iOS 16 voor iPhone is gearriveerd, maar nog incompleet

iOS 16 voor iPhone is gearriveerd, maar nog incompleet

Vorig artikel Volgend artikel

iOS 16 arriveert vanavond en dat betekent dat je iPhone waarschijnlijk een flinke update heeft om te downloaden en installeren. Een update die de moeite waard is, ook al is hij nog niet helemaal compleet.

iOS 16 komt met allerlei vernieuwingen die erg tof zijn. Apple heeft bijvoorbeeld beseft dat smartphoneschermen erg groot zijn en je best moeilijk met je duim helemaal bovenin het scherm komt. Vandaar dat het nu meldingen onderin het scherm laat zien, waar je ze makkelijk kunt aantikken en gebruiken. Media zoals Apple Music wordt ook onderin weergegeven, zodat je makkelijk kunt pauzeren of doorgaan.


Apple iOS

iOS 16

Sowieso komen er grote aanpassingen aan in de berichten-app: je kunt in iMessage straks berichtjes die je al hebt verstuurd verwijderen of bewerken. Bewerken is erg handig, omdat je daarmee even een spelfoutje kunt rechtzetten. Let wel: alleen mensen die ook al iOS 16 gebruiken kunnen je aangepaste bericht zien: voor mensen die nog op iOS 15 of lager zitten geldt dat niet.

In de Foto’s-app kan iOS nu iets heel bijzonders, namelijk via kunstmatige intelligentie objecten uit foto’s knippen. Stel je voor dat je een foto hebt gemaakt van je kat in het gras, dan hoef je je vinger alleen even op je kat te houden en je kunt hem alsof het een soort sticker is naar een andere app slepen en gebruiken. Zonder gras, alleen je kat zelf. Het leuke is dat je in de nieuwe bieb ook makkelijker foto’s kunt delen met anderen, nadat je een gedeelde bieb hebt gemaakt binnen iCloud.

Daarnaast komen er ook grote visuele aanpassingen naar iOS 16. Zo wordt het vergrendelscherm aanzienlijk aantrekkelijker gemaakt door je de optie te geven om andere lettertypes en kleuren te kiezen voor widgets. Zo kun je bijvoorbeeld de widget voor weer of de accupercentages van je AirPods snel weergeven in een design dat bij je past. Het is ook mogelijk om verschillende vergrendelschermen op te slaan, zodat je kunt wisselen: als je op Lowlands bent is batterij en weer belangrijk, maar misschien wil je op je werk liever vooral het laatste nieuws weten. iPhone kan het zelfs op basis van locatie veranderen.

Apple iOS 16

iPhone 14

Daarnaast kiest Apple ervoor om nieuwe achtergronden toe te voegen, zoals met live het weer, zoals we al schreven in de aankondiging van iPhone 14. Ook is het mogelijk om als klok allemaal foto’s te gebruiken of een wallpaper te maken met emoji. Nieuw is ook Live Activities, een notificatieschermpje dat altijd boven de rest te vinden is. Hier kun je bijvoorbeeld zien waar je Uber is of of PSV al heeft gescoord.

Er komt ook haptische feedback als je iets tikt op je smartphone, zodat je bij elke tik op het scherm een trilling voelt. En hoewel vibreren vaak veel herrie geeft, zou deze trilling volledig stil moeten zijn. Wil je het aanzetten, ga dan naar Instellingen, Horen en Voelen en dan Toetsenbordfeedback.

Dag CAPTCHA

Over feedback gesproken: de Vertaal-app is er met iOS 16 ook in het Nederlands. Hierdoor kun je hele teksten volledig uit andere talen naar het Nederlands laten vertalen. Net als Google Lens op Android kun je zo bijvoorbeeld ook snel een foto maken van het menu in een restaurant om te vertalen wat een bepaald product is. In mail kun je straks ook e-mail inplannen en is het makkelijker om te vinden wat je zoekt. Daarnaast kun je foto-albums nu van een slot voorzien met je biometrische gegevens. Grote plus: FaceID werkt ook wanneer je toestel op zijn kant ligt.

Tot slot is er nog een interessante vernieuwing, want Apple neemt afscheid van de CAPTCHA. Het komt met Private Access Tokens waarmee je kunt aantonen dat je een mens bent en geen robot. Scheelt weer de onzekerheid van een goede foto kiezen. Die tokens worden ingebouwd in iOS 16 zodat je op sites die het nieuwe systeem ondersteunen geen last meer hebt van die opdrachtjes.

Er zijn echter ook functies die nog niet direct in iOS 16 zitten maar later komen. Denk aan Kaarten, waarin een nieuwe weergave van de landkaart wordt getoond (inclusief 3D-weergaven van gebouwen). Ook duurt het nog even voor FreeForm naar iOS 16 komt: dat is software waarmee je met meerdere mensen tegelijk in een document kunt schrijven en tekenen. Slecht nieuws voor als je blij wordt van die Live Activities: ook die zijn nog niet direct bij lancering beschikbaar. Ook zou HomeKit worden verbeterd, maar dat zien we nog niet direct vanavond terug in iOS 16.

iOS 16 verschijnt op iPhone 8 en nieuwer.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...