Gisteren verschenen de nieuwste verkoopcijfers voor pc’s wereldwijd en die zijn allesbehalve goed. De wereldwijde pc-omzet bedroeg 86,7 miljoen in het tweede kwartaal van 2012, wat betekent dat het 0,1% gekrompen is ten opzichte van een jaar geleden. Volgens de meest recente berekeningen van het IDC was dit nog erger in de Verenigde Staten, waar de pc-omzet 10,6% lager was ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Zelfs Apple zag de omzet dalen, wat opmerkelijk is gezien hun opmars met de Mac.
Tablets worden gezien als een ernstige bedreiging voor de dominante positie van pc’s, maar zelfs mensen die deze industrie goed in de gaten houden en voorspellen, zien de schade niet die onderweg is. Al zijn er wel twee lichtpuntjes te noemen: Lenovo en Asus breken de neerwaartse spiraal dankzij forse groei. Lenovo zag zijn zaakjes meer dan 25% groeien wereldwijd en Asus zelfs met 40%. HP moet ook uitkijken volgens IDC als grootste pc-producent in de wereld, aangezien het marktaandeel van 15,5% in het tweede kwartaal dicht wordt benaderd door Lenovo met 14,9%.
Wat is precies de reden dat er minder laptops en desktops worden verkocht? Mensen stellen het kopen van laptops uit omdat iPads en Android-tablets een stuk goedkoper zijn. Daarnaast voorzien tablets hun in alle basistaken die benodigd zijn, waardoor iets uitgebreiders niet echt nodig is. Met de komst van Microsoft Surface en de Google Nexus 7 dit jaar kunnen de klappen voor laptop-producten nog harder worden. Voorlopig moeten we maar eventjes wachten op Windows 8 en de nieuwe MacBooks van Apple.