Mobile14.03.2023

Samsung Galaxy S23 Ultra – topmodel met 200 megapixel camera


Samsung heeft ruim voor het Mobile World Congress in Barcelona al hun nieuwe Samsung Galaxy S23-serie geïntroduceerd. Het was jarenlang een traditie om onder de Spaanse zon de markt op te schudden met een nieuw Galaxy-model. Tijden zijn veranderd, deels door Corona maar ook door ontwikkelingen in de markt. Samsung ziet Barcelona niet langer van strategisch belang om daar zijn nieuwste toestel te lanceren. Vandaag is het Xiaomi die de show probeert te stelen met hun nieuwste wonderkind: de Xiaomi 13 Pro met Leica technology en lenzen. De camera moet immers het verschil maken.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Topmodel van de Samsung Galaxy S23-serie is de Galaxy S23 Ultra. Niet langer revolutionair maar op basis van specificaties een meer dan opvallende nieuwkomer die wordt gezien als een van de beste flagship-toestellen in de markt. En naast alle nieuwe technologie, waaronder de bekende Snapdragon 8 Gen 2 processor, 256 GB standaard opslag, Gorilla Glass Victus 2, S-Pen en (weer) betere luidsprekers is de echte eyecatcher een nieuwe 200 MP-camera. Het is precies dat stukje technologie waar toestelfabrikanten zich vandaag proberen te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Eigenlijk kun je gerust stellen dat juist de kwaliteit en functionaliteit van de camera(s) wordt gezien als gamechanger.

Opmerkelijk of niet, daar valt blijkbaar nog veel te halen, want de camera’s in een smartphone worden ieder jaar weer beter en beter. In ieder geval wordt de nieuwe Galaxy S23 Ultra door Samsung gezien als een soort van ‘ultimate flagship’. Deze camera moet weer beter zijn dan die in andere topmodellen. Dan is alleen nog de vraag: maakt deze nieuwe smartphone zijn reputatie daadwerkelijk waar? In de wetenschap dat de camera van de S24 straks ook weer beter zal zijn…

De kustweg bij Barcelona naar Sitges, haarscherpe foto`s onder ideale omstandigheden
De kustweg bij Barcelona naar Sitges, haarscherpe foto`s onder ideale omstandigheden

S23 geen revolutie maar wel beter

Zoals hierboven al staat aangegeven is Galaxy S23 de opvolger van de Samsung Galaxy S22-serie. Echt revolutionair is de S23 niet, maar dat geldt vandaag de dag voor vrijwel alle troonopvolgers bij welk merk dan ook. De toestellen worden op detail telkens weer wat beter met upgrades die de consument nauwelijks gaat merken, noch zien. Dat geldt ook voor het uiterlijk van het toestel dat nauwelijks (niet) afwijkt van z’n voorganger. Behalve dan de aanwezigheid van een nieuwe hoofdcamera met 200 megapixels (werkt alleen bij een beeldverhouding van 4:3) die de S23 Ultra een boost moet geven, zeker als de zon onder de horizon is verdwenen.

Samsung S23 Ultra met 200 megapixels sensor
Samsung S23 Ultra met 200 megapixels sensor
Samsung S23 Ultra met 200 megapixels sensor s`nachts
Samsung S23 Ultra met 200 megapixels sensor s`nachts

Hoe goed is de camera van de Galaxy S23 Ultra

De magie bij deze S23 Ultra zit nu eenmaal in de camera. De geavanceerde beeldmogelijkheden van de Samsung Galaxy S23 Ultra overtreffen duidelijk die van zijn voorganger. De bediening blijft overigens eenvoudig, want vrijwel alle functies zijn via de interface eenvoudig te vinden. Het geeft aan dat Samsung hiermee wat meer complex fotograferen met een smartphone vooral voor een groot publiek toegankelijk wil maken.

De Galaxy S23 Ultra is uitgerust met een 200 megapixel, 50 megapixel en een 12 megapixel camera. De meeste vooruitgang is volgens Samsung behaald met een verbeterde nacht-opnamemodus, ook bij weinig licht. Het is de bekende achilleshiel van veel camera’s en al helemaal bij smartphones. Om gebruik te maken van de 200-megapixel sensor moet je deze eerst vanuit het menu selecteren. Het werkt alleen bij een 4:3 beeldverhouding.

(Wij hebben sommige foto’s aangepast in beeldformaat omdat ze anders niet door ons CMS werden geaccepteerd.)

