​Oppo wil dat je sneller dan het licht kunt opladen: 240 Watt

​Oppo wil dat je sneller dan het licht kunt opladen: 240 Watt

Vorig artikel Volgend artikel

Weet je nog dat je vroeger als je naar bed ging je telefoon in de lader stak, en maar moest hopen dat hij echt helemaal vol was toen je opstond? Inmiddels hoef je je smartphone maar een half uurtje aan de lader te hangen en al gauw is hij geladen naar een comfortabele 80 procent. Oppo wil het echter allemaal nog net iets sneller en heet een demo gemaakt van laden op 240 Watt.

Record telefoon opladen

De telefoon die het snelst kon opladen van alle telefoons ter wereld, dat was de Vivo iQOO 7. Het apparaat kan met 120 Watt opladen en gaat in 18 minuten van 0 naar 100 procent (de batterij is 4.000 mAh). Indrukwekkend, maar het record is aan Xiaomi. Het heeft een telefoon uitgebracht die op 120 Watt kan opladen: de Mi 11T Pro. Hierbij is de batterij van 5.000 mAh van 0 naar 100 procent in 17 minuten. Indrukwekkend en razend snel, maar er is een Chinese telefoonmaker die denkt dat het beter kan.

Die leverancier is Oppo. Het komt met 150 Watt snelladen, wat als eerste zijn debuut zal maken op een OnePlus-telefoon. Oppo en OnePlus doen steeds meer samen: ze delen al praktisch hun hele besturingssystemen en er zijn meer gelijkenissen. Oppo is eigenaar van OnePlus, dus er is angst bij de fans van OnePlus dat het helemaal zal opgaan in Oppo. Tot nu toe komt er echter eerst nog een vlaggenschip van OnePlus zelf aan: OnePlus 10 Pro. Dat toestel wordt volgende maand verwacht.

SuperVOOC

Volgens Oppo debuteert de 150 Watt snellaadtechnologie in een nog niet genoemd OnePlus-toestel, dus de verwachting is dat die eer aan het nieuwe vlaggenschip van OnePlus gaat. En dat is meteen weer iets waarvan Oppo zijn stempel drukt op OnePlus: snelladen heet bij OnePlus namelijk ‘Warp charge’, terwijl Oppo het SuperVOOC noemt. Ook in dit geval van het 150 Watt laden, dat wordt SuperVOOC genoemd.

Wat mag je verwachten van snelladen op 150 Watt? Een telefoonbatterij van 4.500 mAh gaat van nul naar 50 procent in vijf minuutjes. Vanaf 1 naar 100 procent gaat hij in 15 minuten. Nu heeft Oppo met die 150 Watt snellaadtechnologie een primeur in handen, maar zusterbedrijf Realme schijnt ongeveer op hetzelfde moment met deze snellaadtechnologie te komen voor de aankomende smartphone GT Neo 3. Wie er ook eerst is: 150 Watt is een flinke upgrade van wat we gewend zijn: de huidige OnePlus- en Oppo-smartphones kunnen laden op 80 Watt.

Snellaadtechnologie

Er is echter meer. OPPO heeft namelijk ook snellaadtechnologie ontwikkeld die nog veel sneller is dan 150 Watt. Het schijnt ook 240Watt-opladen te hebben uitgevonden. Oppo toont hiervan een demo op zijn Twitter-kanaal, waarbij te zien is dat de 240Watt SuperVOOC-technologie kan zorgen voor een volledig volle batterij van 4.500 mAh in slechts negen minuten. Dit is echter nog een soort concepttechnologie, wat betekent dat je dit niet heel binnenkort in een consumentengadget van OPPO zal tegenkomen.

Nu is dat allemaal erg indrukwekkend: het is niet per se heel goed voor je batterij. Batterijen hebben er baat bij om zoveel mogelijk op kamertemperatuur te blijven. Hoe warmer ze worden, hoe sneller ze slijten. Om die reden is het ook aan te raden om je telefoon liever niet de hele nacht in de lader te laten, maar hem wanneer nodig even een half uurtje in de lader te steken. Hoewel veel merken wel systemen hebben waardoor de batterij wordt gespaard als hij de hele nacht aan het stopcontact ligt, is het alsnog beter om de batterij zo min mogelijk bloot te stellen aan warmte en energie.

Batterij

Hoe zit dat als we straks op nog hogere wattages gaan laden? OnePlus zegt dat je na 1.600 keer laden op 150Watt mag verwachten dat de accuduur 80 procent is van wat hij nieuw uit doos was. Aangezien je een gemiddelde telefoon elke dag of elke anderhalve dag wel een keer moet opladen, dan zou je jaren met je batterij vooruit kunnen voordat deze flinke achteruitgang laat zien. Hoe dat precies zit met die 240Watt-snellaadtechnologie, dat is niet gezegd. Maar zolang dat nog een concept is, is dit letterlijk en figuurlijk nog lange tijd een ver-van-ons-bedshow.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...