Smartphone markt blijft voorlopig in het slop zitten

Smartphone markt blijft voorlopig in het slop zitten

Chiptekorten, inflatie, oorlog en consumentenvertrouwen

Vorig artikel Volgend artikel

Het gaat al meer dan een jaar, met uitzondering van het laatste kwartaal van 2021, niet erg goed met de verkoop van nieuwe smartphones. Feitelijk begon dat al met de start van de coronapandemie. Wereldwijde lockdowns zorgden ervoor dat winkels en fabrieken maandenlang dicht moesten. Daardoor stortte zowel de productie als de verkoop van nieuwe smartphones – en heel veel andere (tech) producten – in.

Van de pandemie naar een oorlog

In het kielzog, en mede veroorzaakt door de pandemie, kreeg de tech-wereld te maken met enorme chiptekorten waarvan nu, bijna drie jaar later, nog steeds niet voorspeld kan worden wanneer die opgelost zijn. De grootste chipfabrikanten (NXP/ASML) verwachten dat dit minimaal nog anderhalf tot twee jaar duurt. Een ander post-corona effect is het personeelstekort waar veel sectoren, ook de producenten van gadgets, mee kampen. Ook daarvoor is een oplossing nog niet echt in zicht.

Ondanks al die tegenslagen leek de smartphone markt in 2021 aan een herstel te beginnen. In drie van de vier kwartalen werden dat jaar meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode in 2020. Nu was 2020 door de coronapandemie ook wel een heel slecht jaar. Hoe dan ook, 2022 zou beter worden.

Totdat eind februari Rusland besloot Oekraïne binnen te vallen. Binnen een week stond zo ongeveer de hele wereldeconomie op instorten en explodeerden de prijzen op de energiemarkt, met alle gevolgen van dien. Inmiddels hebben we te maken met inflatiecijfers die nauwelijks te bevatten zijn en is het consumentenvertrouwen gekelderd tot het niveau van de grote financiële crisis van een jaar of 12 geleden. En het ziet er niet naar uit dat de situatie heel snel beter zal worden.

Smartphones-Gebruikers
We zijn nog steeds verzot op onze smartphones, maar een nieuwe kopen is er voor velen even niet bij.

Qualcomm en Apple zien het somber in

De grote (smartphone) fabrikanten hebben hun omzet-, verkoop- en winstverwachtingen voor dit jaar al flink naar beneden bijgesteld. Bij Samsung liggen de magazijnen vol met tientallen miljoenen onverkochte smartphones en Apple besloot eerder dit jaar al de productie van de iPhone 14 voor de tweede helft van dit jaar – traditioneel de beste maanden – niet te verhogen. Met name omdat de vraag naar het nieuwe model achter bleef bij de verwachtingen.

Chipmaker Qualcomm, die voor vrijwel alle smartphone fabrikanten chips produceert, ziet het ook somber in. Waar men er in de loop van dit jaar nog vanuit ging dat de smartphone verkopen met zo’n 4 tot 7 procent zouden dalen, voorziet Qualcomm nu een daling met dubbele cijfers, 10 tot 13 procent. De reden? Alles wat ik hierboven al genoemd heb. Een dergelijke daling is in Europa al werkelijkheid geworden, eerder dit jaar.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...