Foto Iphone 14: Strand bij Sitges
Foto Iphone 14: Strand bij Sitges
Foto Galaxy S23 Ultra met 200 megapixel
Foto Galaxy S23 Ultra met 200 megapixel
Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 Pro

Fotograferen op het strand van Sitges tijden MWC

Tijdens het MWC verblijven wij meestal niet in de stad Barcelona waar geen plafond is qua hotelprijzen. Castelldefels en het iets verder gelegen Sitges zijn prima alternatieven. Hier hebben we zowel overdag als ’s avonds een groot aantal foto’s genomen met de Samsung S23, Apple iPhone 14 Pro en de Google Pixel 7 Pro. Flagships dus met allemaal een prima camera.

De meeste camera’s worden verkocht op emotie, voorkeur en merkbeleving. Iedere content creator vindt zijn smartphone de beste. Volkomen terecht, want het beeld wat je ziet is wat je ziet en als je geen vergelijkend materiaal hebt, dan weet je ook niet beter. Goed is vaak goed genoeg. Het publiceren van beelden online is echter een behoorlijk grote mindfuck, want kleurinstellingen en beeldcompressie verpesten het oorspronkelijke beeld behoorlijk.

Als je bovenstaande foto’s ziet kun je je afvragen: welke is scherper, welke heeft meer natuurlijke kleuren, maar wie bepaalt wat de beste is…? Alleen als je het beeld in het echt ziet kun je daar een juist oordeel over vellen. Bekijk de beelden en bepaal voor jezelf wat jij het beste beeld vindt zonder ons oordeel. Vraag het ook gerust aan een ander en ervaar zelf hoe verschillend we naar beeld kijken..

Foto Iphone 14: Boulevard bij Sitges<span class=\
Foto Iphone 14: Boulevard bij Sitges
Foto Galaxy S23 Ultra met 200 megapixel
Foto Galaxy S23 Ultra met 200 megapixel
Foto Google Pixel 7 Pro
Foto Google Pixel 7 Pro

Sitges bij avond, Samsung S23 Ultra valt op

We hebben reeksen van vergelijkend materiaal, maar uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt tussen slechts enkele shoots. De kerk is een aardige graadmeter, fel verlicht op enige afstand. Wat hou je dan nog over? Geen eenvoudige opname voor de kleine lensjes in deze high-end smartphones.

Als we de foto’s aandachtig bekijken op de 3 toestellen zelf en we daarop inzoomen lijkt de Samsung Galaxy S23 Ultra het in het donker beter te doen dan de iPhone 14 en de Pixel 7.

Foto van de maan boven Barcelona genomen met de toepasselijke Samsung `Galaxy` S23
Foto van de maan boven Barcelona genomen met de toepasselijke Samsung `Galaxy` S23

En dan is er ook nog zoiets als maanfoto’s maken met de Samsung S23

Het grote geheim is dat je namelijk heel goed maanfoto’s kunt maken met de Samsung Galaxy S23 Ultra. Het lijkt een ‘hidden secret’ want we kunnen geen functie “maanmodus’ kiezen.

Om een foto van de maan te maken gebruik je de standaard ‘photo’-stand. Richt je smartphone op de maan (je ziet dan alleen een wit bolletje) waarna je gaat inzoomen en nog eens inzoomen. Ergens tijdens het inzoomen heeft de S23 door dat je een foto van de maan wilt maken. Er verschijnt namelijk een venster in beeld met de maan en zie je een soort van landschap wat herkenbaar is als maanlandschap. Het moment om af te drukken.

Het is bijzonder dat de camera dit allemaal ziet. Hoe het werkt is het bewaarde geheim van de S23. Is het een mindfuck, een stukje slimme software of een gimmick? Feit is wel dat je net een fraaie foto van de maan hebt gemaakt.

Samsung `Capture the Epic` op het MWC ontworpen om de S23 te ervaren
Samsung `Capture the Epic` op het MWC ontworpen om de S23 te ervaren

Waarom zou je een Samsung S23 (Ultra) kopen?

De vraag is natuurlijk of nieuwe specificaties zo bijzonder zijn dat je geen dag wil wachten en direct na de lancering jouw favoriete smartphone wil aanschaffen. Jaarlijks upgraden als je de camera buiten beschouwing laat levert je weinig extra op. Gamers kijken daar wellicht anders naar. Veel technologie is immers onzichtbaar of nauwelijks merkbaar. Een jaartje overslaan is meer dan normaal.

Voor mijzelf kan een camera wel een reden zijn om te upgraden, ook al blijft het bruikbare resultaat soms beperkt. De realiteit is dat je smartphone altijd bij hebt en dus ook je camera. Ben je een fervent fotograaf dan zijn sommige updates aan de camera bepalend voor – koop ik hem wel of koop ik hem niet? -. Heb je een Galaxy Samsung S22, dan is overstappen naar een S23 niet echt noodzakelijk.

