nettowinst met 35% en de inkomsten met 23%, in 2013 met respectievelijk ‘slechts’ 9% en 10%. Knudstorp was niet verrast: “Als een bedrijf groter wordt in een markt die zelf niet groeit, moet de groei puur mathematisch gezien afvlakken.”
Toch hoopt Knudstorp Lego binnenkort nog naar de absolute wereldtop van de speelgoedindustrie te leiden, vóór Mattel. Daarvoor heeft hij een strategie van verdere globalisering ontwikkeld. Vorig jaar investeerde Lego daarom bijna een half miljard dollar in productiefaciliteiten in Tsjechië, Mexico, Hongarije en China, in regionale hoofdkantoren in Singapore, Shanghai en London en in ruim 1.300 nieuwe werknemers.
Het doel is de organisatorische capaciteit uit te bouwen die nodig is om het westers succes van de voorbije tien jaar nu ook in nieuwe markten te repliceren. Hoewel Lego vrij laat is met zijn Chinastrategie (en andere bedrijven net terugkomen van hun avonturen in het oosten), is de logica overtuigend: de westerse speelgoedmarkt stagneert, maar de nieuwe globale middenklasse explodeert. (via The Economist).
Verder lezen over LEGO
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Events23.09.2024
Leukste uitje voor de herfstvakantie: LEGO World in de Jaarbeurs
en daar is ook een LEGO Fabriek aanwezigAutomotive12.09.2024
Going viral: Lando Norris rijdt in LEGO Technic McLaren P1 een rondje op Silverstone
Gadgets26.08.2024
Nieuwe LEGO Collectors Edition van Harry Potter: The Burrow
Gadgets23.08.2024
De eerste Mario Kart LEGO-set bevat Lakitu
Gadgets19.08.2024
LEGO komt met nog twee filmsets: Goonies en Gremlins
Gadgets14.08.2024
LEGO komt met must-have-set voor Disney-fans: The Nightmare Before Christmas
Entertainment02.08.2024