Samsung Galaxy S23 Ultra - topmodel met 200 megapixel camera

Samsung Galaxy S23 Ultra - topmodel met 200 megapixel camera

Vorig artikel Volgend artikel

Samsung heeft ruim voor het Mobile World Congress in Barcelona al hun nieuwe Samsung Galaxy S23-serie geïntroduceerd. Het was jarenlang een traditie om onder de Spaanse zon de markt op te schudden met een nieuw Galaxy-model. Tijden zijn veranderd, deels door Corona maar ook door ontwikkelingen in de markt. Samsung ziet Barcelona niet langer van strategisch belang om daar zijn nieuwste toestel te lanceren. Vandaag is het Xiaomi die de show probeert te stelen met hun nieuwste wonderkind: de Xiaomi 13 Pro met Leica technology en lenzen. De camera moet immers het verschil maken.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Topmodel van de Samsung Galaxy S23-serie is de Galaxy S23 Ultra. Niet langer revolutionair maar op basis van specificaties een meer dan opvallende nieuwkomer die wordt gezien als een van de beste flagship-toestellen in de markt. En naast alle nieuwe technologie, waaronder de bekende Snapdragon 8 Gen 2 processor, 256 GB standaard opslag, Gorilla Glass Victus 2, S-Pen en (weer) betere luidsprekers is de echte eyecatcher een nieuwe 200 MP-camera. Het is precies dat stukje technologie waar toestelfabrikanten zich vandaag proberen te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Eigenlijk kun je gerust stellen dat juist de kwaliteit en functionaliteit van de camera(s) wordt gezien als gamechanger.

Opmerkelijk of niet, daar valt blijkbaar nog veel te halen, want de camera's in een smartphone worden ieder jaar weer beter en beter. In ieder geval wordt de nieuwe Galaxy S23 Ultra door Samsung gezien als een soort van 'ultimate flagship'. Deze camera moet weer beter zijn dan die in andere topmodellen. Dan is alleen nog de vraag: maakt deze nieuwe smartphone zijn reputatie daadwerkelijk waar? In de wetenschap dat de camera van de S24 straks ook weer beter zal zijn...

Kustweg_Barcelona_Sitges
De kustweg bij Barcelona naar Sitges, haarscherpe foto's onder ideale omstandigheden

S23 geen revolutie maar wel beter

Zoals hierboven al staat aangegeven is Galaxy S23 de opvolger van de Samsung Galaxy S22-serie. Echt revolutionair is de S23 niet, maar dat geldt vandaag de dag voor vrijwel alle troonopvolgers bij welk merk dan ook. De toestellen worden op detail telkens weer wat beter met upgrades die de consument nauwelijks gaat merken, noch zien. Dat geldt ook voor het uiterlijk van het toestel dat nauwelijks (niet) afwijkt van z’n voorganger. Behalve dan de aanwezigheid van een nieuwe hoofdcamera met 200 megapixels (werkt alleen bij een beeldverhouding van 4:3) die de S23 Ultra een boost moet geven, zeker als de zon onder de horizon is verdwenen.

Samsung_S23_Ultra_dagfotografie
Samsung S23 Ultra met 200 megapixels sensor
Samsung_S23_Ultra_nachtfotografie
Samsung S23 Ultra met 200 megapixels sensor s'nachts

Hoe goed is de camera van de Galaxy S23 Ultra

De magie bij deze S23 Ultra zit nu eenmaal in de camera. De geavanceerde beeldmogelijkheden van de Samsung Galaxy S23 Ultra overtreffen duidelijk die van zijn voorganger. De bediening blijft overigens eenvoudig, want vrijwel alle functies zijn via de interface eenvoudig te vinden. Het geeft aan dat Samsung hiermee wat meer complex fotograferen met een smartphone vooral voor een groot publiek toegankelijk wil maken.

De Galaxy S23 Ultra is uitgerust met een 200 megapixel, 50 megapixel en een 12 megapixel camera. De meeste vooruitgang is volgens Samsung behaald met een verbeterde nacht-opnamemodus, ook bij weinig licht. Het is de bekende achilleshiel van veel camera's en al helemaal bij smartphones. Om gebruik te maken van de 200-megapixel sensor moet je deze eerst vanuit het menu selecteren. Het werkt alleen bij een 4:3 beeldverhouding.

(Wij hebben sommige foto's aangepast in beeldformaat omdat ze anders niet door ons CMS werden geaccepteerd.)