Wil je echter het maximale uit je camera halen dan is de S23 Ultra met een 200-megapixel sensor een goede reden om over te stappen. De andere verbeteringen zijn dan mooi meegenomen. Duidelijk is dat deze S23 Ultra aan de bovenkant van de markt is gepositioneerd. Hij kost wel wat maar je krijgt er uitstekende smartphone voor terug.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Camera

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Een binnencamera in je Airbnb mag niet meer

Het is met de komst van allerlei smarthomecamera’s van Ring, Eufy, Arlo, enzovoort, soms de vraag in hoeverre de verhuurder van je Airbnb je in de gaten houdt. Geen prettig idee. Airbnb heeft dan ook besloten om regels...

Technology12.03.2024

​Een binnencamera in je Airbnb mag niet meer

Veilig verblijven
Deze TikTok-fotografiesensatie heeft een opvolger

Fujifilm kondigde gisteren de X100VI aan, een nieuwe camera en de opvolger van de X100V. Die laatste is nu een soort collector’s item geworden, want mede door TikTok is het zo’n populaire camera geworden dat hij niet...

Gadgets22.02.2024

Deze TikTok-fotografiesensatie heeft een opvolger

Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

Al die camera’s in huis zijn heel handig en we doen het voor de veiligheid, maar soms zijn die camera’s juist vrij onveilig. Bijvoorbeeld wanneer je er technologie bij gebruikt die door de muren heen kan kijken. Het...

Cybercrime12.02.2024

Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

Het einde van de digitale camera is aanstaande

Wie heeft er nog een ‘ouderwetse’ digitale camera? Dat zullen misschien best nog veel mensen zijn, maar hoe lang nog? Kijkend naar een statistiek waarin het verloop van de verkoop van digitale camera’s – DSLR’s...

Mobile02.01.2024

Het einde van de digitale camera is aanstaande

Verder lezen over Fotografie

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten

Een foto maken van je eten, zeker als dat een mooi opgemaakt bordje is in een restaurant, en andere mensen lekker laten meegenieten. Het heeft zijn voordelen en nadelen.

Social Media02.06.2024

De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

30 grappige dierenfoto’s die kans maken op de Comedy Pet Awards 2024

Het is weer bijna tijd voor de finale van de Comedy Pet Awards en voordat we horen wie de winnaars zijn, zijn hier de 30 grappige dierenfoto's die kans maken op de winst.

Mobile19.05.2024

30 grappige dierenfoto’s die kans maken op de Comedy Pet Awards 2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Verder lezen over Mobile World Congress

Apple’s nieuwe iPhone 14 & iPhone 14 Plus

Apple kondigde eerder deze maand een nieuwe iPhone 14 en nieuwe iPhone 14 Plus aan. Toestellen die niet alleen opvallen vanwege de gele kleur. Maar die ook beschikken over een langere batterijduur, beter dual camera-syst...

Mobile23.03.2023

Apple’s nieuwe iPhone 14 & iPhone 14 Plus

Doe mij maar de gele
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​Dit zijn de beste multi-sim smartphones van 2023

Een privételefoon en een telefoon voor zakelijk gebruik. Vroeger was dat geen probleem, maar vandaag de dag doen telefoons nu eenmaal niet zo lang met hun batterij. Het is dan veel makkelijker om één toestel te gebrui...

Mobile07.03.2023

​Dit zijn de beste multi-sim smartphones van 2023

Pixel 7 Pro review: ijzersterk in fotografie en Android-beleving

Vroeger was het een heel gedoe om een Google Pixel-telefoon te bemachtigen. Je moest hem importeren via Frankrijk of Duitsland, want in Nederland werd hij niet verkocht. Gelukkig is dat inmiddels anders: zelfs de Google...

Mobile05.03.2023

Pixel 7 Pro review: ijzersterk in fotografie en Android-beleving

Het metaverse van Vive, Viverse, ziet er goed uit

Op Mobile World Congress was dit jaar wel veel oog voor de consument waar het ging om smartphones, maar verder draaide de beurs vooral veel om b2b: business to business. Maar tussen al die bedrijfsstands was er een opval...

Metaverse03.03.2023

Het metaverse van Vive, Viverse, ziet er goed uit

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

Samsung was groots op MWC aanwezig, maar niet waar het om watches ging. Logisch: de Galaxy S23 is het helemaal en daar wil het bedrijf dan ook de focus op leggen. Maar er zijn natuurlijk hier en daar wel Galaxy Watch 5-h...

Gadgets02.03.2023

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

De 5 meest opmerkelijke gadgets van MWC 2023

MWC staat voor Mobile World Congress. Je zou denken dat daar alleen mobiele telefoon-apparatuur te vinden is. Dat is echter niet helemaal waar, hoewel tegenwoordig natuurlijk bijna alles op een bepaalde manier wel aan je...

Gadgets02.03.2023

De 5 meest opmerkelijke gadgets van MWC 2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

Mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?