Klappen, flappen, vouwen: MWC staat bol van de foldables

Klappen, flappen, vouwen: MWC staat bol van de foldables

Vorig artikel Volgend artikel

Op MWC in Barcelona barst het van de telefoons. Samsung heeft zijn hele stand uitgerust met ongeveer honderd Galaxy S23 Ultra’s en ook de nieuw aangekondigde Xiaomi 13 is volop te zien op de beursvloer. Maar waar ook ruimte voor is, dat zijn de vouwbare telefoons. Elk merk heeft er wel een (al moeten we op die van OnePlus nog even wachten). Welke kant het ook maar op vouw of klapt: op MWC zie je het allemaal. Dit zijn de zes grootsten van de beurs.

1. Motorola Razr

Motorola Razr is wederom een clamshell-telefoon, wat erg charmant is. Vouw je hem in, dan is het een klein driehoekje, klap je hem uit, dan heb je een fijn scherm van 6,7 inch tot je beschikking. Aan de buitenkant zit een 2,7 inch schermpje voor meldingen. Door zijn zwarte, robuuste design is dit de wat stoerdere vouwtelefoon van de groep. Hoewel Motorola soms het imago heeft wat ouderwets te zijn, is er weinig ouderwets aan deze smartphone: hij heeft een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-processor aan de binnenzijde. Oke, de batterij is met 3.500 mAh wel erg klein, maar het toestel zelf is dat ook, wat hem wel heel handzaam maakt. Deze telefoon is bovendien aanzienlijk goedkoper dan de rest, met zijn vanafprijs van 860 euro.

Motorola Razr

2. Xiaomi Mix Fold 2

Xiaomi heeft met Mix Fold 2 een toestel gemaakt dat opent alsof het een boek is, waardoor je in één keer een groot vierkant scherm tot je beschikking hebt. Handig om te multitasken. Het scherm is maar liefst 6,56 inch gewoon, maar ongevouwen is het 8 inch. Deze foldable bevat een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 en is mede dankzij zijn batterij van 4.500 mAh een heel toekomstbestendige keuze. Hij kost 1.290 euro.

Xiaomi Mix Fold 2

3. Oppo Find N2 Flip

Het is een eyecatcher, mede omdat Oppo er allerlei DIY customize-opties bij zet op de beursvloer met schattige stickers: Oppo Find N2 Flip. Deze extreem dunne vouwtelefoon heeft een clamshell-model (een make-updoosje dus) en hij heeft een groot scherm dat ongeveer de helft van de voorzijde beslaat. Je kunt er zes meldingen tegelijk op kijken en dat is erg handig. Verder vind je in deze klaptelefoon een MediaTek Dimensity 9000+ chip en een accu van 4.300 mAh. Dit toestel is helaas nog niet voor Nederland aangekondigd. In Frankrijk kost hij 1.099 euro.

Oppo Find N2 Flip

4. Honor Magic VS

Een toestel waarvan we denken dat hij niet naar Nederland komt, maar wel voor Europa is aangekondigd, dat is Honor Magic VS. Het is wederom een van de paradepaardjes van de beurs en dat komt mede door zijn grote 7,9 inch scherm en flinke cameraset van 50 MP per stuk (x 3 dus!). Hij heeft bovendien een groot 6,45 inch scherm aan de buitenkant waardoor je eigenlijk een dubbele telefoon hebt. Qua chip bevat Honor Magic VS een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 en hij heeft met 4.750 mAh ook een flinke accu. Maar voor al die pracht en praal betaal je wel flink: hij kost omgerekend 1.679 euro.

Honor Magic VS

5. Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung weet met zijn Samsung Galaxy Z Flip 4 veel mensen over de streep te trekken te gaan voor een vouwbare telefoon. Z Flip 4 heeft een mooi design en een flink beeldscherm aan de achterzijde voor meldingen of mooie visuals. Al met al ziet het er erg aantrekkelijk uit van de buitenkant, maar geldt dat ook voor de binnenkant? Er zit een zeer goede Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-chip in, maar de batterij is met 3.700 mAh niet gigantisch. Toch is dit een erg laagdrempelig toestel: hij kost maar 1.099 euro, wat niet heel veel is voor een vouwbare telefoon.

Samsung Galaxy Z Flip 4

6. Huawei Mate XS 2

Huawei Mate XS 2 is een telefoon waarbij je moet oppassen dat je hem niet breekt. Waarom? Hij vouwt de andere kant op. Hierdoor is het wel wat meer een tablet-telefoon dan de anderen, mede omdat hij een soort boekvouw heeft. Ook is het wat vreemd dat die vouw niet precies in het midden zit, maar het is wel een eyecatcher. Hij is erg dun, heeft een goed contrast en -zoals we van Huawei gewend zijn- excellente camera’s. Er zit een Snapdragon 888-chip in en de batterij is een mooie 4.500 mAh. Wel ben je overgeleverd aan de App Gallery van Huawei en kun je geen Google Play Store of andere diensten van Google gebruiken, wat deze foldable van 1.999 euro een extra dure keuze maakt.

Huawei Mate XS 2
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digtial content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...