Wat kun je eigenlijk met die actieknop van iPhone 15?

Wat kun je eigenlijk met die actieknop van iPhone 15?

Vorig artikel Volgend artikel

iPhone 15 heeft een nieuwe knop die andere iPhones niet hebben. Nu de telefoon eindelijk iets meer leverbaar lijkt, is het de hoogste tijd om eens een kijkje te nemen naar wat die actieknop eigenlijk allemaal kan. Hij kan veel, maar niet alles. Het is een actieknop, geen allesknop. Dit kan hij wel.

Actieknop van iPhone 15

De actieknop van iPhone 15 is te vinden aan de linkerzijde van het toestel en je kunt hem via de Instellingen -> Actieknop instellen. Je krijgt dan tien opties om uit te kiezen. Een van die opties is om de knop helemaal niets te laten doen, maar dat lijkt wel wat zonde: waarom zou je een knop niets laten doen? Bovendien zijn de andere opties ook wel echt heel handig.

Je kunt er een Focus-knop van maken, waarmee je een bepaalde focus in kunt zetten, maar ook kun je er een stille modus-knop maken maken. Wil je snel een gesprek opnemen, dan is dictafoon een optie, maar wij zijn vooral fan van de camera-mogelijkheid. Je kent het wel, je kind of je kat doet iets geks en jij wil heel snel een foto maken, door de camera onder de actieknop te zetten heb je die nog sneller voor je. Wil je het licht niet helemaal aandoen voor een paar seconde, dan kun je ook de zaklamp onder die knop zetten.

iOS 17.2

Heb je een visuele uitdaging, dan wil je waarschijnlijk liever het vergrootglas in de buurt hebben. Ook die kan onder de actieknop. Ook is er een toegankelijkheidsoptie, voor wie liever een andere optie tot zijn beschikking heeft. De tiende optie die Apple biedt, dat is om de knop snel een bepaalde app te laten openen. Dat zijn alle smaken, het zijn er tien.

Echter gaat het wel veranderen. Deze week kwam de iOS 17.1-update uit, daarin is het nog niet te vinden. In de iOS 17.2-update wel. Je kunt als die update er eenmaal is ook vertalen onder de actieknop zetten. Je kunt dan een vertaalsessie starten vanuit het Dynamisch Eiland, zonder dat de vertaalknop benodigd is. Die app gebruikt iPhones Neural Engine om op het toestel meteen vertalingen te kunnen doen. Dat kan ook offline.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...