​Nieuwe knop laat iPhone 16 straks meer als fototoestel voelen

​Nieuwe knop laat iPhone 16 straks meer als fototoestel voelen

Vorig artikel Volgend artikel

We maken inmiddels al zo lang foto’s door op een scherm te tikken, dat je bijna zou vergeten dat je het vroeger met een knopje deed. Dat is vaak net even eenvoudiger, zeker als je zelf het scherm niet ziet wanneer je een foto wil maken (leuk die selfiecamera’s, maar de achtercamera’s zijn vaak veel beter). Apple zou aan iPhone 16 een knop toevoegen die een vleugje fotografienostalgie biedt.

Knop op iPhone 16

De iPhone 16 wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht en er zijn al wat geruchten die de ronde doen. The Information schrijft dat er waarschijnlijk een nieuwe knop wordt geïntroduceerd, die je als je het toestel horizontaal gebruikt onder je wijsvinger zit. Net als een camera waarmee men vroeger foto’s maakte.

Of nu nog, want op een spiegelreflexcamera zit er ook een knop onder je wijsvinger waarmee je kiekjes schiet. Alleen hebben veel mensen de digitale camera’s en weggooicameraatjes inmiddels ingeruild voor hun smartphone.

Fotografie

Maar dat gevoel komt dus misschien weer terug, al is de knop voor iPhone wel iets slimmer dan die van de meeste camera’s van vroeger: hij kan namelijk niet alleen gebruikt worden om foto’s te nemen, maar ook om in- en uit te zoomen en scherp te stellen. Waar we eerder dus vooral zagen dat iPhone steeds minder knoppen kreeg, lijken het er nu weer meer te worden. Echt veel meer, want we kregen er op de iPhone 15 al een nieuwe knop bij: de actieknop die je zelf een bepaalde taak kon toebedelen. Wel kwam die in plaats van de muteknop.

Deze knop waar het nu om gaat is dus echt een heel nieuwe knop. Al is men er nog niet helemaal uit wat voor type knop het nu werkelijk is: de een spreekt over een mechanische knop, de ander om een capacitieve knop (die niet fysiek naar beneden gaat maar wel met een tril diezelfde soort feedback geeft). Dat eerder genoemde zoomen kan door te swipen op de knop, en druk je de knop zachtjes in, dan wordt er scherpgesteld.

iPhone-geruchten

Het klinkt als een handige toevoeging, zeker omdat smartphones toch veelvuldig worden gebruikt voor fotografie. Het is de vraag of Apple hierdoor sowieso nog hoger wil inzetten op fotografie: zouden daar bijvoorbeeld ook nog betere camera’s en fotosoftware bijkomen? Het is uiteraard sowieso de vraag of die knop er komt: het is op dit moment nog een gerucht en Apple probeert alles zo lang mogelijk muisstil te houden. Echter volgen er ongetwijfeld nog veel meer iPhone 16-geruchten: het jaar is immers pas net begonnen en de toestellen worden pas over 8/9 maanden verwacht.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...