IPhone_Sitges_Strand
Foto Iphone 14: Strand bij Sitges
Samsung_S23_Ultra_Sitges_Strand
Foto Galaxy S23 Ultra met 200 megapixel
Pixel_&_Pro_Sitges_Strand
Google Pixel 7 Pro

Fotograferen op het strand van Sitges tijden MWC

Tijdens het MWC verblijven wij meestal niet in de stad Barcelona waar geen plafond is qua hotelprijzen. Castelldefels en het iets verder gelegen Sitges zijn prima alternatieven. Hier hebben we zowel overdag als 's avonds een groot aantal foto's genomen met de Samsung S23, Apple iPhone 14 Pro en de Google Pixel 7 Pro. Flagships dus met allemaal een prima camera.

De meeste camera's worden verkocht op emotie, voorkeur en merkbeleving. Iedere content creator vindt zijn smartphone de beste. Volkomen terecht, want het beeld wat je ziet is wat je ziet en als je geen vergelijkend materiaal hebt, dan weet je ook niet beter. Goed is vaak goed genoeg. Het publiceren van beelden online is echter een behoorlijk grote mindfuck, want kleurinstellingen en beeldcompressie verpesten het oorspronkelijke beeld behoorlijk.

Als je bovenstaande foto's ziet kun je je afvragen: welke is scherper, welke heeft meer natuurlijke kleuren, maar wie bepaalt wat de beste is...? Alleen als je het beeld in het echt ziet kun je daar een juist oordeel over vellen. Bekijk de beelden en bepaal voor jezelf wat jij het beste beeld vindt zonder ons oordeel. Vraag het ook gerust aan een ander en ervaar zelf hoe verschillend we naar beeld kijken..

Iphone_14_Sitges_avond
Foto Iphone 14: Boulevard bij Sitges
Samsung_Ultra_S23_Sitges_avond
Foto Galaxy S23 Ultra met 200 megapixel
Google_Pixel_Pro_Sitges
Foto Google Pixel 7 Pro

Sitges bij avond, Samsung S23 Ultra valt op

We hebben reeksen van vergelijkend materiaal, maar uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt tussen slechts enkele shoots. De kerk is een aardige graadmeter, fel verlicht op enige afstand. Wat hou je dan nog over? Geen eenvoudige opname voor de kleine lensjes in deze high-end smartphones.

Als we de foto's aandachtig bekijken op de 3 toestellen zelf en we daarop inzoomen lijkt de Samsung Galaxy S23 Ultra het in het donker beter te doen dan de iPhone 14 en de Pixel 7.

Maanfoto_Galaxy_S23
Foto van de maan boven Barcelona genomen met de toepasselijke Samsung 'Galaxy' S23

En dan is er ook nog zoiets als maanfoto's maken met de Samsung S23

Het grote geheim is dat je namelijk heel goed maanfoto’s kunt maken met de Samsung Galaxy S23 Ultra. Het lijkt een 'hidden secret' want we kunnen geen functie "maanmodus' kiezen.

Om een foto van de maan te maken gebruik je de standaard 'photo'-stand. Richt je smartphone op de maan (je ziet dan alleen een wit bolletje) waarna je gaat inzoomen en nog eens inzoomen. Ergens tijdens het inzoomen heeft de S23 door dat je een foto van de maan wilt maken. Er verschijnt namelijk een venster in beeld met de maan en zie je een soort van landschap wat herkenbaar is als maanlandschap. Het moment om af te drukken.

Het is bijzonder dat de camera dit allemaal ziet. Hoe het werkt is het bewaarde geheim van de S23. Is het een mindfuck, een stukje slimme software of een gimmick? Feit is wel dat je net een fraaie foto van de maan hebt gemaakt.

Samsung_Galaxy_S23_Capture_The_Epic
Samsung 'Capture the Epic' op het MWC ontworpen om de S23 te ervaren

Waarom zou je een Samsung S23 (Ultra) kopen?

De vraag is natuurlijk of nieuwe specificaties zo bijzonder zijn dat je geen dag wil wachten en direct na de lancering jouw favoriete smartphone wil aanschaffen. Jaarlijks upgraden als je de camera buiten beschouwing laat levert je weinig extra op. Gamers kijken daar wellicht anders naar. Veel technologie is immers onzichtbaar of nauwelijks merkbaar. Een jaartje overslaan is meer dan normaal.

Voor mijzelf kan een camera wel een reden zijn om te upgraden, ook al blijft het bruikbare resultaat soms beperkt. De realiteit is dat je smartphone altijd bij hebt en dus ook je camera. Ben je een fervent fotograaf dan zijn sommige updates aan de camera bepalend voor - koop ik hem wel of koop ik hem niet? -. Heb je een Galaxy Samsung S22, dan is overstappen naar een S23 niet echt noodzakelijk.

Wil je echter het maximale uit je camera halen dan is de S23 Ultra met een 200-megapixel sensor een goede reden om over te stappen. De andere verbeteringen zijn dan mooi meegenomen. Duidelijk is dat deze S23 Ultra aan de bovenkant van de markt is gepositioneerd. Hij kost wel wat maar je krijgt er uitstekende smartphone voor terug.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....