iPhone kapot? Huur het juiste gereedschap van Apple

iPhone kapot? Huur het juiste gereedschap van Apple

Self Service Repair start in de VS en komt later dit jaar naar Europa

Vorig artikel Volgend artikel

Nog niet zo heel lang geleden deed Apple er alles aan om te voorkomen dat klanten hun eigen Apple gadgets gingen, of zelfs konden, repareren. Inmiddels heeft de fabrikant begrepen dat de (meeste van die) duizenden iPhone reparateurs dat ook best kunnen. Sterker nog, met Self Service Repair biedt Apple nu iedereen de mogelijkheid iPhone onderdelen te bestellen voor een doe-het-zelf reparatie. Vooralsnog alleen beschikbaar in de VS, maar de bedoeling is om deze dienst naar meer landen uit te rollen. Slecht nieuws voor de vele iPhone reparateurs?

Laat ik beginnen met te vertellen dat het op zich ook wel verstandig dat niet iedereen een gadget van meer dan 1000 euro, dat vol zit met tientallen kleine en kwetsbare onderdelen, uit elkaar schroeft. Je weet nooit wat je, zonder het te weten, ‘sloopt’. Om nog maar te zwijgen van onderdelen en schroefjes die overblijven wanneer je het apparaat weer in elkaar gezet hebt, áls dat al lukt. Bij mij komen in ieder geval genoeg herinneringen boven van stofzuigers, versterkers, tv’s en andere tech-gadgets die na een reparatiepoging er slechter aan toe waren dan daarvoor. En die hadden doorgaans veel minder kleine en kwetsbare ‘ingewanden’ ;)

Het goede gereedschap is het halve werk

Behalve dat je, voordat je een iPhone zelf gaat repareren, goed moet weten waar je aan begint – en over enige technische kennis en vaardigheden beschikt – is goed gereedschap ook onontbeerlijk. Die kun je tegenwoordig overal online kopen, en bij sommige onderdelen, zoals een nieuwe accu voor een MacBook, worden de juiste schroevendraaiers zelfs standaard meegeleverd.

Voor het repareren van een iPhone heb je echter iets meer en specifieker gereedschap nodig. Het is zonde om dat voor tientallen euro’s aan te schaffen als je het – hopelijk – maar één keer nodig hebt. Dus bedacht Apple het volgende. Iedereen die – in de VS dus - zijn of haar iPhone zelf wil gaan repareren kan het benodigde gereedschap daarvoor bij Apple huren.

iPhone-Reparatie
Leuk dat het kan, maar zeker niet voor iedereen weggelegd, het zelf repareren van een iPhone.

Kopen goedkoper dan huren

Uiteraard hangt hier een Apple prijskaartje aan. Voor één week huur betalen Amerikaanse doe-het-zelvers 49 dollar. Niet echt voordelig. Zeker als je bedenkt dat een compleet iPhone reparatiesetje online al voor een paar euro te koop is. Wil je een ‘professioneel’ setje, dan ben je met een paar tientjes ook geholpen.

Staat buiten kijf dat dit niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Zoals gezegd, voordat je besluit om zelf je iPhone accu of scherm te vervangen, bedenk dan eerst goed of dit wel iets is waar je zelf aan wilt (of moet) beginnen. Voor je het weet verandert die paar (honderd) euro die je daarmee denkt te verdienen in de aanschaf van een nieuwe iPhone van vele honderden, en mogelijk zelf veel meer dan 1000 euro.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...