Mobile03.11.2022

Smartphone markt blijft voorlopig in het slop zitten


Chiptekorten, inflatie, oorlog en consumentenvertrouwen

Het gaat al meer dan een jaar, met uitzondering van het laatste kwartaal van 2021, niet erg goed met de verkoop van nieuwe smartphones. Feitelijk begon dat al met de start van de coronapandemie. Wereldwijde lockdowns zorgden ervoor dat winkels en fabrieken maandenlang dicht moesten. Daardoor stortte zowel de productie als de verkoop van nieuwe smartphones – en heel veel andere (tech) producten – in.

Van de pandemie naar een oorlog

In het kielzog, en mede veroorzaakt door de pandemie, kreeg de tech-wereld te maken met enorme chiptekorten waarvan nu, bijna drie jaar later, nog steeds niet voorspeld kan worden wanneer die opgelost zijn. De grootste chipfabrikanten (NXP/ASML) verwachten dat dit minimaal nog anderhalf tot twee jaar duurt. Een ander post-corona effect is het personeelstekort waar veel sectoren, ook de producenten van gadgets, mee kampen. Ook daarvoor is een oplossing nog niet echt in zicht.

Ondanks al die tegenslagen leek de smartphone markt in 2021 aan een herstel te beginnen. In drie van de vier kwartalen werden dat jaar meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode in 2020. Nu was 2020 door de coronapandemie ook wel een heel slecht jaar. Hoe dan ook, 2022 zou beter worden.

Totdat eind februari Rusland besloot Oekraïne binnen te vallen. Binnen een week stond zo ongeveer de hele wereldeconomie op instorten en explodeerden de prijzen op de energiemarkt, met alle gevolgen van dien. Inmiddels hebben we te maken met inflatiecijfers die nauwelijks te bevatten zijn en is het consumentenvertrouwen gekelderd tot het niveau van de grote financiële crisis van een jaar of 12 geleden. En het ziet er niet naar uit dat de situatie heel snel beter zal worden.

Qualcomm en Apple zien het somber in

De grote (smartphone) fabrikanten hebben hun omzet-, verkoop- en winstverwachtingen voor dit jaar al flink naar beneden bijgesteld. Bij Samsung liggen de magazijnen vol met tientallen miljoenen onverkochte smartphones en Apple besloot eerder dit jaar al de productie van de iPhone 14 voor de tweede helft van dit jaar – traditioneel de beste maanden – niet te verhogen. Met name omdat de vraag naar het nieuwe model achter bleef bij de verwachtingen.

Chipmaker Qualcomm, die voor vrijwel alle smartphone fabrikanten chips produceert, ziet het ook somber in. Waar men er in de loop van dit jaar nog vanuit ging dat de smartphone verkopen met zo’n 4 tot 7 procent zouden dalen, voorziet Qualcomm nu een daling met dubbele cijfers, 10 tot 13 procent. De reden? Alles wat ik hierboven al genoemd heb. Een dergelijke daling is in Europa al werkelijkheid geworden, eerder dit jaar.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Smartphone

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

Fall Guys is een geweldige game, Sonic is een geweldige gamereeks: het is dus niet zo heel gek dat de makers van het aankomende spel Sonic Toys Party zich hevig hebben laten inspireren door Fall Guys. Het wordt een mobie...

Gaming26.03.2024

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party